Krachttraining is namelijk een perfecte aanvulling op voetbaltraining. Wist jij bijvoorbeeld dat je sneller kunt sprinten door specifieke oefeningen te doen en meer duels wint als je een sterkere core hebt? Lees hier welke oefeningen je het beste kunt doen als voetballer.
Voor voetballers is explosiviteit van belang in sprints, aanzetten tot een sprint en sprongkracht. Belangrijk is daarbij dus het trainen van de bil- en heupspieren én de benen uiteraard. Heb je bijvoorbeeld twee voetbaltrainingen per week, dan kun je ook nog prima twee dagen in de sportschool spenderen.
Krachttraining en voetbal is een ideale combinatie, omdat balans- en coördinatie oefeningen de kans op blessures verkleinen. Bovendien train je jouw spier naast kracht ook op conditie, wat ervoor zorgt dat de spier gezond, in beweging en sterk blijft.
Unilateraal en bilateraal trainen
Een voetballer doet natuurlijk veel bewegingen op één been; denk bijvoorbeeld aan trappen of sprinten. Het is daarom belangrijk om ook oefeningen te doen met één been of één arm per keer. Oefeningen uitvoeren met één been of arm noemen we unilateraal trainen.
Niet te vaak
Beperk dit type workouts tot één of twee per week. Bijvoorbeeld met een full body training, of één voor je benen en de ander voor je bovenlichaam.
Een voetballer heeft een explosieve start nodig voor alle korte intervallen tijdens een wedstrijd. Je core– en je beenspieren zijn belangrijk om sneller weg te sprinten dan je tegenstander en dynamisch om je as te kunnen draaien voor snelle zijwaartse bewegingen [1].
Heb jij de droom om profvoetballer te worden, maar ben je ouder dan 18 jaar? Dan is het nog steeds mogelijk om een geweldige profcarrière op te bouwen en misschien zelfs het Nederlands Elftal te halen!
Voetballers en krachttraining
Je zou denken dat voetballers alleen hun benen gebruiken, maar het bovenlichaam is zeker ook belangrijk. Een sterk bovenlichaam is nodig om bijvoorbeeld de bal af te kunnen schermen. Daarnaast kun je met een sterk bovenlichaam de hele wedstrijd op volle kracht presteren.
Een goed voetbalnetwerk is belangrijk om jezelf in de picture te kunnen spelen. Niet iedereen gunt je een carrière, maar er zullen altijd mensen zijn die het je wel gunnen. Hoe meer mensen je leert kunnen in de voetballerij, hoe groter de kans is dat je ontdekt gaat worden.
Voetbal en fitness gaat goed samen als je met de juiste gedachtegang de sportschool in stapt. In de voetballerij bestaan verschillende soorten voetballers, maar bijna iedere professionele voetballer gaat wel minimaal één keer per week naar de sportschool.
Fietsen is ook goed voor voetballers omdat het een positieve invloed heeft op de spieren door het hele lichaam van een speler. Elke voetballer moet op het toppunt van gezondheid en fysieke fitheid zijn om op zijn best te presteren. Fietsen is een geweldige manier om voetballers te helpen hun fitnessdoelen te bereiken.
Er zijn twee trainingen die uitstekend werken om explosiviteit te vergroten. Dat zijn plyometrische oefeningen en olympische lifts. Voor beide oefeningen kun je apparatuur gebruiken om de explosieve training zwaarder en effectiever te maken.
Je zwakke been versterk je absoluut niet binnen in één maand, maar het duurt vaak wel langer een aantal maanden voordat je resultaat zult zien. Een goede manier om je zwakke been te trainen is door regelmatig latje te trappen met je verkeerde been. Zo leer je richting en hoogte te geven aan de bal tijdens het trappen.
Wanneer we het hebben over een core, gaat het over de rug-, buik-, bil- en heupspieren. Deze spieren zijn aan al uw ledematen verbonden en zijn dus een groot onderdeel van uw motoriek. Dit betekent dat het hebben van een goede core stability u enorm helpt bij eigenlijk alles wat u doet in het dagelijkse leven.
Intervaltraining staat bekend als één van de meest efficiënte manieren om sneller te worden. Het idee is om geleidelijk aan de afstand en snelheid van je loopsessie te verhogen. Er zijn verschillende intervaltrainingen, waaronder de intensieve -, extensieve of tempo-intervaltraining.
Mannen halen tot 12 m/s (43,2 km/u), vrouwen halen tot 10,5 m/s (37,8 km/u). Na enkele seconden topsnelheid houdt de atleet de snelheid niet meer vast en zal na 70-90 meter onvermijdelijk vertragen.
Je kunt je traptechniek verbeteren door bijv. op vrije ballen te trainen, latje te schieten (trap perfectioneren), lange ballen te schieten en nog veel meer. Tijdens teamtrainingen train je hier vaak automatisch op, maar het kan ook handig zijn om hier individueel wat meer aandacht aan te geven.
Plyometrische oefeningen zullen ertoe bijdragen dat je sneller kan sprinten, hoger springt en hoger van de grond komt bij push-ups met klap. De snelheid waarmee je spieren kunnen samentrekken, wordt aanzienlijk verhoogd door plyometrische oefeningen.
Iedere week bezoeken zo'n honderd KNVB-scouts in Nederland de standaardteams van de verenigingen uit de buurt. Zij kijken naar verschillende aspecten binnen het aanvallen, verdedigen en omschakelen. Heeft een speler(ster) genoeg kwaliteit, dan krijgt deze een uitnodiging voor Jeugdplan Nederland (JPN).
Scouts kunnen letten op zaken als techniek en motoriek, op technische vaardigheden zoals aanname van de bal, pass-vaardigheden, dribbelen, sprinten, aanvallen en verdedigen.
In Nederland worden spelers soms al onder de elf jaar gescout, al zeggen scouts zelf dat dat eigenlijk nog te vroeg is. De KNVB scout tussen de leeftijden 11 en 17 jaar. Volgens scouts kun je de potentie van spelers pas écht zien na 14 jaar als de eerste jaren van de puberteit zijn werk hebben gedaan.