Heinz, ook wel bekend als Heinz, is een Amerikaanse voedselproducent met het hoofdkantoor in Pittsburgh (Pennsylvania). Heinz is vooral bekend van zijn reclameleus "57 varieties" en zijn ketchup.
Volgens een verklaring stamt het woord uit het dialect van Amoy (heden: Xiamen) in Oost-China en is het woord ketchup een Engelse verbastering van ketsiap, een saus uit gegiste vis.
Wat betekent '57 varieties' op de Heinz labels? Toen onze oprichter, Henry J. Heinz, in 1896 met een trein door New York City reed, zag hij een bord wat 21 schoenstijlen adverteerde, wat hij een goed idee vond. Hoewel Heinz toentertijd al meer dan 60 producten produceerde, vond hij 57 een geluksnummer.
Heinz, ook wel bekend als Heinz, is een Amerikaanse voedselproducent met het hoofdkantoor in Pittsburgh (Pennsylvania). Heinz is vooral bekend van zijn reclameleus "57 varieties" en zijn ketchup.
Oorspronkelijk is ketchup echter noch Amerikaans, noch gemaakt van tomaten! Ketchup zoals wij die nu kennen is afgeleid van een Chinese vissaus. Deze pekelsap van ingemaakte vis werd in het Chinees ke-tsiap genoemd en werd al 300 jaar voor Christus gegeten.
In Nederland verkoopt Kraft Heinz naast Heinz en Planters ook echte Nederlandse merken als Honig, Brinta, Roosvicee, Karvan Cévitam, Wijko, Venz en De Ruijter.
Er zijn 2 Heinz fabrieken 1 in USA en 1 in Elst gld maar het is een Duitse naam dus waarom geen fabriek in Duitsland.
Bovenop de klassieke smaken zoals zongedroogde tomaten en curry heeft de voedingsreus wereldwijd inmiddels 20 verschillende variëteiten ketchup in de supermarkt staan: gaande van exotische smaken zoals ketchup met jalapeno peper of sriracha (een scherpe saus) tot gezonde versies zonder suiker of zout en zelfs een zoete ...
Vijftien eetlepels ketchup per dag zou niet alleen de kans op kanker verkleinen, maar ook een gunstig effect hebben op hart- en vaatziekten en chronische ziekten. Natuurlijk is tomatenketchup niet alleen maar gezond. Per 100 gram bevat het 103 kcal en 24,1 gram koolhydraten, grotendeels in de vorm van suiker.
Het woord ketchup is waarschijnlijk, net als ketjap, te herleiden tot een woord uit het Chinese Amoy dialect, kêtsiap, dat 'vissaus' betekent. Het woord dat op allerlei manieren geschreven werd, zoals catsup, duikt in Europa op aan het einde van de zeventiende eeuw.
Kraft Heinz maakt kwalitatieve & pure producten zoals ketchup, pastasaus, beans en nog veel meer onder de merknaam Heinz. Daarnaast maakt Kraft Heinz alle producten van Honig, De Ruijter, Venz, Wijko, Brinta, Amoy, Karvan Cévitam, Roosvicee, HP, Lea Perrins en Heinz International.
Waar mayonaise dan wel vandaan komt? De havenstad Maó – of Mahón op z'n Spaans – op het pittoreske Spaanse eiland Menorca. In 1756 zou daar een Franse oorlogsvloot zijn aangemeerd om de Britse vestigingen op het eiland aan te vallen. Met succes!
Druppel wat azijn op de vlek en laat dit inwerken. U kunt er daarna ook nog wat afwasmiddel overheen wrijven. Was het kledingstuk daarna normaal. Dit werkt hetzelfde als azijn.
Aan het begin van het productieproces wordt de tomatenpasta gemengd met azijn, suiker, zout, water en verschillende geheime kruiden. Door de azijn en suiker blijft de ketchup heel lang houdbaar. Na het mengen van de ingrediënten wordt het geheel warm gemaakt en vervolgens verdikt.
De Spaanse meiden Pilar, Lola en Lucia van Las Ketchup zijn Europa aan het veroveren met hun aanstekelijke nazomerplaat. Het refrein is geschreven in een soort fantasietaal. Het betekent dus niks. De rest is wel in het Spaans.
Neem ketchup. In de kast kun je een geopende ketchupfles slechts een maand bewaren zonder smaakverlies, maar als je de fles in de koelkast bewaart dan is de ketchup 9 maanden tot 1 jaar te gebruiken.
Sommige fabrikanten vermelden het percentage , velen niet. Het bekende tomatenketchup-merk HEINZ vertelt graag, dat zij per 100 gram ketchup 148 gram tomaten gebruiken. Daar moet je je niet teveel van voorstellen, want het gaat hier ook gewoon om bewerkte tomaten. Het gemiddelde ligt tussen de 60 en 75%.
Bij ketchup en mayonaise geldt hetzelfde: er kunnen om levensmiddeltechnologische redenen glutenhoudende ingrediënten toegevoegd worden. Dus: altijd nauwgezet lezen, wat er op de verpakking staat en navraag doen.
Hoewel er veel suiker zit wordt de smaak van de ketchup niet onder "zoet" geschaard. De smaak van valt onder de categorie umami. Dit is de vijfde basissmaak in het rijtje van zoet, zout, bitter en zuur.
de ketchup
naamw. (m.) 1) Extract 2) Gekruide tomatensaus 3) Pikante saus 4) Pikante tomatensaus 5) Pittige tomatensaus 6) Saus 7) Saus met tomaten en kruiden 8) Smaakmaker 9) Tomatenketchup 10... Angelsaksische, zoetzure emulsie, meestal met tomaten en soms sterk gekruid (hot ketchup).
Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.