Geïmpregneerd hout wordt waterafstotend Groot voordeel van geïmpregneerd hout is het vuilafstotend en waterafstotend zal zijn. Dit komt door een beschermlaag die in de vezels trekt. De hydrofobe werking zorgt dat het vochtgehalte in het hout niet stijgt. Daardoor gaat het hout dus langer mee gaat.
Hout waterafstotend maken kan het beste met impregneermiddel. Hiervoor kan je Woodcon gebruiken. Dit beschermt niet alleen tegen vocht (het is zelfs waterafstotend), maar ook tegen vuil. Verder zorgt Woodcon ook niet voor rare geurtjes en is het milieuvriendelijk.
Door geïmpregneerd tuinhout te beitsen bescherm je deze ondergrond nog beter. Hierdoor gaat het hout langer mee. Waar normaal geïmpregneerd hout 10 tot 15 jaar meegaat, kan dit hout 20 tot 25 jaar meegaan als het goed gebeitst wordt.
Wat is het verschil tussen geïmpregneerd en gedrenkt hout? Bij impregneren wordt het hout onder hoge druk vacuüm behandeld.Gedrenkt hout wordt niet onder hoge druk behandeld, maar wordt ondergedompeld in een bad met een sterk beschermingsproduct. Hierdoor wordt het hout duurzamer en beschermd.
Gebruik een vochtregulerende verf of beits
Dit houdt in dat het hout beschermd wordt tegen het binnendringen van vocht, maar dat het hout wél in staat blijft om vocht aan de lucht af te geven. Lakverven daarentegen zijn filmvormend en sluiten het hout helemaal af.
Een ander verschil tussen impregneer en beits is dat impregneer in het hout trekt (zeker met Celfix® geïmpregneerd hout) en dat beits een oppervlakte-laagje vormt. Beits is ook bedoeld ter verfraaiing van het hout.
Wanneer je geïmpregneerd hout kleur wil geven, maar de houtstructuur zichtbaar wil houden, is een olie of beits de geknipte oplossing. Olie of beits dringt in je hout, voedt én beschermt het. Om te verzekeren dat de kleur niet vervaagt, dien je jaarlijks een nieuwe laag aan te brengen.
Wat is beter Douglas of geïmpregneerd hout? Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar).Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout.
Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm. Breng een primer aan op de noesten indien u in een lichte kleur verft. Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Na dat eerste jaar moet het hout altijd nog schoongemaakt worden. Wil je geïmpregneerd hout verven dat een jaar buiten heeft gestaan, dan zal het weer hier al invloed op hebben gehad. Dus moet het hout geschuurd worden. Dit geldt overigens voor ieder hout: door de toplaag op te ruwen kan de coating zich beter hechten.
Verduurzaamd hout is geïmpregneerd of gemodificeerd. Daardoor kan het hout beter tegen vocht: het rot minder snel weg. Zacht naaldhout en minder 'harde' loofhoutsoorten, zoals populier, kunnen op die manier toch geschikt worden gemaakt om buiten te gebruiken.
Hout beschermen met Nanotechnologie
Nanotechnologie in impregneermiddelen kan worden toegepast op alle houtsoorten en in watergedragen verf en beits om waterafstotende en vochtwerende verf te maken. Een groot voordeel is dat het milieuvriendelijk is.
Populier, els en spinthout van den (vurenhout) en eik zijn het meest kwetsbaar. Spar en kernhout van den en eik zijn wat beter bestand tegen de aantasting. Het kernhout van de eik is het meest resistent. Het maakt ook uit of het grondwater in één richting stroomt of oscilleert.
Normaliter valt geïmpregneerd vurenhout in duurzaamheidsklasse IV. Dat betekent een levensduur van 5 tot 10 jaar, afhankelijk van het onderhoud. Het geïmpregneerd hout van Bouwbestel valt in duurzaamheidsklasse 2-3, wat staat voor een verwachte levensduur va 10-25 jaar.
Wat is geïmpregneerd hout? Geïmpregneerd hout is naaldhout dat op chemische wijze is verduurzaamd. Het hout wordt in een grote impregneerketel vacuüm getrokken waarna een impregneermiddel wordt toegevoegd. Dat middel maakt het hout bestand tegen schimmels, bacteriën en insecten die houtrot veroorzaken.
De groen geïmpregneerde palen zijn nog steeds een goede keuze als het gaat om palen in de grond te plaatsen. Ons advies is om te kiezen voor de 88x88 mm dikte.
Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.
Geïmpregneerd hout is in verschillende kleuren op de markt te vinden. Hout in de kleuren bruin en zwart zijn vaak iets minder duurzaam dan groen geimpregneerd hout, omdat de dompeltechniek gebruikt wordt voor bruine of zwarte impregnatie. Daarnaast zorgt het dompelen van hout voor een iets minder egale kleur.
Vochtregulerende beits
Beits trekt in het hout en brengt in sommige gevallen ook nog een beschermlaagje aan. De beits blokkeert het water niet volledig, maar zorgt er enkel voor dat er niet te veel vocht in het hout trekt. Hout neemt van nature namelijk water op. Dit kan zorgen voor schimmel en houtrot.
Houd er dan rekening mee dat er altijd twee lagen nodig zijn, zo kunt u een eerste laag aanbrengen en na het monteren van de planken een tweede laag. Voor het behandelen van geïmpregneerd hout gebruikt u het beste Drywood Woodstain VV.
Er zijn namelijk genoeg beitsvarianten die de houtnerf zichtbaar laten maar tegelijkertijd een kleur toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld geïmpregneerd hout zwart beitsen. Een populaire variant van zwart wanneer je geïmpregneerd hout gaat beitsen is antraciet.