KRAAIEN ZIJN BESCHERMD
Alle vogels die van nature in Nederland voorkomen zijn beschermd volgens de Europese Vogelrichtlijn. Zo is het verboden om de dieren opzettelijk te vangen of te doden en ook om nesten, rustplaatsen en eieren te vernietigen of te beschadigen.
Sommige kraaien werken systematisch rijen kiemplantjes af door ze uit te trekken en de graanrest aan de wortel op te peuzelen. Als aaseters ruimen ze ook verkeersslachtoffers op. Het zijn natuurlijke opruimers die zo de uitbraak van ziektes (zoals botulisme) afremmen.
Stadsduiven en boerenganzen bijvoorbeeld zijn geen beschermde inheemse diersoort. Exoten zoals de halsbandparkiet komen niet van nature in Nederland voor, het zijn ontsnapte vogels die zich in het wild hebben kunnen voortplanten en zijn dus ook geen beschermde diersoort.
Mag dat? Het houden van een kraaiachtige kan alleen met een exemplaar geboren in gevangenschap en met een gesloten ring. Voor het houden van de Nederlandse soorten kraaiachtigen is verder een ontheffing nodig. Een vogelasiel is verplicht de dieren na herstel vrij te laten of bij geen herstel te euthanaseren.
Het tam maken van dit soort vogels mag niet. Het houden (al dan niet in een voliere) van deze vogels mag ook niet. Dan moeten ze gewoon een stel tortelduiven kopen, die zijn prima tam te maken, blijven ook leuk in de tuin en veroorzaken geen overlast bij anderen en is niet strafbaar.
De broedduur is gewoonlijk 18 dagen met meestal 1 nest per jaar (broedperiode: maart tot juni). Jonge kraaien verlaten het nest na ca. 5 weken. In de natuur worden zwarte kraaien gemiddeld tussen de 4-6 jaar oud.
Alle inheemse vogels in Nederland zijn beschermd als zij broeden. Bij sommige vogelsoorten geldt zelfs dat de nesten beschermd zijn buiten het broedseizoen. Dit zijn bijvoorbeeld gebouwbewonende soorten als huismus en kerkuil, maar ook boombewonende soorten als buizerd en ransuil.
Sinds 2002 mogen volgens de Flora- en Faunawet in Nederland alle vogelsoorten die in Nederland voorkomen gehouden worden, mits de betreffende vogel in gevangenschap geboren is. Zo'n vogeltje kun je herkennen aan de ring die deze om zijn pootje draagt.
Wilde kraaien herkennen gezichten en kunnen jarenlang een wrok houden jegens iemand die hen slecht heeft behandeld. Dat blijkt uit onderzoek. Het bewijst hoe zorgvuldig kraaien mensen in de gaten houden. Volgens de wetenschappers is het mogelijk dat ook andere wilde dieren ons zorgvuldig observeren.
Ook lasers zijn effectief bij verjagen van kraaien en kauwen. Deze vogels zien de laserstraal als een gevaar. Om die reden is het een goede manier om kraaien af te schrikken. De laser werkt over een grote afstand.
De liefde van kraaien gaat absoluut door hun maag. Ze lusten eigenlijk alles, maar dat wil nog niet zeggen dat alles gezond voor ze is. Houd het daarom bij ongezouten pelpinda's, die blijven heel lang goed en kun je makkelijk meenemen in je broekzak. Ze zijn ook dol op blikvoer voor honden of katten.
Vogelverschrikkers. Er zijn verschillende visuele middelen waar je kraaien mee kunt afschrikken. Je kunt gebruik maken van een vogelverschrikker, een roofvogel van plastic en bewegende voorwerpen zoals ballonnen, vlaggetjes en molentjes.
Zwarte Kraaien bouwen nesten die achteraf door andere soorten worden ingenomen. Hun aanwezigheid is een beperkende factor voor het aantal Eksters Pica pica in een bepaald gebied. Eén van de natuurlijke vijanden is de Havik Accipiter gentilis. Zwarte Kraaien zijn vanouds vogels van het open veld.
Kraaiachtigen (kraaien, raven, roeken, kauwen en andere vogelsoorten) zijn bijzonder intelligent, legt Moore uit. Ze zijn zeer goed in het aanpassen en gebruiken van instrumenten en ze kunnen vooruit plannen en puzzels oplossen.
Vogels houden
Sommige vogelsoorten mag u niet houden omdat ze als invasieve exoten ((opent in nieuw venster)) onze biodiversiteit bedreigen. Voorbeelden zijn de nijlgans, huiskraai en heilige ibis. Voor bedreigde vogels die beschermd worden door CITES ((opent in nieuw venster)) zijn er extra beperkingen.
Konijn, houtduif, vos, canadese gans, kraai en kauw staan op de landelijk vrijstellingslijst. Dat houdt in dat deze dieren het hele jaar mogen worden gedood, indien er binnen het werkgebied van de WBE op tenminste één perceel schade is of dreigt in het huidige of het komende jaar aan landbouw en/of fauna.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Er komen in Nederland 36.000 diersoorten in het wild voor. Daarvan zijn zo'n 500 diersoorten beschermd. De regels rond beschermde dieren en planten staan in de Flora- en faunawet.
Voedsel. Kauwen zijn alleseters: van insecten, slakken, wormen, knoppen, zaden, bessen tot patatresten en kadavers.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Waarom ontstaat er overlast? Doorgaans wordt de meeste overlast veroorzaakt door de zoektocht van een kraai, deze vogels zijn namelijk op zoek naar eten zoals gewassen, afval en zaden. Daarbij wordt er niets overgeslagen door de kraaien en ze schuwen mogelijkheden om vuilniszakken open te maken.
De vogels uiten dit door hard te schreeuwen naar “gevaarlijke” personen, en agressief om zo iemand heen te cirkelen en/of diegene hinderlijk te volgen.