Bijten bij pijnAls je kat je meteen bijt – of een bijtbeweging naar je hand maakt – op het moment dat jij hem op een bepaalde plek aanraakt, dan heeft je kat daar hoogstwaarschijnlijk pijn. En dat is natuurlijk nooit een goed teken! Ga dan meteen met je kat naar de dierenarts en laat hem goed onderzoeken.
Een kattenbeet geeft meer risico op een ontsteking dan een hondenbeet. Een kattenbeet in hand, pols en voet geeft een nog grotere kans op infectie. En mensen met een verminderde afweer hebben de grootste kans op een bijtwondinfectie.
Train je kat: Het is mogelijk om je kat te trainen om niet te bijten. Wanneer hij bijt, kun je hem bijvoorbeeld een luid 'Nee!' geven en hem vervolgens afleiden met speelgoed of voedsel. Bezoek een dierenarts: Als je kat plotseling bijtgedrag vertoont, kan dit te wijten zijn aan een onderliggende medische aandoening.
Als je wilt weten waarom je kat bijt, is het belangrijk om te begrijpen wat je kat probeert te zeggen. Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet fijn vinden.
De ziekte gaat meestal vanzelf over. Kattenkrabziekte, ook wel Bartonella henselae-infectie genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie: Bartonella henselae. Mensen kunnen besmet worden met B.henselae via een krab of een beet van een kat.
De meest voorkomende redenen waarom een kat bijt zijn uit pijn of medische problemen, angst, frustratie, verkeerd begrepen communicatie of spel.
Sommige katten raken een beetje in een liefdesroes als ze knuffelen en beginnen te knabbelen aan hun mensen. Het kan ook leiden tot voorzichtig bijten. Van de kant van de kat zijn deze „liefdesbeten” een teken van genegenheid en veroorzaken ze zelden verwondingen.
Als je kitten je krabt of bijt in haar spel, corrigeer je haar zoals haar nestgenootjes dat zouden doen: Stop meteen met spelen en loop weg.Berg het eventueel gebruikte speeltje op. Zo zal ze een link leggen tussen haar bijtgedrag en een ongewenst gevolg: Zij bijt of krabt, jij stopt met spelen.
Een kat die zo reageert moet je met rust laten en vooral niet proberen te troosten. Zet de kat desnoods even apart om te kalmeren. Als er gevochten wordt tussen twee katten, scheid de katten dan zo snel mogelijk. Breng iedere kat onder in een eigen ruimte met kattenbak, voer, water en een mandje.
Een kat met pijnlijke gewrichten of een blessure kan bijvoorbeeld al het haar in dat gebied likken. Heeft hij last van huidirritatie? Vlooien, allergieën en andere huidproblemen kunnen vaak irritaties veroorzaken, waardoor jouw huisdier in zijn vacht bijt om de jeuk weg te krabben!
Agressieve reacties van onze huiskatten houden verband met het natuurlijk gedrag van de soort en vormen een normaal onderdeel van jacht, spel en sociale conflicten. Als katten echter agressie naar mensen beginnen te vertonen, dan noemen we dit al snel 'probleemgedrag'.
Zet katten na een gevecht elk in een aparte ruimte en laat ze tot rust komen. Probeer ze na een paar dagen weer langzaam bij elkaar te brengen. Een gedragstherapeut kan een plan maken om de katten weer aan elkaar te introduceren.
Op deze manier laten ze hun geur achter zodat jij een beetje hun 'bezit' wordt. Als een kat je zachtjes in je vingers bijt, is dat ook een teken van liefde. Maar deze vorm van 'bijten' doet geen pijn, het kietelt meer. Katten hangen graag rond in de buurt van mensen die ze leuk vinden.
Door vreemden geaaid worden
Katten bepalen vaak zelf wel of ze geaaid willen worden of niet. Ze kunnen dan ook erg schuw zijn bij vreemden. Wanneer iemand die ze niet kennen hen aaien, dan kunnen ze wegrennen of uithalen. Jij vindt het toch ook niet fijn om geaaid te worden door iemand die je niet kent?
Tetanus is het gevolg van een bacteriële infectie van een wonde met Clostridium tetani. Bij andere dieren zoals het paard en ook bij de mens komt het relatief frequent voor. Bij gezelschapsdieren komt het echter zeer weinig voor en bij de kat ligt de gevoeligheid nog twee maal lager dan bij de hond (Greene, 1990).
Als de kat ouder en zwaarder wordt is het daarom ook geen goed idee om je kat bij het nekvel te pakken, hiermee kan je je kat door het gewicht namelijk veel pijn doen. Ook als straf is dit geen goede aanpak, je kat zal je niet begrijpen en dit kan je relatie met je kat ernstig verstoren.
Senior: 11 – 14 jaar
Seniorkatten zijn rustiger en houden van routine. Jammer genoeg is je kat in deze fase vatbaarder voor aandoeningen, zoals dementie, huidproblemen, kanker, diabetes en artrose. Geef je seniorkat in samenspraak met je dierenarts aangepaste voeding. Controleer regelmatig het gewicht van je kat.
Een kat kan zijn kop tegen je stoten of zijn wangen tegen je wrijven om affectie te tonen. Dit sociale gedrag wordt gevormd in de kittentijd door het kopstoten van andere kittens en hun moeder. Kopjes geven en wrijven is vaak een poging om je te markeren met hun geur en als eigen te claimen: Jij bent van mij!
Ook als je kat je overal in huis achterna loopt (en je 'helpt' bij alles wat je doet....of in de weg loopt) betekent het dat hij dol op je is. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen. Zit jouw kat altijd ergens bij je in de buurt? Dan vindt hij je lief!
Als zijn ogen half dicht zijn of langzaam knipperen, voelt je kat zich waarschijnlijk veilig en ontspannen. Als hij rechtop staat, houdt hij zijn staart waarschijnlijk hoog met een lichte buiging aan het uiteinde. En als hij ligt, zal hij zijn pootjes in elkaar slaan.
Bij gezonde mensen is een kattenlik op de huid niet schadelijk. Het wordt anders als er een wondje op de huid zit en bacteriën langs die weg de bloedbaan kunnen betreden.
Hoewel HIV en FIV erg op elkaar lijken, zijn de virussen soortspecifiek. Dat betekent dat FIV alleen katten ziek kan maken en HIV alleen mensen. Er is dus geen enkele risico op besmetting voor personen die contact hebben met FIV-positieve katten.
Wat te doen bij bijt- en krabwonden
Was krab- en bijtwonden eerst zelf met water en zeep en desinfecteer ze met Betadine of met een alcoholoplossing (70%). Raadpleeg uw huisarts met name als de wond diep is.