Onderzoek toont duidelijk aan dat eieren het risico op hart- en vaatziekten niet verhogen. Voor gezonde personen zijn er geen redenen om zich te houden aan de aanbeveling om wekelijks maximum drie eieren te eten. Zolang je een gezond voedingspatroon hebt, mag je dagelijks eieren eten.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eieren zijn rijk aan cholesterol. Cholesterol in je voeding kan leiden tot een kleine verhoging van het cholesterolgehalte van je bloed. Het advies is om 2 tot 3 eieren per week te eten, voor vegetariërs ligt dat op 3 a 4 eieren per week.
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is.
Gunstig voor de bloeddruk
Als je voldoende eiwitten binnenkrijgt, is dat goed voor je bloeddruk. Onderzoek toont aan dat het eten van eieren kan bijdragen aan een verlaging van een hoge bloeddruk.
Eieren en bloeddruk: het onderzoek
Uit sommige onderzoeken blijkt dat matige consumptie van eieren (maximaal één ei per dag) het risico op het ontwikkelen van hypertensie niet significant verhoogt .
Onderzoek toont duidelijk aan dat eieren het risico op hart- en vaatziekten niet verhogen. Voor gezonde personen zijn er geen redenen om zich te houden aan de aanbeveling om wekelijks maximum drie eieren te eten. Zolang je een gezond voedingspatroon hebt, mag je dagelijks eieren eten.
De aanbeveling is daarom om maar 2 tot 3 eieren per week te eten, omdat je anders teveel verzadigd vet en cholesterol binnen kunt krijgen. Dit kan nadelig zijn voor hart en bloedvaten'', meldt Patricia Schutte van het Voedingscentrum.
Kippeneieren zijn een betaalbare bron van eiwitten en andere voedingsstoffen. Ze bevatten van nature ook veel cholesterol. Maar de cholesterol in eieren lijkt het cholesterolgehalte niet te verhogen zoals sommige andere voedingsmiddelen, zoals die met veel transvetten en verzadigde vetten, dat doen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Wanneer je voortaan elke dag begint met twee of zelfs drie eieren, krijg je volgens het onderzoek een beter zicht, zal je huid er fris en jong uitzien en je geheugen verbeteren. Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Wees matig met suiker en zout.Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12.
Voor mensen met gezonde nieren kunnen eieren een voedzame toevoeging zijn aan hun dieet. Voor mensen met chronische nierziekte kan het echter nodig zijn om de inname van eieren en andere eiwitrijke voedingsmiddelen te beperken om verdere belasting van de nieren te voorkomen.
Mensen met familiaire hypercholesterolemie (1 op de 500 in het Verenigd Koninkrijk) wordt echter nog steeds aangeraden om de inname van cholesterol via het dieet te beperken - niet meer dan drie of vier eieren per week . Eieren zijn een voedzaam voedingsmiddel, maar u moet nog steeds letten op hoe de eieren worden gekookt en op de 'garnituren' die erbij horen.
“Eieren vormen een driedubbele bedreiging vanwege hun hoge vet- en cholesterolgehalte en gebrek aan vezels . Deze combinatie kan bijdragen aan hartziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker.”
CONCLUSIE. Er is geen twijfel dat eiwit wordt beschouwd als een waardevolle bron van hoogwaardige eiwitten. Eigeel is echter niet iets dat lukraak door volwassenen gegeten moet worden, ongeacht hun algemene cardiovasculaire risico, genetische aanleg voor hartaanvallen en algemene eetgewoonten.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Regelmatige consumptie van eieren kan bij bepaalde personen maagpijn veroorzaken. Dit omvat indigestie, gasvorming en een opgeblazen gevoel. Eitolerantie wordt beïnvloed door het type koken (gekookt, gepocheerd, roerei, etc.) en de andere maaltijden die aanwezig zijn.
Meestal worden ze op de dag dat ze geboren worden gelijk dood gemaakt. In Nederland leven meer dan 46 miljoen legkippen dit leven. Als veganist wil je zo min mogelijk bijdragen aan uitbuiting van en wreedheid naar dieren. Daarom eten veganisten geen ei.
Essentiële vetzuren
Ook vette vis (haring, ansjovis, sardines, makreel, zalm, tonijn) behoort tot de goede vetten.
Volgens dit dieet moet je binnen 30 minuten na het wakker worden een heel ei eten, elke drie of vier uur een maaltijd op basis van eieren eten, bij elk ei 15 g boter of gezond vet consumeren en drie uur voor het slapengaan stoppen met eten.
Een gezond dieet voorziet uw lichaam van voldoende hartbeschermende voedingsstoffen - zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels. Idealiter zou uw dieet het volgende moeten bevatten:Vlees - en/of vleesvervangers zoals eieren, tofu, peulvruchten en noten .