Voorbeelden van gebouwgebonden buitenruimte zijn:balkon, loggia, overkapping, carport, veranda, patio (binnentuin), dakterras.
Ja, een overkapping telt net als andere tuingebouwen, bijgebouwen en bouwwerken, aanbouwen en uitbouwen mee in de gebouwgebonden buitenruimte van maximaal 30 m² dat je vergunningsvrij mag bijbouwen.
Een ruimte is gebouwgebonden buitenruimte indien deze ruimte niet of slechts gedeeltelijk is omsloten door vaste wanden en daardoor geen vaste buitenomgrenzing heeft. Er is alleen sprake van gebouwgebonden buitenruimte voor zover het gedeelte naast, op, tegen of aan het hoofdgebouw (de woning) is gelegen.
Voorheen was deze serre gebruiksoppervlakte gebouwgebonden buitenruimte, omdat de ruimte niet voldeed aan de NEN 2580-eisen van een binnenruimte. Nu volgt de serre de regels van de BAG en kan het gebruiksoppervlakte externe bergruimte worden.
Gebouwgebonden buitenruimte (je balkon of dakterras) Externe bergruimte (denk aan de vrijstaande stenen schuur in je tuin of je opslag in kelder van de flat) De inhoud van je woning in kubieke meters (m3) De grootte van je perceel.
De gebruiksoppervlakte van een woning is de oppervlakte binnen de buitenste muren, gemeten op vloerniveau. Een buitenmuur kan ook een scheidingsmuur van een buurpand zijn. Let op: de oppervlakte die een binnenmuur inneemt telt dus mee als gebruiksoppervlakte.
Een garage, schuur, eventueel dakterras of balkon vallen dan weer niet onder de woonoppervlakte van de woning. Dit staat in de “meetinstructie bepalen gebruiksoppervlakte woningen” die makelaars gebruiken om de totale woonoppervlakte te bepalen.
Het verschil is eigenlijk heel simpel. Een terrasoverkapping is bedoeld om je tegen de weersinvloeden te beschermen terwijl een serre voornamelijk dient om van het uitzicht en de tuin te kunnen genieten. Een serre is dus een soort verlengstuk van je woning en kun je zien als een extra kamer.
Hoewel ze veel overeenkomsten hebben, is er één groot verschil: een serre is gemaakt van glas, terwijl een aanbouw in dezelfde stijl als de rest van het huis wordt gebouwd. Met een serre haal je dus het buitengevoel naar binnen, waardoor je ook in de koude maanden van buiten kunt genieten.
Voorwaarden vergunningsvrije serre
De serre mag niet hoger zijn dan de woning zelf, niet hoger zijn dan 5 meter, niet dieper zijn dan 4 meter en niet meer dan 30 centimeter boven de vloer van de eerste verdieping uitsteken. Het dak moet plat zijn, of mag een lichte helling hebben van niet meer dan 15 graden.
Gebouwgebonden energieverbruik is eigenlijk alle elektriciteit die 'de woning' gebruikt. Denk hierbij aan elektrisch koken, de verwarming, het ventilatiesysteem, het produceren van warm tapwater etc. Ook verlichting valt onder deze categorie.
Gebouwgebonden Installaties zijn alle in een bouwwerk geïntegreerde installaties die nodig zijn om het beoogde gebruik, inclusief een passend comfortniveau en de bijbehorende regeling en besturing, te faciliteren.
De definitie van gebruiksoppervlakte (GO) volgens NEN 2580 is: de vloeroppervlakte van een ruimte of van een groep van ruimten, gemeten op vloerniveau, tussen de opgaande scheidingsconstructies, die de desbetreffende ruimte of groep van ruimten omhullen.
In de bouwregelgeving rond het vergunningvrij bouwen valt een overkapping onder het begrip 'bijbehorend bouwwerk'.
Net dat beetje extra leefruimte, wie wil dat nou niet? Een veranda, terrasoverkapping of tuinkamer is daar het ideale middel voor. De Rijksoverheid noemt een overkapping ook wel een bijbehorend bouwwerk. En om zo'n bijbehorend bouwwerk te plaatsen, heb je in sommige gevallen een vergunning nodig.
Wilt u een overkapping dicht bij of op de erfgrens? Hou dan rekening met de regel dat u op het tuinoppervlak binnen 1,0 meter van de erfgrens maximaal 10 m² mag bijbouwen. U mag een overkapping op de erfgrens zetten. Daarbij geldt wel een maximale vergunningsvrije hoogte van 2 meter.
Door veel gemeenten wordt er een grens aangehouden van een diepte van 4 meter. Is uw nieuwe serre groter dan deze 4 meter of is er sprake van andere bijzondere eisen, dan is een vergunningsvrije serre niet meer mogelijk en heeft u een vergunning nodig voor het plaatsen van uw serre.
Een aanbouw, uitbouw of serre wordt in het kader van vergunningvrij bouwen een 'bijbehorend bouwwerk' genoemd. Binnen een zone van 4 meter vanaf het hoofdgebouw (de woning) mag een bijbehorend bouwwerk gebruikt worden in overeenstemming met het gebruik van het hoofdgebouw.
Het verschil tussen een serre en een aanbouw
Waar een aanbouw meestal in dezelfde stijl als de woning is gebouwd, bestaat een serre geheel uit glas. Een serre is namelijk bedoeld als aparte ruimte waar het buitengevoel naar binnen gehaald wordt, terwijl een aanbouw meer als uitbreiding van de woonruimte dient.
Achtererf. Een tuin overkappen mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis vast, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
Wat is een veranda? Een veranda is een overkapping die aan je huis vast zit. Wil je bij slecht weer ook in je tuin zitten en genieten van de buitenlucht dan is een veranda of overkapping natuurlijk een uitkomst. Helemaal wanneer je er een warmtebron, zoals een heater aan toevoegt.
Een houten of stalen dakconstructie voorzien van een of meerdere deuren met als doel de toegang tot een ruimte waterdicht af te sluiten.
Gebruiksoppervlak mag je namelijk de hal, berging technische ruimte de trap etc meetellen. Woonoppervlak zijn de ruimtes met een woonbestemming en moeten voldoen aan de bijbehorende bouwbesluit regels. Jouw zolder mag je strict gezien niet als woonfunctie tellen, aangezien de ruimte niet afgesloten kan worden.
Overige inpandige ruimte
Overige inpandige ruimten hebben geen woonfunctie. Deze ruimten zijn vaak niet makkelijk toegankelijk, hebben een maximale hoogte van twee meter of hebben geen daglicht. Met overige inpandige ruimten worden bijvoorbeeld de vliering en de kelder (wanneer deze geen daglicht heeft) bedoeld.
De gebruiksoppervlakte wonen (in de volksmond ook wel woonoppervlakte genoemd) stelt de makelaar vast aan de hand van de uniforme meetinstructie. Deze meetinstructie zorgt voor eenduidige vermeldingen van de gebruiksoppervlakte bij de woningen op funda. Hierdoor kan je woningen goed met elkaar vergelijken.