Is skyr gezond? Skyr bevat een indrukwekkende hoeveelheid voedingsstoffen. Het bevat weinig calorieën, vetten en koolhydraten, maar wel veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Dit zuivelproduct is dus zeker gezond!
Voor skyr geldt – net zoals voor alle andere voedingsmiddelen – geniet, maar wel met mate. Voeg een schaaltje skyr per dag (of een aantal schaaltjes per week) toe aan je dieet als je dat lekker vindt. Het Voedingscentrum geeft aan dat een volwassene twee tot drie porties zuivel per dag mag[4].
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Skyr bevat weinig calorieën, vet en koolhydraten.Maar er zitten juist veel voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamines en mineralen, in. Het heeft een hoog gehalte aan eiwitten en calcium heeft, maar een laag vetgehalte. Voor de hoeveelheid eiwitten is heel gunstig.
De grote hoeveelheid eiwitten zorgt voor een verzadigend effect. Skyr is een gezond ontbijt. Het is ideaal voor sportieve mensen. Maar natuurlijk ook geschikt voor de niet-zo-sportieveling, die skyr gewoon mega lekker vindt!
Gezondheidsvoordelen
Probiotica: Yoghurt is een uitstekende bron van probiotica, met name BB12, dat uniek is voor skyr en de gezondheid van de darmen bevordert . Hartgezondheid: Bewijs toont aan dat zuivelproducten zoals skyr in verband kunnen worden gebracht met een verlaagd risico op hartziekten, dankzij mineralen zoals calcium, kalium en magnesium.
Over het algemeen wordt skyr gezien als gezond, omdat er geen vet in zit: deze is volledig verwijderd tijdens het productieproces. Er zitten ook weinig calorieën in. Tegelijkertijd zitten er veel meer eiwitten in dan in gewone yoghurt en bevat het probiotica – iets wat goed voor de darmen zou zijn.
Kan gewichtsverlies en spiergroei ondersteunen . Als u probeert af te vallen of spiermassa te winnen, is Skyr een uitstekende snack of maaltijdoptie. Skyr bevat veel proteïne, wat u kan helpen een gezond lichaamsgewicht te bereiken en te behouden en spieren op te bouwen.
Voor het slapen:
Kwark, Skyr of Griekse yoghurt is een ideale manier om een grotere hoeveelheid eiwit in te nemen. Deze vormen van zuivel bevatten per 100 gram zo'n 8-12 gram eiwit. Het gaat bovendien om het langzaam opneembare eiwit waar jouw lichaam heel de nacht gebruik van kan maken om te herstellen.
Arla® Skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Tijdens je dieet kun je het beste kiezen voor een yoghurt met veel eiwit, weinig suiker en weinig verzadigd vet. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt, halfvolle yoghurt en Griekse yoghurt.
De levende en actieve culturen van Skyr kunnen helpen de spijsvertering gezond te houden, het immuunsysteem te versterken, schimmelinfecties te voorkomen en het slechte cholesterol te verlagen . Omdat het van magere melk wordt gemaakt, is het altijd vetvrij. Skyr wordt vaak vergeleken met Griekse yoghurt, maar het is dikker, romiger en bevat meer eiwitten en minder suiker.
Skyr komt traditioneel uit Ijsland en is geërfd van de Vikingen. Het is geen yoghurt, maar een type verse kaas met een unieke smaak. Skyr is bijzonder rijk aan eiwitten en een goede bondgenoot als je wilt vermageren. Het wordt gemaakt op basis van magere melk, en heeft dus een laag vetgehalte en Nutri-Score A.
Wat gebeurt er als je te veel calcium binnenkrijgt? Als jij te veel calcium binnenkrijgt, kun je last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook hartproblemen zoals hartritmestoornissen. Daarnaast moeten je nieren keihard aan het werk bij een teveel aan calcium.
Een portie skyr komt overeen met 100 gram.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Thor's Skyr is 100% lactosevrij. De lactose wordt namelijk afgebroken tot eenvoudige suikers (glucose, galactose) en de Skyr smaakt daardoor lekker zoet. Thor's Skyr is daarom ideaal voor elk moment van de dag : ontbijt, lunch of een tussendoortje 's avonds laat.
Skyr staat bekend om zijn hoge eiwitgehalte: er zit wel 11 gram in per 100 gram. Dat is 2,5 keer zoveel als normale yoghurt en 1,5 keer zoveel als kwark! Ook is skyr rijk aan vitaminen en mineralen, zoals calcium en magnesium. Daarnaast bevat het juist weinig vet, calorieën en koolhydraten.
Omdat skyr van melk wordt gemaakt, moet u skyr vermijden als u allergisch bent voor caseïne of wei — de twee eiwitten die in melk zitten. Bij deze personen kunnen skyr en andere producten op melkbasis een allergische reactie veroorzaken met symptomen die variëren van een opgeblazen gevoel en diarree tot anafylaxie ( 25 ).
Zuivel kan daadwerkelijk ontstekingsremmend werken
Ongezoete (gewone) Griekse yoghurt en skyr zijn eiwitrijk en bevatten vaak levende en actieve culturen die probiotische voordelen kunnen bieden, legt London uit. Probiotica zijn "vriendelijke" bacteriën die helpen de immuniteit te versterken en de darmfunctie te reguleren.
Al honderden jaren genieten IJslanders van Skyr als onderdeel van hun dagelijkse dieet. Zorgvuldig gezeefd om een heerlijke, dikke textuur te creëren, is het vetvrij en rijk aan eiwitten. Nu kunt u ook genieten van yoghurt in IJslandse stijl.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
In IJsland wordt skyr vaak gegeten als ontbijt of als tussendoortje, vaak gemengd met fruit, noten, zaden of honing om de smaak te verbeteren, maar je kan het ook als lunch recept maken.
Zuivel en vlees
Kwark kan men beter niet eten,omdat dit in de meeste gevallen verstoppend werkt. Vlees en alle soorten vleeswaren hebben een verstoppende werking, dus kunnen in dit geval het beste niet gebruikt worden. Het gebruik van voedingsmiddelen die rijk zijn aan linolzuur komt de darmwerking ten goede.