Kinderen jonger dan 8 jaar moeten op een fiets, snorfiets, brommer of scooter een veilige zitplaats hebben met voldoende steun aan rug, handen en voeten. Bijvoorbeeld een kinderstoeltje. Kinderen achterop een brommer of scooter moeten ook een goedgekeurde helm dragen.
Er is geen minimumleeftijd vanaf welke leeftijd je baby of kind mee kan in een fietsstoeltje op de fiets. Wel moet je kind zelfstandig kunnen zitten en het hoofdje zelf rechtop kunnen houden. Meestal kan een baby van rond de 9 maanden dit. Let wel: maak korte fietsritjes met een baby in een zitje (maximaal 1 uur).
Bij veel elektrische fietsen is de accu verwerkt in de bagagedrager. Hierdoor is het voor een aantal merken kinderzitjes niet mogelijk deze achterop de fiets te monteren.
Kind in het voorzitje is gezelliger, maar zeker als het kind wat zwaarder wordt, is achterop veiliger, omdat het stabieler is. Een kind kan tot maximaal 15 kilo in het voorzitje. In een achterzitje kunnen kinderen tot ze 22 kilo wegen. Als ze dat gewicht bereikt hebben zijn ze gemiddeld zes jaar.
Fietsstoeltje is verplicht
Volgens de wet moet een kind tot acht jaar een veilige zitplaats hebben op de fiets. Dat betekent dat je moet zorgen voor voldoende steun voor zijn rug, handen en voeten. Tot je kind ongeveer zes jaar is, past hij in een fietsstoeltje achterop.
Je baby mag pas mee op de fiets als hij 6 maanden oud is en een goede spiercontrole heeft. Hij moet zelf zijn hoofd goed hoog kunnen houden. En liefst zelf van een kruiphouding rechtop kunnen gaan zitten.
Hoe lang je kan fietsen met je baby verschilt enorm van baby tot baby. Sommigen houden het de eerste keer al een half uur vol, terwijl andere al na 5 minuten beginnen te huilen. Het is dus verstandig om het fietsen langzaam op te bouwen, en steeds langere afstanden af te leggen.
Als uw e-bike een hele brede drager heeft, passen de meeste achterzitjes niet. Hou daarnaast ook het maximaal belastbare gewicht van uw bagagedrager in de gaten. Een alternatief is een achterzitje voor aan het frame van uw fiets. Deze wordt bevestigd aan de zadelpen.
Voorzitjes zijn geschikt voor kinderen met een gewicht van negen tot vijftien kilo. Of met een leeftijd van ongeveer negen maanden tot drie jaar oud maar het gewicht is dus altijd leidend.
Elektrische fiets met kinderzitje voor
Op de meeste elektrische fietsen kun je op de bagagedrager een kinderzitje monteren. Zeker de elektrische moederfiets is hier uitermate geschikt voor. Op dit type e-bike kun je ook aan de voorkant een zitje monteren.
De elektrische moederfiets is de meest geschikte elektrische fiets om met kinderen op te rijden, maar op verschillende andere elektrische fietsen is het technisch ook heel goed mogelijk om een kinderzitje te gebruiken. Zorg er dan voor dat u de zitjes volgens instructie monteert, zodat ze stevig vast zitten.
Het korte antwoord op de vraag of er iemand achterop mag op een elektrische fiets mag is: ja, maar doe het niet tenzij het om een kind gaat. Dat geldt niet alleen voor elektrische fietsen maar ook voor normale fietsen. Wettelijk is het niet verboden om iemand mee te nemen op de bagagedrager van een fiets.
Zolang je kind nog niet zelfstandig kan zitten, kan je met de baby gaan fietsen door een autostoeltje te gebruiken. Het autostoeltje kan met een speciale drager bevestigd worden op de fiets. Het stoeltje wordt zo bevestigd dat je baby jou aankijkt. Verder kun je een autostoeltje bevestigen in een fietskar of bakfiets.
Op vrijwel de meeste modellen fietsen past een Bobike kinderzitje, inclusief elektrische fietsen, speed pedelecs of fietsen met trapondersteuning.
Als jij een eenvoudig, maar betrouwbaar en stevig fietsstoeltje voor voorop de fiets zoekt, is de Bobike One Mini de beste keuze. Het stoeltje doet precies wat je ervan verwacht en is praktisch in gebruik. Het is bovendien erg veilig én ziet er leuk uit. Hier gaan jullie uren fietsplezier mee tegemoet!
Bevestigen fietszitjes
Niet elk zitje kan op elke fiets worden bevestigd. Het is daarom altijd belangrijk om te kijken welk zitje er op u fiets past. Er zijn twee manieren waarop deze zitjes kunnen worden gemonteerd. Meestal gebeurt dat op de bagagedrager van de fiets.
Het beste voorzitje voor de elektrische fiets
En niet voor niets. Dit voorzitje heeft een compact, duurzaam en elegant ontwerp. De Yepp Mini is goed verstelbaar, veilig en comfortabel.
Kan Yepp Mini op elke fiets? Ja, de Yepp Mini fietsstoeltjes (zowel de 'gewone' Mini als de Nexxt) passen op elke fiets, behalve op fietsen met een Ahead-stuurpen. Hiervoor is een aparte adapter verkrijgbaar.
Het eerste halfjaar kan je baby nog niet zelf zitten. Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten.
' Vanaf drie maanden is een baby in de Maxi-Cosi of babyschaal in de fietskar te vervoeren. Bij zo'n jonge leeftijd is wel een kar aan te bevelen waar het zitje opgehangen is (Chariot Couger, Chariot Captain en Burley d'Lite) of een kar die weinig trilt (Weber Ritschi).
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Een peuterschaal is hetzelfde als een babyschaal, maar iets groter: een peuterschaal is geschikt als je baby ongeveer 8 tot 18 maanden oud is, en als hij al zelf kan zitten. In een peuterschaal zit je kind wat meer rechtop.
Je baby kan gedurende één minuut los zitten (zonder steun van de armen). Hij kan zitten met een rechte rug en gestrekte benen en heeft hierbij een actieve balans. Hij trappelt graag met zijn benen als je hem overeind houdt door hem onder je armen te dragen. Wees voorzichtig, het is te vroeg om hem te laten lopen.