Koop je een goedkoop dun emaille pannetje bij een discounter, dan is deze inderdaad magnetisch maar absoluut niet geschikt voor de intense warmte overdracht van de kookplaat. In ieder geval moet dit teken onderop de pan staan.
Pannen voor inductie hoeven dus geen ijzeren of gietijzeren kookoppervlakte te hebben. Met een geëmailleerd laagje, tefal, keramiek en dergelijke werkt het net zo goed. Het is zelfs zo dat er vaak wat koper of aluminium in de bodem verwerkt zit zodat de warmte beter wordt verdeeld over de pan.
Pak bijvoorbeeld een koelkastmagneet en plak deze aan de onderzijde van de pan. Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch. 2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat.
Kortom: Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt. Hebben jouw pannen de magneettest niet doorstaan of is de bodem erg vervormd? Kijk dan voor nieuwe pannen.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Gietijzer warmt geleidelijk op maar houdt warmte zeer langdurig vast, en dat is precies de eigenschap die we zoeken bij een braadpan. Gietijzer is dus het beste materiaal voor inductie maar ook het beste materiaal voor een braadpan, dus de combinatie is perfect.
Wat is de beste koekenpan voor inductie? De Tefal Expertise koekenpan is gekozen als beste koop koekenpan inductie, een echte aanrader met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De sterke Titanium Excellence anti-aanbaklaag is vele malen sterker dan bij goedkopere Tefal pannen.
Een pan kan op inductie indien de bodem van de pan genoeg magnetiseerbaar metaal bevat om het elektromagnetisch veld dat door de spoelen van de kookplaat wordt opgewekt, te sluiten. Hoe meer magnetiseerbaar metaal in de bodem van de pan, hoe beter de pan zal werken op de inductie kookplaat.
Koper is geen ferromagnetisch metaal en is daarom uit zichzelf ongeschikt voor inductie kookplaten. De meeste koperen pannen werken dan ook niet op je inductie kookplaat.
Niet elke mosselpan is geschikt voor het gebruik van inductie. Let bij de aanschaf hiervan goed of de mosselpan op inductie kan. De mosselpan moet dan een dikkere bodem hebben. Een voorbeeld van een mosselpan die geschikt is voor inductie is deze.
Een pannenset voor inductie
Alle pannensets van IKEA zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en geschikt voor alle kookplaten, zo ook voor inductie.
Bij correct gebruik van je inductiefornuis is er echter geen gevaar. Enkele tips voor correct gebruik: Zorg ervoor dat de kookpot de plaat volledig bedekt: gebruik geen te kleine kookpotten en plaats de kookpotten steeds mooi centraal op de kookplaat. Gebruik enkel kookpotten die geschikt zijn voor inductiekoken.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
Een goede manier om je inductiekookplaten te beschermen, is door een krasbeschermingsmat te gebruiken. Het doel van deze mat is om de kookplaat te beschermen tegen krassen door een barrière te creëren tussen de pannen en de inductiekookplaten. Ze voorkomen ook dat de pan verschuift tijdens het kookproces.
Er is geen sprake van warmtegeleiding vanaf de inductiekookplaat naar de panbodem, dus een pan kan bol, hol or krom zijn: de warmte wordt bij inductie opgewekt IN de bodem van de pan en dus NIET in de kookplaat (en deze warmte hoeft dus niet vanaf de kookplaat te worden overgebracht op de pan).
De pannen die voor de inductiekookplaat worden gebruikt, moeten van metaal zijn, magnetische eigenschappen bezitten en een voldoende grote bodem hebben. Pannen waarmee al eerder op een gaskookplaat is gekookt, zijn niet meer geschikt voor inductiekoken. Gebruik alleen pannen met een vlakke bodem.