Hamsters zijn fantastische huisdieren: ze zijn schattig, knuffelbaar en hebben veel karakter. Hamsters zijn geschikt voor zowel oudere kinderen als voor volwassenen en zijn een leuke toevoeging aan uw huishouden.
Sommige zijn super lief en nooit chagrijnig, terwijl de ander het liefst graag op zichzelf is en snel bijt. Wat helaas het grootste nadeel is, is dat ze overdag bijna altijd slapen. Ze zijn soms voor een korte periode even wakker. Lopen een rondje, pakken wat voer, en duiken snel weer hun warme nestje in.
Goudhamsters zijn vaak vriendelijke dieren wanneer ze handtam zijn, en het is een geliefde hamstersoort omdat ze een vrij sterke band met hun eigenaren ontwikkelen. Goudhamsters zijn de grootste en een van de meest populaire hamsters die als huisdier worden gehouden.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Maandelijks moet je rekenen op 10 à 15 euro voor de kosten van voeding, nestmateriaal en verzorging. Als het dier ziek wordt, kunnen de dierenartskosten wel hoog oplopen. Wat heeft een hamster nodig? Hamsters hebben een ruime kooi nodig met veel verstopplekjes, speelgoed en verschillende niveaus.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Je hamster kan aan je hand gaan likken, dat is lief en schattig maar hij kan ook aan je hand of vingers gaan knabbelen. Het is niet echt bijten maar fijn is het niet altijd. Sommigen zeggen dat als je hamster dit doet hij zout te kort komt, of dit ook echt zo is, si onduidelijk.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Tik het diertje op zijn neus als hij weer eens bijt en zeg dan luid en duidelijk 'Nee ! 'of 'Foei! ', wat ook goed kan helpen is blazen. Zodra je hamster bijt blaas dan tegen hem aan, hij zal dit als onprettig ervaren en stoppen met het ongewenste gedrag, dit is een milde vorm van afstraffen.
Cavia's hebben dagelijks veel meer verzorging nodig dan hamsters. Over het algemeen wordt gezegd dat deze leuke huisdieren beter geschikt zijn voor volwassen en oudere kinderen (ouder dan tien of elf jaar). Als u besluit cavia's als huisdier te nemen, moet u hun hele leven voor hen kunnen zorgen.
Houd er rekening mee dat een hamster 's nachts actief is en dan aardig herrie kan maken. Een plekje op de kinderkamer is daarom geen goed idee! Zoek een plek waar het overdag rustig is omdat de dieren dan slapen. Zet het verblijf niet in de directe zon, dat is snel te warm.
Hamsters zijn schemer- en nachtdieren. Ze kunnen vrij tam worden. Over het algemeen zijn het solitair levende dieren. Een hamster kan daarom het beste alleen gehouden worden.
Ook hamsters kunnen wel eens ziek zijn
Voordat u een huisdier in huis neemt is het verstandig om na te gaan of u (of iemand anders die regelmatig contact heeft met het dier) niet allergisch bent. Symptomen van een allergie zijn onder andere niezen, een loopneus, traanogen en hoesten.
Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
De Chinese dwerghamster is erg vriendelijk en zullen zelden bijten. Ze zijn dan ook goed tam te maken. Ze zijn wel erg vlug, dus moeilijk op te pakken!
Bange hamsters zullen op twee poten gaan staan en zullen naar je 'schreeuwen'. Dit doen ze om groter en meer intimiderend over te komen. Wanneer je merkt dat jouw hamster dit doet, doe dan een stapje terug!
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.
Het is echter zeldzaam dat een hamster daadwerkelijk agressief is, en ze bijten meestal alleen als ze bang zijn. Die kleine tandjes kunnen misschien niet zoveel schade aanrichten als die van andere dieren, maar een beet doet pijn en moet worden ontmoedigd.
Re: 'huilende hamster'
puretos schreef: p.s ik heb onderzoek gedaan hierna, en het huilen komt bij veel hamsters voor. Verder kan het komen door o.a pijn, nerveusheid, andere hamsters missen (Die weg of dood zijn).
Zoals alle dieren kunnen hamsters met elkaar maar ook met mensen communiceren. Ze gebruiken net als wij lichaamstaal om allerlei emoties te tonen, bijvoorbeeld als ze blij, bang, angstig, nieuwsgierig of boos zijn.
Hamsters zijn heel blij als je één of twee velletjes (zachte) wc-papier geeft. Ze versnipperen dit en gebruiken dit als nestmateriaal. Ze vinden dit lekker zacht en aangenaam om in te slapen. Maar pas op als je een waterbakje in de kooi hebt staan.
Je hamster veel verwennen en aandacht geven. Een groot hok,en veel buiten ze kooi spelen. en in/uit ze kooi kun je hapjes verstoppen. en je handen door het zaagsel halen,omdat je anders naar zeep enzo ruikt en dat vinden hamsters niet lekker.
Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.