Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.
Geluk wordt vaak omschreven als een gevoel van tevredenheid over je leven en wie je bent. Maar geluk is heel persoonlijk. Het betekent voor iedereen wat anders. Dat maakt het ook lastig om te meten hoe gelukkig iemand is.
Definitie en betekenis
Geluk wordt vaak als volgt gedefinieerd: tevreden zijn of genoegen nemen met de bestaande situatie. als alles goed gaat of als het zo gaat als ik had verwacht. als de omstandigheden goed zijn of meevallen.
Genot is een gemoedstoestand of emotie die een sterke positief voelende ervaring vormt, en kan bijvoorbeeld bestaan uit blijdschap, vermaak, plezier, extase of euforie. Genot refereert aan het plezier dat beleefd wordt aan een bepaalde lichamelijke, sensuele, emotionele of geestelijke ervaring.
Het woord 'geluk' heeft twee betekenissen. Geluk hebben betekent dat het lot meezit, gelukkig zijn betekent dat men plezier heeft in het leven.
Geluk is voor zowat 50 procent genetisch bepaald, 10 procent wordt bepaald door concrete leefomstandigheden, de overige 40 procent is "maakbaar", dat ligt maw. in onze eigen handen. En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ons gelukkiger voelen?
Serotonine staat bekend als hét gelukshormoon. Dit komt omdat er een sterk verband is tussen de hoeveelheid serotonine in je lichaam en je gemoedstoestand. Bij mensen die redelijk veel serotonine aanmaken hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zichzelf.
Aan de hand van baanbrekend hersenonderzoek onderscheidde hij zeven oer-emoties, ook wel emotiesystemen genoemd (zie het kader onderaan). Hij noemde ze: Zoek, Spel, Lust, Zorg, Paniek/Verdriet, Angst en Woede (met hoofdletters, om ze te onderscheiden van de bijbehorende gevoelens).
Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals vreugde, angst, boosheid, verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen. Gevoelens kunnen ook spontaan opkomen. Emoties zijn subjectieve belevingen en gaan samen met lichamelijke reacties, gelaatsuitdrukkingen en gedrag.
Angst en hoop zijn de twee sterkste emoties van de mens.
In het boek Wat heet dan gelukkig zijn? Geluk, welvaart en welzijn van de Belgen wordt een methode voorgesteld om het welzijn van mensen te meten en te vergelijken, die aan de euvels van het te subjectieve geluksgevoelen en het te objectieve karakter van opgestapelde achterstand wil tegemoet komen.
De wetenschap toont aan dat iedereen 100% kans heeft gelukkig te zijn. Voor de één is het alleen niet zo simpel als voor de ander. Dit heeft te maken met je genen. Zo zijn er erfelijke factoren die een rol kunnen spelen (dit verklaart 40% van de verschillen tussen mensen).
Gelukkig zijn is het tegengestelde van ongelukkig zijn, wat bestaat uit een gevoel van ontevredenheid en vaak samengaat met depressie, overspannenheid, woede of verdriet.”
Gelukkig zijn is niet een permanente staat van zijn, maar eerder een gemoedstoestand die ook weer kan veranderen. Het is dus eigenlijk niet mogelijk om permanent gelukkig te zijn. Dit komt doordat er van alles in ons leven en in onze maatschappij gebeurt, waardoor onze stemming continu beïnvloed wordt.
Sonja Lyubomirsky definieert geluk als 'de ervaring van vreugde, tevredenheid of positief welzijn, gecombineerd met een gevoel dat iemands leven goed, zinvol en de moeite waard is. De positieve psychologie suggereert dat geluk gaat over levenstevredenheid en een positieve invloed hebben (subjectief welbevinden).
Bewust single zijn zonder stigma
Ze voelen zich het meest authentiek en op natuurlijke wijze gelukkig als ze alleen leven. Single-zijn is dus niet iets wat hun overkomt, maar een kernaspect van wie ze wezenlijk zijn, een manier van leven waar ze telkens naartoe willen terugkeren.
Emoties leiden vaak tot (soms onbesuisde) actie en de gevolgen daarvan zijn niet altijd even prettig. Het kan goed zijn om in therapie te gaan als de emoties te sterk worden of de effecten ervan te negatief. Gevoelens zijn stiller en zitten meer diep van binnen, ze zijn doorgaans rustig van aard en ook stabieler.
Gevoel is het voelend waarnemen van veranderingen in onze menselijke gevoelslaag in interactie met externe 'energiestromen'. Emotie is de (vaak sterkere) reactie in onze gevoelslaag op gedachten die wij geloven.
Liefde kan bijvoorbeeld een speciaal soort aantrekking tot een persoon of voorwerp zijn. Het is dan een gevoel of emotie. In de sterkste vorm geeft het mensen de indruk dat ze zonder het object van hun liefde niet meer verder kunnen in het leven, de indruk dat ze psychologisch afhankelijk zijn van de aanwezigheid.
Onderdeel van het perifere zenuwstelsel is het “autonome zenuwstelsel”. Dit stelsel werkt op een onbewust niveau en bestuurt veel autonome functies van het lichaam, zoals het functioneren van organen, klieren en het afscheiden van hormonen. Dit systeem is nauw betrokken bij het voelen en ervaren van emoties.
kan fel en vurig reageren in bepaalde situaties vanuit eigen gevoel. ervaart sensatie als iets diepgaands. ervaart het leven maar ook emoties als intensief. kan snel in vuur en vlam raken bij een bepaald idee.
“Tijdens seks komen stofjes vrij: onder andere dopamine, oxytocine en vasopressine. Dit zorgt voor verlangen, hunkering en obsessie. Als je seks hebt met iemand, raak je eigenlijk een beetje verslaafd aan diens aanraking. Elke aanraking wordt beloond met een shot aan deze stofjes.
Er zijn vier cruciale gelukshormonen die alle positieve gevoelens in je lichaam reguleren: endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine. Endorfine wordt ook wel het energiehormoon genoemd, omdat je van dit gelukshormoon onder andere meer energie en minder pijn krijgt.
Maar als de hersenen de gelukshormonen dopamine, endorfine en oxytocine onvoldoende aanmaken of verstoord worden door een toestroom van blokkerende stoffen, wordt je ongelukkig.