Gaviscon Duo Drank zorgt ervoor dat de maagklachten binnen een kwartier verminderen. De werking houdt tot 4 uur aan. Blijf je echter maagklachten houden? Raadpleeg dan een arts.
Mogelijke klachten die dan kunnen optreden zijn huiduitslag, jeuk, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid, opgezwollen gezicht, lippen, tong of keel. Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Voor oraal gebruik. De tabletten moet u goed kauwen. Gebruik bij volwassenen (inclusief ouderen) en kinderen vanaf 12 jaar: Als verschijnselen zich voordoen, neem dan twee tot vier tabletten na de maaltijd en voor het naar bed gaan, tot maximaal vier keer per dag. Mag uitsluitend op medisch advies worden gegeven.
Gaviscon werkt snel (binnen 3 minuten) en vormt een schuimlaag op de maaginhoud. Deze beschermende schuimlaag zorgt ervoor dat het maagzuur in de maag blijft. Mocht er onverhoopt toch een beetje maagzuur in de slokdarm terecht komen dan beschemt de schuimlaag de wand van de slokdarm tegen het brandende maagzuur.
Hoe werkt Gaviscon? Ons hoofdbestanddeel, natriumalginaat, is afgeleid van natuurlijk zeewier dat geoogst is langs de kusten van Noorwegen. Het legt een beschermende laag aan op de irriterende maaginhoud. Gaviscon Duo-producten bevatten bovendien maagzuurremmers die overtollig zuur in water omzetten.
U kunt maagzuurremmers gebruiken als u een langere werking wenst bij uw maagklachten, zoals bij nachtelijke zuurbranden. Voorbeelden van H2-blokkers zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine. Lage sterktes kunt u bij de drogist of apotheek kopen. Hogere sterktes worden op recept voorgeschreven door uw arts.
Mogelijke oorzaken van maagpijn zijn: Te veel en/of te snel eten. Het eten van bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld sterk gekruid of pittig eten, vet eten, chocolade, pepermunt en citrusvruchten. Het drinken van bepaalde dranken, zoals koffie, koolzuurhoudende dranken, zure dranken en alcohol.
Blijven de klachten met de maagzuur-binder? Neem dan zo nodig af en toe een maagzuur-remmer, zoals famotidine. Maagzuur-remmers zoals famotidine hebben minder bijwerkingen dan maagzuur-remmers zoals omeprazol.
Het kruid pepermunt staat al van oudsher bekend om zijn gunstige invloed op de spijsvertering. Maagpepermunt heeft als kenmerk dat het een verhoogde dosis kalk bevat, wat helpt het maagzuur te binden. Mede hierdoor wordt het vaak aangeraden in geval van gastritis, beter bekend als brandend maagzuur.
vermijd droge en harde voedingsmiddelen zoals rauwe groenten; vermijd sterke kruiden of specerijen zoals peper, mosterd, sambal en knoflook; neem als tussendoortje vruchtenmoes, vla of crème, pap, enzovoort; ga niet neerliggen en buk niet voorover onmiddellijk na de maaltijd.
De werkzame stoffen in elke 10 ml zijn 500 mg natriumalginaat, 213 mg natriumbicarbonaat en 325 mg calciumcarbonaat. De andere stoffen in dit middel zijn carbomeer, methylparahydroxybenzoaat (E218), propylparahydroxybenzoaat (E216), natriumsacharine, pepermuntsmaakstof, natriumhydroxide en water.
Gebruik bij volwassenen (inclusief ouderen) en kinderen vanaf 12 jaar: neem bij het optreden van klachten twee tot vier tabletten in na de maaltijd en voor het slapengaan, maximaal viermaal daags.
De combinatie van alginezuur met zuurbindende carbonaten, zoals calciumcarbonaat, natriumwaterstofcarbonaat en magnesiumsubcarbonaat neutraliseert de maaginhoud en beschermt de maagwand. De combinatie wordt gebruikt bij maagklachten.
Maagzuurremmers, proton pomp inhibitor (PPI), zijn een van de meest voorgeschreven medicijnen. PPIs remmen de aanmaak van het maagzuur en zijn het meest effectieve medicijn tegen zuurbranden.
Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.
Langdurig gebruik kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort. Ook wijst onderzoek uit dat het de samenstelling van het darmflora kan veranderen.
De plakkerige textuur van honing speelt hier een belangrijke rol. De honing vermengt zich na consumptie met het maagzuur. Hierdoor neemt diens agressiviteit iets af. Honing kan helpen om ontstekingen in de slokdarm te verminderen.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.