Druk je op de kneuzing, dan verhoogt de druk op de zenuwen en voel je dus meer pijn. Gebroken kan soms minder pijnlijk zijn dan een kneuzing.
Hoewel men het niet zou denken zijn kneuzingen pijnlijker dan botbreuken.
Verschil tussen een gekneusde en gebroken rib
Bij een draaiende beweging zal een gekneusde rib meer pijn doen.
Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie. Af en toe wordt tractie gebruikt om de breuk te stabiliseren tot de operatie kan worden uitgevoerd.
Al vrij snel merk je dat de getroffen plek pijnlijk aanvoelt, gaat opzwellen en begint te verkleuren. Een kneuzing is snel gebeurd: je loopt ergens tegenaan, je valt of raakt ergens bekneld. Al vrij snel merk je dat de getroffen plek pijnlijk aanvoelt, gaat opzwellen en begint te verkleuren.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
De plaats van de kneuzing en de plek eromheen voelen pijnlijk aan. Deze pijn wordt erger als je erop drukt of gaat bewegen. Rondom de kneuzing kan zich een zwelling voordoen. De plek waar het pijn doet voelt warm aan en de huid eromheen kan roodheid vertonen of enigszins rood zijn.
De meeste personen met een gekneusde rib genezen volledig en zonder problemen (4-6 weken). Binnen een aantal dagen tot weken kan de sport weer worden opgepakt, al dient men voorzichtig te zijn met contact sporten. Wanneer er sprake is van een ernstige kneuzing kan volledig herstel een aantal maanden duren.
Bij een gekneusde rib kunt u last hebben van deze klachten: Pijn ter hoogte van de borstkas; aan de voor-, zij- of achterkant. Pijn op de plaats van de kneuzing. Pijn bij het hoesten, niezen of ademhalen.
Een gebroken of gekneusde rib wordt gekenmerkt voor pijn aan de ribben, die verergert bij lachen, niezen, hoesten, inspanning of het veranderen van houding. Soms kunt u door de pijn niet meer goed doorademen. Het herstel van een gebroken of gekneusde rib kan zes tot twaalf weken duren.
Gaat het om een vermoedelijke kneuzing of een breuk? De huisarts bepaalt of een röntgenfoto nodig is. Buiten kantooruren komen patiënten terecht bij de huisartsenpost, waar de dienstdoende huisarts ze vaak doorstuurt naar de SEH om vervolgens een röntgenfoto te laten maken.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
Bij een kneuzing beperkt de schade zich vooral tot gescheurde onderhuidse bloedvaatjes, maar ook de zenuwen kunnen beschadigd zijn. De inwendige bloeding is zichtbaar als een blauwe verkleuring van de huid.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden. Ook zwelling van de huid rondom de breuk is een duidelijk kenmerk, al hoeft dit dus niet altijd voor te komen.
Wanneer u een breuk oploopt, zal deze uiteindelijk genezen en herstellen tot het punt dat u geen pijn meer ervaart. Dit gebeurt helaas niet bij iedereen. Sommige mensen kunnen pijn blijven ervaren lang nadat de breuk en het zachte weefsel zijn genezen. Dit wordt chronische pijn genoemd.
Geen behandeling
Als de botstukken goed tegen elkaar aan liggen en er weinig kans is op verschuiving, kan de breuk zonder behandeling herstellen. Soms is een brace, verband of mitella voldoende. Hierdoor kunt u nabij gelegen gewrichten beperkt en gecontroleerd blijven bewegen.
Klachten zijn pijn aan uw borstkas bij bewegen, hoesten, niezen of ademhalen. Bij een gekneusde rib is het weefsel rondom een rib beschadigd. Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib. Beide kunnen meestal geen kwaad.
Hoe verloopt het herstel? Een ribkneuzing of een gebroken rib herstelt over het algemeen vanzelf. Het herstel van de botbreuk duurt ongeveer 6 weken, maar de pijn kan nog langer aanwezig blijven.