Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Hete lucht
De oven is op iedere plek even warm, dus je kunt hier veel gerechten in bereiden, zoals broodjes, koekjes, frites, ovenschotels, taarten en quiches. Tip: je kunt gerechten zoals puddings, moelleux au chocolat en crème brûlée ook au bain-marie bereiden in de oven.
Hiernaast zie je het symbool van een elektrische oven. Heb je een heteluchtoven? Met het boven- en onderwarmte symbool zet je de ventilator uit en heb je in principe gewoon een elektrische oven.
Hetelucht. Het symbool voor hetelucht op een oven toont vaak een cirkel met een ventilator in het midden. Deze functie staat voor gelijkmatige warmteverdeling in de oven dankzij de ventilator die de warme lucht circuleert.
U vindt het modelnummer op een sticker of typeplaatje. Bij fornuizen en ovens vindt u dit meestal rond het frame, achter de deur van het apparaat . Bij kookplaten vindt u dit meestal aan de onderkant, zijkant of achterkant van het apparaat.
Het wordt vaak aanbevolen om een conventionele oven te gebruiken bij het bakken van cakes. De geblazen lucht van convectieovens kan scheve resultaten veroorzaken in gerechten zoals cake, soufflés, vla en flans , terwijl conventionele ovens vaak beter zijn in het helpen van gebakken goederen om het vocht vast te houden dat nodig is in veel recepten.
Bak je een cake in een heteluchtoven? Houd dan een baktemperatuur van 150 graden aan. Een elektrische oven zet je op 160 graden.
Welke oven is het geschiktst? Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood. Tegenwoordig hebben veel ovens meerdere ovenfuncties, waardoor je niet hoeft te kiezen tussen een oven met hetelucht of boven- en onderwarmte.
Maar steeds meer keukens beschikken over een moderne oven. Een elektrische oven heeft de langste tijd nodig om op temperatuur te komen, ongeveer 10 tot 15 minuten. Een gas- of heteluchtoven is met een minuut of 5 al opgewarmd.
Oventemperaturen kunnen worden weergegeven in graden Celsius (internationaal), Fahrenheit (in Canada en de VS) of op gasmarkering (soms in het VK en Frankrijk). Met deze tabel kunt u tussen de schalen converteren. Vetgedrukte gasmarkeringen zijn de meest geaccepteerde overeenkomsten.
Het verschil
Bij de heteluchtfunctie blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. Zo is de temperatuur overal gelijk in de oven. Met boven- onderwarmte wordt alleen de de boven- en onderwand verhit. Zo kan je heel plaatselijk de temperatuur regelen.
Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
De levensduur van een inbouwoven hangt af van veel variabelen. Gasovens gaan bijvoorbeeld 15-20 jaar mee, terwijl elektrische ovens ongeveer 10-13 jaar meegaan. Deze termijnen worden korter afhankelijk van externe factoren.
Waar bak je in de oven? Eigenlijk bak je altijd in het midden van de oven, tenzij anders staat vermeld in het recept. Mijn appeltaarten bak ik bijvoorbeeld altijd iets onder het midden. Bij twijfel kun je voor hoge taarten (zoals een appeltaart), aanhouden dat ze iets onder het midden moeten.
Bij gebruik zorgt de ventilator voor een snelle circulatie van warmte waardoor er op verschillende niveaus meerdere gerechten tegelijkertijd bereid kunnen worden. Het voordeel van een heteluchtoven is ook dat u de deur kunt openen om uw gerecht goed te bekijken, zonder dat alle warmte direct uit de oven ontsnapt.
Ik moet wel zeggen dat als ik de convectieovens van de commerciële keuken gebruik, mijn cupcakes beter smaken . Ik gebruik een elektrische convectieoven in mijn bakkerij en ik krijg altijd smeuïge cakes... we bakken op ongeveer 350 graden totdat een mes schoon is als we erin prikken.
Tips. Bakpapier is vaak geschikt voor temperaturen van -30 tot 220 °C. Bakpapier mag niet in contact komen met direct vuur of de hete zijwanden van de oven, in verband met brandgevaar. Leg het papier niet in de oven tijdens het voorverwarmen.
U kunt ervoor kiezen om uw convectieoven te gebruiken als een gewone oven door simpelweg de convectiefunctie niet te selecteren . Houd er echter rekening mee dat zelfs recepten die geen convectiebakken vereisen, met convectie kunnen worden bereid, en dat u mogelijk zelfs betere resultaten krijgt.
Hetelucht. Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan?Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven.
Ovens hebben goede ventilatie nodig. Geblokkeerde ventilatieopeningen kunnen leiden tot hete plekken die voedsel verbranden . Ventilatie-inspectie: controleer en reinig de ventilatieopeningen regelmatig om ervoor te zorgen dat ze vrij zijn van voedseldeeltjes of folie die de luchtstroom kunnen belemmeren.
Er is geen beste oven om te bakken — het hangt af van het soort gerecht dat u maakt. Elektrische ovens hebben bijvoorbeeld de neiging om een drogere warmte te hebben dan gasovens en zijn dus beter in het bruinen van voedsel zoals koekjes, terwijl een iets vochtigere gasoven helpt om brood en taarten vochtig te houden.
De ventilator van de convectieoven start niet meteen en begint pas te draaien als de oven de gewenste temperatuur heeft bereikt . Als de ventilator niet begint te draaien als de oven is opgewarmd, is de kans groot dat de ventilator van uw convectieoven kapot is.
In tegenstelling tot conventionele ovens, die eten bereiden door eenvoudigweg de lucht binnenin te verhitten, gebruiken convectieovens een ventilator en uitlaatsysteem om hete lucht in de oven te circuleren en het weer te ontluchten.