Onder het groot witgoed vallen apparaten zoals de wasmachine, de wasdroger, de vaatwasser, de koelkast, de koelvriescombi, de diepvries, de oven, het fornuis, de magnetron en de afzuigkap. Ook wordt apparatuur zoals de zonnebank en een airco hiertoe wel gerekend.
Witgoed: Koel– en vriesapparatuur (koelkasten, diepvriezers, airco's). Groot witgoed (wasmachines, afwasmachines, droogkasten, gasfornuizen, vaste waterverwarmers…).
Voorbeelden van witgoedapparatuur zijn koelkasten, wasmachines, diepvriezers, afwasmachines en droogmachines. Deze apparatuur wordt gebruikt voor het huishouden. Daarom wordt witgoed ook wel huishoudelijke apparatuur genoemd. Huishoudelijke apparaten waren vroeger meestal wit.
Deze categorie producten omvat computers, telefoons, faxapparatuur, printers, scanners en dergelijke. De term werd ingevoerd naast de reeds langer gehanteerde termen witgoed (wasmachines, koelkasten en dergelijke) en bruingoed (radio, tv, geluidsapparatuur en dergelijke).
Alle apparaten die onder witgoed vallen zijn afhankelijk van elektriciteit. De meeste huishoudelijke apparaten waren vroeger wit, vandaar dat de naam witgoed in het leven geroepen is. Tegenwoordig kun je al deze apparaten vaak ook in een andere kleur kopen.
Onder kleinhuishoudelijke apparatuur vallen bijvoorbeeld: koffiezetapparaten, strijkijzers en melkopschuimers, terwijl onder groothuishoudelijke apparatuur bijvoorbeeld koelkasten, diepvriezers, wasmachines en droogtrommels worden verstaan. De kleur van deze apparatuur is voornamelijk wit.
Onder apparaten verstaan we alle huishoudelijke apparaten en beeld- en geluidsapparatuur. Dus alle huishoudelijke apparaten (klein en groot) die werken op batterijen, stroom of gas vallen onder deze categorie. Voorbeelden hiervan zijn een wasmachine, gasfornuis, televisie of mobiele telefoon.
Toestellen die door brandstof of elektriciteit worden aangedreven en die in het huishouden worden gebruikt voor het vergemakkelijken van taken zoals het bereiden van een maaltijd, het opslaan van voeding, schoonmaken en verzorging.
Witgoed, grote huishoudelijke apparaten
Onder het groot witgoed vallen apparaten zoals de wasmachine, de wasdroger, de vaatwasser, de koelkast, de koelvriescombi, de diepvries, de oven, het fornuis, de magnetron en de afzuigkap. Ook wordt apparatuur zoals de zonnebank en een airco hiertoe wel gerekend.
- Een luchtkoeler is een ventilator met een waterreservoir gevuld met water en koelelementen waardoor je extra verkoeling krijgt door de koude lucht die uit het apparaat wordt geblazen. Er hoeft in tegenstelling tot een mobiele airco geen afvoer naar buiten.
Wat zijn elektrische apparaten
Voorbeelden van elektrische apparaten of toestellen en elektrotechnische onderdelen zijn: (bouw)lampen, stofzuigers, opladers, keukenapparatuur en onderdelen voor elektrische apparaten of installaties.
Kleine Elektrische Apparaten zijn alle elektr(on)ische apparaten in het huishouden met een stekker of op batterijen/accu die qua formaat kleiner zijn dan een inbouwoven. Kleine elektrische apparaten lever je in bij de milieustraat of bij de winkel waar je een nieuw apparaat hebt gekocht.
Huishoudelijke apparatuur zijn technische hulpmiddelen die in het huishouden gebruikt worden om taken mogelijk te maken, te veraangenamen of te verlichten.
Hierbij kunnen we grofweg zeggen dat witgoed ongeveer €100 per 1000kg oplevert. Voor de binnenkant van een wasmachine of een vaatwasser word ook vaak rvs gebruikt. Ook accu's en lege batterijen leveren geld op. Dit alles kun je bij een oud ijzer handelaar inleveren tegen contante betaling.
Het is natuurlijk uiteindelijk van belang wat het daadwerkelijk oplevert wanneer jij je oude wasmachine als oud ijzer wilt inleveren. Wanneer we kijken naar witgoed, dan moet je ongeveer rekening houden van een bedrag van € 80 – 120 per 1000 kilo.
Lever je oude apparaat in
Wanneer je een nieuw apparaat bij Coolblue koopt, nemen wij het oude product voor je mee. Verkoop je koelkast of wasmachine niet wanneer deze ouder is dan 7 jaar. Ze verbruiken namelijk veel meer energie door hun ouderdom, wat ongunstig is voor de nieuwe eigenaar en het milieu.
Als consument betaalt u sinds 2013 geen verwijderingsbijdrage meer. Wel betaalt u een recyclingbijdrage.
Elk kapot apparaat heeft nog waarde
Daarom lanceert Wecycle twee websites waarop u alle informatie kunt vinden: watismijnapparaatwaard.nl en watismijnlampwaard.nl. Onder andere over de meer dan 10.000 plaatsen in Nederland waar u uw apparaten en lampen kunt inleveren!
www.wijkopenwitgoed.nl is dé plek voor het verkopen van uw oude witgoed dat u niet meer gebruikt. Voor zowel zakelijk (partijen witgoed) als particulier (enkele apparaten) bent u hier aan het juiste adres. Vrijwel elke machine is altijd nog wel wat waard: of hij nog helemaal werkt of dat hij helemaal niets meer doet!
Lever de snoeren en kabels die je niet meer houdt in bij de milieustraat van jouw gemeente. Dat is voor de recycling van koper en kunststof.
Kleine elektrische apparaten kun je inleveren in inzamelbakken bij diverse bouwmarkten, elektronicawinkels en supermarkten. Je kunt ze ook wegbrengen naar de milieustraat. Ingezamelde apparaten worden milieuvriendelijk verwerkt.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Elektronica en batterijen
U mag 15 apparaten met een lithiumbatterij tot 100 Wh meenemen, net als 20 losse lithiumbatterijen of powerbanks tot 100 Wh. Als u een lithiumbatterij tot 160 Wh in uw handbagage wilt meenemen, in een apparaat of als losse batterij, moet u hiervoor toestemming vragen.
Kleine elektrische apparaten (niet langer, breder of dikker dan 25 cm, bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel, elektrisch gereedschap, mobiele telefoon, muis en klein toetsenbord) kun je op veel meer plekken kwijt.