Een bekend voorbeeld van tautologie, twee keer hetzelfde zeggen, is 'gratis en voor niets'. Al zijn werkzaamheden waren voor niets.
pleonasme en tautologie
Bij een tautologie wordt een begrip twee keer genoemd: enkel en alleen, gratis en voor niets, open en bloot, enz. Tautologieën worden vaak als stijlfiguur gebruikt. Zie ook deze pagina over het verschil tussen pleonasmen en tautologieën.
Een tautologie is een woordcombinatie waarin een begrip tweemaal of meerdere malen wordt genoemd. Ze bestaat doorgaans uit twee of meer woorden van dezelfde woordsoort; in veel gevallen zijn het twee zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden of bijwoorden, vaak met het voegwoord en of of(te) ertussen.
Een tautologie bestaat uit twee of meer woorden (meestal van dezelfde woordsoort) die hetzelfde betekenen (bijvoorbeeld: daarnaast ... ook en altijd en eeuwig). Een pleonasme is een uitdrukking waarin het ene woord iets benoemt wat ook al in het andere woord besloten ligt (bijvoorbeeld: oude bejaarde en nat water).
Gratis. , grates. Met nadruk op de eerste lettergreep.
Gratis is een woord uit het Latijn en wordt gebruikt in verschillende Romaanse en Germaanse talen (zoals Nederlands, Deens, Duits, Engels, Frans, Noors, Portugees, Spaans, Zweeds) in de betekenis van 'kosteloos'; er niet voor hoeven te betalen.
Bij een tautologie druk je de betekenis van een woord nog een keer uit met een ander woord. Bijvoorbeeld: enkel en alleen, vast en zeker, eenzaam en verlaten. Deze woorden zeggen niets over elkaar, maar drukken wel hetzelfde uit.
Als de tautologie niet zinvol is gebruikt, d.w.z. als er geen accentuering van een of ander begrip wordt aangebracht, is er sprake van een foutieve tautologie, een stijlfout.
Een pleonasme bestaat uit twee woordsoorten, vaak een bijvoeglijk naamwoord en een zelfstandig naamwoord. Het bijvoeglijk naamwoord drukt een eigenschap uit die al besloten ligt in het zelfstandig naamwoord. Denk bijvoorbeeld aan witte sneeuw.
Bij het oxymoron (de klemtoon ligt op mo) gaat het om twee begrippen die op het eerste gezicht niet samen lijken te gaan, al worden ze wel zo gepresenteerd. Een bekend voorbeeld is 'Er viel een oorverdovende stilte. ' Dat is eigenlijk gek: oorverdovend hoort juist bij lawaai.
Nieuwe vorming van een tumor. Kan kwaadaardig of goedaardig zijn.
Een pleonasme is een combinatie van twee woorden waarbij het ene woord de eigenschap van het andere woord herhaalt, bijvoorbeeld: ronde cirkel. Het bijvoeglijk naamwoord ronde heeft dezelfde betekenis of eigenschap als het zelfstandig naamwoord cirkel. Je gebruikt dus een woord dat overbodig is.
Dubbelopismen is een verzamelterm voor de stijlfiguren contaminatie, tautologie en pleonasme. Bij alle drie herhaalt de schrijver of spreker iets wat al is genoemd of verondersteld. Bij een contaminatie zijn twee woorden of uitdrukkingen met vrijwel dezelfde betekenis vermengd (opserveren = opdienen en serveren).
Een anafoor is een stijlfiguur, die bestaat uit het herhalen van steeds weer een of meerdere woorden aan het begin van elkaar opvolgende zinnen of zinsdelen. Deze stijlfiguur is veelgebruikt in de retoriek.
Wat wordt bedoeld met een metafoor? Een metafoor is een vorm van beeldspraak: je gebruikt een woord of beeld voor iets anders, waarmee het een overeenkomst vertoont. Zo is het schip der woestijn een metafoor voor een kameel: de kameel wordt vergeleken met een schip.
In een contaminatie worden twee woorden of uitdrukkingen met een verwante betekenis door elkaar gehaald, waardoor een verkeerd nieuw woord of een verkeerde nieuwe uitdrukking ontstaat.
Bij een onjuiste herhaling wordt een vast voorzetsel twee keer ten onrechte gebruikt. Bijvoorbeeld: Op de Partij van de Dieren zou ik graag Op stemmen. Twee keer 'op' is hier niet nodig. Een voorbeeld van een pleonasme is witte sneeuw, groen gras of van tevoren reserveren.
Deze zin is ook een pleonasme. Als iets valt, dan valt het namelijk al naar beneden, dus omlaag. Het valt tenslotte niet omhoog. Een pleonasme kan dus ook voorkomen bij werkwoorden.
Het komt ook voor dat een begrip twee keer achter elkaar met verschillende woorden genoemd wordt, dit noemen we een tautologie.
Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben.
Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel in elke taal een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gratis gebruiken om informatie te zoeken én om informatie toe te voegen. De inhoud van Wikipedia valt onder de GNU Vrije Documentatie Licentie.
Is het 'de verfraaiing' of 'het verfraaiing'?
Het is 'de verfraaiing', want verfraaiing is vrouwelijk. Als je het aanwijst is het 'die verfraaiing'.