Een hersenbloeding is een andere vorm van een beroerte. Bij een hersenbloeding scheurt er een bloedvat. Hierdoor kan er bloed in en rondom de
Bij een hersenbloeding knapt een bloedvat en loopt er bloed in de hersenen die daardoor onder druk komen te staan. Bij een herseninfarct is sprake van een verstopping van een van de bloedvaten door een bloedpropje. De hersenen krijgen dan te weinig bloed, waardoor een zuurstofgebrek ontstaat.
Ook als de bloeding uit zichzelf snel tot stilstand komt, is de prognose sterk wisselend. Het ziekbed kan lang zijn en ook tijdens deze periode is de mate waarin de patiënt herstelt moeilijk te voorspellen. Volledig herstel is mogelijk, maar ook ernstige invaliditeit kan het gevolg zijn.
Herseninfarct: 80% kans op overleving na 1 maand. Hersenbloeding: 60% kans op overleving na 1 maand. Van de overlevenden met een hersenbloeding heeft ongeveer 50% nog last van een ernstige invaliditeit.
Bij een CVA krijgt een deel van de hersenen opeens te weinig of geen zuurstof. Een beroerte wordt ook wel 'stroke' genoemd. Globaal zijn er twee vormen van een CVA te onderscheiden: een herseninfarct en een hersenbloeding.
De meest voorkomende symptomen van een hersenbloeding zijn: een scheve mond door (halfzijdige) gezichtsverlamming; warrig spreken en denken; verlamming in een arm of been.
Behandelen bloeding ín de hersenen
Aan een bloeding in het hersenweefsel (ICH) is vaak weinig te doen. Het is afwachten tot de bloeding stopt. Wel is het direct nodig om te stoppen met gebruik van bloedverdunners, om de bloeding gemakkelijker te laten stoppen. Je krijgt bloeddrukverlagers als je bloeddruk te hoog is.
Onder een gezonde levensstijl verstaan we: niet roken, een gezond gewicht krijgen of behouden, matig alcoholgebruik en beweging. Verder is het belangrijk dat u regelmatig uw bloeddruk en bloedsuikers (voor diabeten) laat controleren, en in sommige gevallen uw medicatie volgens afspraak inneemt.
Na een beroerte komt u op de stroke unit. Dit is een onderdeel van de afdeling neurologie in het ziekenhuis. De meeste mensen blijven daar ongeveer 2 dagen. De artsen controleren regelmatig hoe het met u gaat.
Gevolgen hersenbloeding
verlammingsverschijnselen, meestal aan één kant van het lichaam. uitval van gezichtsvermogen, meestal aan één kant van het lichaam. verstoorde waarneming, zoals nog maar één kant van een bord eten zien. spraakstoornissen, niet de juiste woorden gebruiken taal moeilijker spreken én begrijpen.
De resultaten laten zien dat patiënten in de jaren na hun beroerte een hoger risico lopen te overlijden. Hoe hoog dit risico is, hangt onder meer af van de aard van de beroerte. Bij mensen met een herseninfarct is het risico op overlijden 5 keer hoger.
Het belangrijkste symptoom van een subarachnoïdale bloeding is plotselinge hevige hoofdpijn die vaak wordt omschreven als 'de ergste ooit'. In zeldzame gevallen is er geen hoofdpijn, maar bijvoorbeeld alleen nekpijn of plotselinge verwardheid.
In Nederland krijgen jaarlijks ruim 40.000 mensen een beroerte. Een beroerte kan hele lichte gevolgen hebben maar kan ook zware verlamming, spraakgebrek en zelfs de dood tot gevolg hebben. Enkele cijfers: Ongeveer 25% van de getroffenen overlijdt ook effectief aan de gevolgen van de beroerte.
Patiënten met een herseninfarct hebben een vijf keer hogere overlijdenskans. Bij patiënten met een hersenbloeding is de kans op overlijden zelfs meer dan acht keer zo groot.”
Gevolgen van een beroerte in de linkerhersenhelft kunnen zijn: Zwakte of verlamming aan de rechterkant van het lichaam. Problemen met spreken, lezen en schrijven (afasie) Verminderd zicht of soms zelfs blindheid aan één kant van het gezichtsveld.
Een revalidatietraject kan gemiddeld vier weken tot drie maanden duren. Daarna volgt vaak nog een dagbehandeling, en daar komen weer nieuwe vragen en problemen aan de orde.
Bij een hersenbloeding kan er plotseling zeer ernstige hoofdpijn ontstaan. De pijn is zo heftig dat duidelijk is dat medische hulp dringend nodig is. Je kunt ook een epileptische aanval (toeval) krijgen. Verder kun je misselijk zijn of niet goed aanspreekbaar.
Bij een hersenbloeding gaat een bloedvat in de hersenen kapot, waardoor bloed zich in de hersenweefsels ophoopt met directe schade tot gevolg.
“Mensen die veel zitten hebben veertig procent meer kans binnen drie jaar na hun beroerte te overlijden.” Jaarlijks krijgen zo'n 43.000 mensen een beroerte. Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt.
Kun je een hersenbloeding voorkomen? De allerbelangrijkste risicofactor voor hersenbloedingen is een hoge bloeddruk. Aan die risicofactor kan je vaak zelf wel wat doen, met name door niet te veel zout gebruiken en soms ook door medicijnen.
Het bloedpropje sluit het bloedvat even helemaal af. Een deel van de hersenen krijgt even te weinig bloed en daardoor te weinig zuurstof. U krijgt hierdoor klachten, zoals een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder gevoel in uw gezicht, arm of been.
CVA: herseninfarcten en hersenbloedingen
Jaarlijks lopen naar schatting 40.000 mensen in Nederland een CVA op en 20.000 een TIA. In de huisartsenpraktijk lopen per jaar ruim 2 per 1.000 patiënten een CVA op. Onder 65 plussers is dat 14 per 1.000 per jaar.
Hoe kun je het herkennen? Kenmerkend voor een hersenbloeding is de plotse, zeer hevige en ondraaglijke hoofdpijn. Deze hoofdpijn gaat gepaard met tekenen zoals misselijkheid, braken, lichtschuw en nekstijfheid.
Met een CT- of MRI-scan kun je de hersenen in beeld brengen en is te achterhalen of iemand een TIA, een herseninfarct of een hersenbloeding heeft. Als de neuroloog weet om welke vorm van beroerte het gaat, kan de juiste behandeling snel starten.