Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
Pecorino Romano is gemaakt van schapenmelk (in tegenstelling tot parmezaan uit koeienmelk) en is dus een stuk vetter. De kaas is ook een tikje scherper van smaak en bevat meer zout. Voeg dus zeker niet te veel extra zout aan je gerecht toe als je deze kaas wilt gebruiken.
Welke alternatieven zijn er? In plaats van de Pecorino kazen kun je het beste kiezen voor andere harde kazen zoals bijvoorbeeld Parmezaanse kaas. Deze kaas kun je uitermate goed raspen en is ook goed geschikt voor het maken van bijvoorbeeld pasta's.
Soorten Parmezaanse kaas
Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano. Extra of export: wanneer de kaas 12 maanden later wel voldoet aan de eisen van parmezaan en dus nog langer gerijpt is.
Grana Padano is op dezelfde wijze gemaakt als Parmezaanse kaas. Deze kaas mag echter, in tegenstelling tot Parmezaanse kaas, uit elke regio van Italië komen. Bovendien mogen de koeien naast hooi en gras ook ander voer eten. Ook deze kazen krijgen na rijping en goedkeuring een brandmerk met de naam op de korst.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Deze originele Parmezaanse kaas rijpt minimaal 16 maanden en heeft een intense, licht kruidige smaak met licht zoete nuances. Perfect om te raspen over pasta, pizza en risotto, maar ook verrassend lekker als dessertkaas.
Pecorino Sardo – Dit is de meest populaire variant in Toscane, Umbrië en Sardinië (noord-Italië) en krijgt zijn naam vanuit Sardinië. Dit is een pecorino die in Toscane wordt gegeten met wat peper, vaak na de maaltijd. Vooral de zachte (jonge) variant is hiervoor zeer geschikt.
Pecorino Romano staat bekend als een heerlijke harde, zoute Italiaanse kaas gemaakt van schapenmelk. Deze variant is zelfs al speciaal voor u geraspt. De intens zilte smaak komt doordat de kazen tijdens de bereiding gewassen wordt in zeewater.
AH Pecorino Romano bestellen | ah.nl.
Parmigiano Reggiano is de beste kwaliteit Parmezaanse kaas. Bovendien is hij van betere kwaliteit omdat hij 10 maanden langer gerijpt is. Daardoor wordt Parmigiano Reggiano ook wel is de koning van de kazen genoemd. Beide kazen zijn gemaakt van koemelk en hebben een harde structuur.
Deze harde Italiaanse schapenkaas heeft een wat droge zilt pittige smaak dankzij de schapenmelk. Zeer geschikt als kaas in de keuken (raspen), maar zeker ook bij een glas wijn. Deze harde Italiaanse schapenkaas heeft een wat droge zilt pittige smaak dankzij de schapenmelk.
Onder de harde kazen vallen blokken als parmezaan en pecorino. Deze kazen zijn over het algemeen het langst houdbaar. Ongeopend bewaar je harde kaas zo'n twee tot vier maanden, geopend gaat hij tot zes weken mee. Harde kaas kun je invriezen, maar dat kan wel ten koste gaan van de smaak.
Pecorino is een schapenkaas, dat blijkt wel uit de naam. Het Italiaanse woord voor schaap is namelijk 'pecora'. Schapenkaas is nog steeds iets minder gangbaar dan koemelkse kazen en geitenkaas. Toch heeft ook bijvoorbeeld Frankrijk een hele bekende schapenkaas, de Roquefort.
Om goede buffelmozzarella tot zijn recht te laten komen, kun je hem het best scheuren en niet in stukjes snijden. Hierdoor scheiden de eiwit- en vetketens op hun natuurlijke breuklijn waardoor de smaak en structuur van de kaas beter behouden blijft.
Deze Pecorino kan 6 tot 8 maanden in vacuüm worden bewaard in een koele omgeving. Na opening altijd koel bewaren (liefst in koelkast) en wikkelen in bakpapier of huishoudfolie. Bij voorkeur een half uur tot een uur voor gebruik uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen.
De Keuringsdienst van Waarde kwam erachter dat de zakjes Parrano in de supermarkt vol zitten met neppe parmigiano reggiano. De kaassnippers worden gemaakt van Nederlandse kaas met toevoegingen om de Italiaanse smaak te creëren.
Er zijn gelukkig genoeg lactosevrije kazen die u met een gerust hart kunt eten. Het zijn vooral de wat hardere soorten die tot de enigszins lactosevrije kaas behoren. Enkele voorbeelden zijn Parmezaanse kaas, Pecorino, Gorgonzola en oude Goudse kaas.
De echte Parmezaan, oftewel: Parmigiano Reggiano, is een Italiaanse harde kaas met een intense smaak. Deze kaas kan enkel worden gemaakt in een klein gebied in het Noorden van Italië door 329 gecertificeerde boerenbedrijven.
In de vriezer kun je Parmezaanse kaas nog veel langer bewaren, namelijk zo'n drie tot vier maanden. Let wel; het invriezen van kaas geeft altijd wat kwaliteitsverlies en maakt de kaas droger. In de koelkast raden we je aan om de kaas in een goed gesloten verpakking te bewaren.
Wijn/spijs combinatie tip - Pecorino wijn
Perfect bij visgerechten, vette zalm, salade met Sardines, maar ook met kip perfect.
Pici zijn dikke, lange en heel rustieke spaghetti, zelfgemaakt van bloem en water zonder ei. In Siena worden ze met allerlei sauzen gegeten, zoals sugo all'aglione (tomaten en veel knoflook) of superklassiek met broodkruim dat in olie gebakken wordt.
De Grana Padano is de razend populaire Italiaanse kaas die veelal wordt gebruikt als topping in salades en in risotto's, pizza's, ovenschotels of hartige taarten. Bijna elk gerecht kun je wel wat meer flair geven door het af te maken met Grana Padano flakes on top!
Parmezaanse kaas
Parmezaan zit vol voedingstoffen, zoals calcium en fosfor, die goed zijn voor de botten. Omdat dit een hardere kaas is, bevat hij minder vet en meer eiwitten. Ook is het lactosegehalte aanzienlijk lager dan dat van andere kazen. Parmezaan is een oudere kaas en bevat daardoor wel veel natrium.
Ingrediënten: rauwe melk, zout, stremsel, conserveermiddel (ei-lysozym).