Hoewel de Griekse kaas feta ook van geitenmelk of soms zelfs koeienmelk gemaakt kan worden, wordt de oorspronkelijke feta gemaakt met schapenmelk. Traditioneel wordt feta door schapenherders in de Griekse bergen gemaakt van ongepasteuriseerde schapenmelk en wordt vervolgens geconserveerd in een zoutoplossing.
Achtergrond informatie: Feta is een van oorsprong Griekse schapenkaas. de Dodoni Feta wordt bereid uit 80% schapen- en 20% geitenmelk. Deze kaas wordt traditioneel gemaakt- en ontleent zijn zuivere rijke smaak aan de ecologische en natuurlijke omstandigheden.
Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.
Er bestaan talrijke soorten schapenkaas. Algemeen bekend zijn de Roquefort uit Frankrijk en de Griekse feta. Schapenkaas is geschikt voor mensen met koemelkallergie. Schapenkaas is rijk aan vitamine A, B en C en bevat hiervan hogere gehalten dan koeien- en geitenkaas.
Feta is witte kaas van schapen- en geitenmelk uit Griekenland. Alleen witte kaas gemaakt op het Griekse vasteland of het eiland Lesbos mag Feta heten. Bovendien moet Feta gemaakt worden volgens bepaalde regels, waaronder het bewaren in pekel oftewel zout water.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
De originele Griekse Feta wordt gemaakt uit schapen- en/of geitenmelk en is herkenbaar aan de witte kleur en brokkelige structuur. De smaak is zeer rijk, licht kruidig, iets zuur en tegelijk romig.
Heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan alle onmisbare voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en eiwitten van een hoge kwaliteit. Past in ieder gezond en natuurlijk eetpatroon, ook als je iets aan je overgewicht wilt doen. Verteert makkelijker dan kaas afkomstig van koemelk. Verlaagt een hoge bloeddruk.
nieuws Als men geiten- en schapenboeren zou mogen geloven, dan is geiten- en schapenmelk en –kaas gezonder dan gewone (koe)kaas. Het zou lichter verteerbaar zijn, minder cholesterol maar meer vitamines en mineralen bevatten, en het zou ook een goed alternatief zijn voor mensen die allergisch zijn aan koemelk.
Ricotta is een kaas, die wordt gemaakt door het koken van wei (restvocht van de productie van kaas). Tegenwoordig wordt vaak het vocht van koemelk gebruikt, maar vroeger werd ook het vocht van pecorino (schapenkaas) gebruikt. Letterlijk betekent ricotta ook opnieuw gekookt.
Is dit hetzelfde als feta? Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk feta heten. Veel producenten die feta-achtige kaas maken, bijvoorbeeld van koemelk, noemen het daarom 'mediterrane kaasblokjes of 'witte kaas'.
Pecorino, afgeleid van het Italiaanse woord pecora, wat schaap betekent, is een van de oudste kaassoorten ter wereld. Deze soort telt meerdere varianten, waaronder de bekende Pecorino Romano, de hardste en sterkste kaas uit de familie. In Sardinië is echter niet de Romano, maar de Pecorino Sardo het populairst.
Pecorino Romano staat bekend als een heerlijke harde, zoute Italiaanse kaas gemaakt van schapenmelk. De intens zilte smaak komt doordat de kazen tijdens de bereiding gewassen wordt in zeewater. Pecorino Romano staat bekend als een heerlijke harde, zoute Italiaanse kaas gemaakt van schapenmelk.
Schapen kunnen zowel met de hand als machinaal tweemaal daags worden gemolken. Handmelken komt uitsluitend nog bij kleinere aantallen. Bij machinaal melken staan de dieren meestal zij aan zij en worden ze van achteren gemolken.
De naam zegt het eigenlijk al: schapenkaas wordt gemaakt van schapenmelk. Schapenkaas is verkrijgbaar in verschillende varianten. Van zachte schapenkaas tot zeer harde schapenkaas en van kortgerijpte tot lang gerijpte schapenkaas. Tenslotte is schapenkaas er ook met gewassen korst en zonder korst.
Verse Spaanse kaas van 100% schapenmelk, deze Manchego kaas is met zorg bereid en heeft 3 maanden gerijpt. Het is zonder twijfel de populairste kaas van Spanje en de Spanjaarden eten deze schapenkaas dan ook veelvuldig. Vaak op een broodje, maar misschien nog wel vaker op een kaasplankje als tapashapje.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Feta zit vol goede voedingsstoffen
Ook bevat het product minder vet en calorieën dan bijvoorbeeld cheddar of Parmezaanse kaas. 28 gram van cheddar of Parmezaanse kaas bevat namelijk meer dan 110 calorieën en 7 gram vet, terwijl feta maar 74 calorieën en 6 gram vet bevat.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
Er zit 3,8 gram vet in 1 voor snee (20 gram) schapenkaas, waarvan 2,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Vetgehalte. Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet.
Schapenkaas bevat veel vitamine D. Vitamine D heb je nodig voor een normale werking van je immuunsysteem, het helpt tegen ontstekingen en het zorgt ervoor dat je normaal je spieren kunt gebruiken.
Nu maakt vet je natuurlijk niet onmiddellijk dik (zoals trouwe lezers van deze blog inmiddels zullen weten). Aan de andere kant bevat het wel degelijk relatief veel calorieën. Het is daarom toch verstandig om er niet al te veel van te eten. Feta heeft een vetpercentage van ongeveer 45% in de droge bestanddelen.
Deze was nog net iets te zuur, maar smaakte al wel veel beter. Stukken beter was de feta van de Lidl, volgens onze Grieken lekker zacht en fris. De allerbeste feta kopen we het beste bij de natuurwinkel van het merk Oma Der Grieche feta. Deze kaas smaakte precies zoals een goede fetakaas moet smaken.
Feta! Romige, frisse en luchtige feta. Heerlijk voor in de salade of om puur op te peuzelen.