Een eetlepel honing bevat ongeveer 64 calorieën en 17 gram suiker. Voor de meeste mensen is het verstandig om de inname van honing te beperken tot één tot twee eetlepels per dag. Dit zorgt ervoor dat je kunt profiteren van de voordelen van honing zonder onnodige extra calorieën en suikers binnen te krijgen.
De World Health Organization (WHO) adviseert niet meer dan 2 eetlepels (ongeveer 25 tot 30 gram) honing per dag. Deze hoeveelheid helpt om van de voordelen van honing te genieten zonder het risico op een te hoge suiker- en calorie-inname.
Essentiële takeaways. Ja, een lepel honing per dag is goed voor je als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en gezonde levensstijl.
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan.Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Honing is rijk aan tryptofaan en aan kalium. Tryptofaan is een aminozuur dat belangrijk is voor de aanmaak van melatonine en serotonine. Zo zorgt melatonine ervoor dat je 's avonds slaperig wordt en serotonine kan helpen tegen stress of zenuwen. Dit zijn ideale stofjes voor het beter in slaap komen.
Honing kan elke dag worden geconsumeerd.Het is een natuurlijke en gezondere zoetstof in vergelijking met geraffineerde suikers. Echter, vanwege de calorische waarde is het belangrijk om het met mate te eten. De aanbevolen hoeveelheid honing per dag varieert per persoon.
Dosering: Een kleine hoeveelheid honing is alles wat je nodig hebt om te helpen slapen! Eén theelepel honing zou voldoende moeten zijn! Of, als je net zo dol bent op honing als wij, neem dan 1 Stick Boekweit of Blauwe Bessen Koudgeperste Honing slechts 30 minuten voor het slapengaan en je zult merken dat je langzaam in slaap valt terwijl je je klaarmaakt om naar bed te gaan.
Bewijs suggereert dat honing kan helpen bij het verlichten van aandoeningen van het maag-darmkanaal, zoals diarree geassocieerd met gastro-enteritis . Honing kan ook effectief zijn als onderdeel van orale rehydratietherapie. Neurologische ziekte. Onderzoeken suggereren dat honing antidepressieve, anticonvulsieve en angstremmende voordelen kan bieden.
Honing kan sporen bevatten van de clostridium botulinum-bacterie. Omdat de darmflora van een baby nog niet helemaal ontwikkeld zijn, zou dit gevaarlijk kunnen zijn. Stuifmeelpollen worden vaak ingezet als middel bij hooikoorts, omdat het histamine kan verlagen. Bij sommige mensen heeft het echter een averechts effect.
Honing heeft een vaatverwijdende werking, dat wil zeggen dat het de verwijding van de bloedvaten bevordert. Deze werking verlaagt de bloeddruk, wat gunstig is voor mensen met hypertensie.
Er is niets mis met het dagelijks consumeren van een beetje honing. Omdat honing eigenlijk zoeter is dan gewone suiker, is een beetje al genoeg! Hoewel honing geen noemenswaardige hoeveelheden vitaminen of mineralen toevoegt aan uw dagelijkse inname, is het rijk aan antioxidanten, die mogelijk voordelen bieden voor de gezondheid van hart en darmen.
Honing op een ijzeren lepel
Honing is eigenlijk vrij zuur met een pH-waarde van tussen de 3 en 4,5. Hierdoor kan de smaak aangetast worden als het in contact komt met metaal.
Meestal raden artsen aan om honing op een lege maag te nemen, vroeg in de ochtend, omdat het een instant kick en energieboost geeft, genoeg om een hele dag mee door te komen . Ook, als je naar bed gaat, zorgt een lepel honing niet alleen voor een goede nachtrust, maar helpt het ook bij de spijsvertering en ontspanning van lichaam en geest.
De American Heart Association raadt mannen aan om niet meer dan negen theelepels (36 gram) per dag te consumeren; vrouwen en kinderen, niet meer dan zes theelepels (24 gram) per dag . Een theelepel honing bevat bijna zes gram suikers. Toch heeft onderzoek andere potentiële voordelen van honing aangetoond.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Conclusie: yoghurt met honing is volgens de onderzoekers een gezonde combinatie die je regelmatig kunt eten. De twee voedingsmiddelen vullen elkaar goed aan. Honing is uiteraard wel een toegevoegde suiker. Maar omdat het iets zoeter is dan gewone suiker, hoef je er niet veel van toe te voegen om de zoetheid te krijgen.
De gevoeligheid van honing
Echter, deze waardevolle enzymen zijn erg gevoelig voor hitte. Wanneer honing wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 40-45 graden Celsius, beginnen deze enzymen af te breken. Dit betekent dat de meeste gezondheidsvoordelen van honing verloren gaan als je het toevoegt aan te hete thee.
Honing is goed voor je darmen. Met name de donkere honingsoorten houden je darmflora in balans. Bijen voegen eigen spijsverteringsenzymen toe aan de honing. Hierdoor wordt honing goed verteerd zonder de stofwisselingsorganen te belasten.
Het antwoord op de vraag of honing tot gewichtstoename leidt, is niet eenduidig. Het hangt af van de hoeveelheid en frequentie van consumptie. Honing bevat koolhydraten en natuurlijke suikers, die calorieën leveren, maar als het in moderatie wordt geconsumeerd, kan het een gezond onderdeel van je dieet zijn.
Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren. Wel bevat honing iets minder calorieën dan suiker, wat honing tot een interessante suikervervanger maakt.
Honing werkt ontstekingsremmend en verzachtend en de huid geneest sneller en mooier. Inwendig versterkt honing het immuunsysteem, de darmen, het voedt je lichaam door de voedingstoffen en de darmvriendelijke bacteriën.
Rauwe honing is ongepasteuriseerd en bevat meer nuttige voedingsstoffen dan gepasteuriseerde honingsoorten, waaronder verbindingen die antioxidanten bevatten. Rauwe honing kan antibacteriële, antischimmel-, antikanker- en wondhelende eigenschappen hebben.
In honing zit veel tryptofaan die ervoor zorgt dat uw zenuwen kalmeren. Bent u gespannen of heeft u gewoon even zin in een kalm momentje? Voeg dan een beetje honing in uw thee. Noten en zaden bevatten veel magnesium en zink.
Het is aan te raden om de combinatie van honing en zout 30 minuten voor het sporten te consumeren. Zo blijft het vochtgehalte op peil en kunnen de spieren beter functioneren tijdens intensieve trainingen.
Voor de slanke lijn is honing helaas wat minder ideaal. Net als witte en bruine suiker levert honing calorieën in de vorm van suikers. Honing is voedingskundig gezien net als ''normale'' suiker een vorm van suiker, maar dan van meer natuurlijke oorsprong.