Voordelen: Van beide materialen worden de beste eigenschappen gebruikt. Het katoen zorgt ervoor dat het dekbedovertrek vocht goed opneemt, ademt en relatief soepel valt. De polyester zorgt er voor dat het overtrek vrijwel strijkvrij is en de kleur goed vasthoudt.
Katoen – altijd goed
De meeste dekbedovertrekken zijn gemaakt van katoen vanwege de stevige kwaliteit. Katoen is 100% natuurlijk materiaal en wordt vervaardigd uit de pluizen van de katoenplant. Door de hoge productieaantallen van katoenen dekbedovertrekken zijn de kosten relatief laag.
Polykatoen of polycotton is een mix van katoen en een polyester vezel. Het is kreukvrij en zacht. Het combineert de eigenschappen van katoen en polyester en is daardoor kwalitatief sterker dan alleen polyester of alleen katoen in een goedkopere variant.
Ultieme luxe: een percal dekbedovertrek
Percal katoen wordt gezien als het neusje van de zalm. Kijkend naar de kwaliteit van verschillende katoensoorten, is de kwaliteit van percal nóg beter dan die van satijn en gewoon katoen. Dat komt door de hoeveelheid garen die er voor percal katoen wordt gebruikt.
Polykatoen/gemengd katoen dekbedovertrek
Polykatoen, ook wel te kennen als gemengd katoen, wordt steeds vaker gebruikt voor dekbedovertrekken. De samenstelling bestaat in de meeste gevallen uit katoen en polyester. De katoenvezels zijn verweven met polyester draden.
In de kledingindustrie wordt polyester vaak gecombineerd met andere (natuurlijke) vezels. Stoffen waarin polyester is gebruikt zijn glad, licht, duurzaam en voelen zacht aan. Het materiaal is vormvast, kreukt bijna niet, behoudt zijn kleur goed en gaat lang mee maar het materiaal heeft niet alleen maar voordelen!
Polyester is in tegenstelling tot katoen gemaakt van een synthetische vezel. Polyester heeft dankzij de kromming van de vezel een zeer goede veerkracht en is zeer licht. Bovendien is polyester vorm- en kleurvast, glad, duurzaam en is resistent tegen zweet.
Je kunt het best gebruik maken van satijn, percal katoen of twill katoen. Het zijn de typische zachte keuzes, waaronder je heerlijk comfortabel zal slapen.
Een dekbed dat het zweten aanzienlijk kan verlichten is een dekbed gevuld met een lyocell vulling of tijk. De lyocell vezel, ook wel bekend onder de merknamen Tencel® en Treecell®, combineert optimale isolatie met sterkte vocht regulerende eigenschappen.
Voor dat ultrazachte, echt hemelse gevoel van een hotelbed, is een dekbed in extrazacht dons (of een alternatief voor dons) een absolute must. Dekbedden van 100% dons zijn de meest lichte en luchtige maar ze houden je wel comfortabel warm.
Dekbedovertrekken die gemaakt worden van gemengd katoen, bestaan voor een gedeelte uit katoen en voor een gedeelte uit een andere materiaalsoort. Over het algemeen wordt er vaak gebruik gemaakt van polyester of nylon.
Microvezel is een synthetische stof die bestaat uit polyester en nylon. Microvezel wordt vaak gebruikt om dekbedovertrekken van te maken, maar het ook om de tijk van dekbedden en hoofdkussens mee te maken. Microvezel wordt ook wel micropercal of microfaser genoemd.
Microvezel is een synthetische stof die zacht en licht aanvoelt. Een zeer soepel vallend materiaal dat nauwelijks kreukt en het meest strijkvrij is. Daarnaast is microvezel makkelijk in onderhoud en voordelig geprijsd. Enige nadeel is dat de stof niet ademend is en doorgaans dunner is dan andere beddengoed materialen.
Dekbedovertrek hotelkwaliteit van mooi stof
Naast de luxe uitstraling zorgt deze stof namelijk voor veel comfort. Zo voelt het dekbedovertrek glad en tegelijkertijd zacht aan. Daarnaast profiteer je ook van de prettige kenmerken van katoen. Katoensatijn is ademend waardoor je het niet snel benauwd hebt.
Perkal katoen is een materiaal dat goed adement en vochtabsorberend is. Voor in de zomer is perkal katoen lekker omdat het materiaal koel aanvoelt. Van de verschillende sooten wevingen waar katoen in gemaakt wordt, ligt percal katoen het meest koel.
Dan is een dekbedovertrek van katoen flanel de beste keus voor jou. Flanel past zich namelijk snel aan je lichaamstemperatuur aan en houdt makkelijk warmte vast. Flanel is een 100% katoenen stof die licht wordt geruwd waardoor het superzacht, bijna donzig en lekker dik aanvoelt. Ideaal voor de winter!
Katoen is een populair materiaal voor dekbedden tegen zweten, omdat katoen vocht absorbeert en tegelijkertijd heerlijk luchtig aanvoelt. Ook bamboevezels zijn licht en soepel en reguleren de temperatuur tijdens warme zomernachten.
Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven.
Zweten tijdens de slaap kan veel redenen hebben. Een te hoge temperatuur of slechte lucht in de slaapkamer jagen de eigen lichaamstemperatuur de hoogte in. Ook synthetisch beddengoed en synthetische nachtkleding kunnen tot overmatig zweten 's nachts leiden.
Percal katoen is losser geweven en daardoor dunner en lichter, ziet er matter en steviger uit, voelt koeler aan, ademt beter en kreukt meer. Katoen satijn is strakker geweven en daardoor zwaarder, ziet er gladder, glanzender en vloeiender uit, voelt warmer en zachter aan, kreukt minder en rimpelt amper.
Voor wie echt het warmste dekbed wenst, is het WinterPlus dekbed zeer geschikt. Deze categorie bestaat uit de warmste dekbedden. We bevelen deze dekbedden zelden aan want in een modern huis is dit dekbed veel te warm, tenzij u een bijzonder hoge warmtebehoefte heeft.
Polyester is een ademend
Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.