Een curettage is een kleine gynaecologische ingreep. Met een soort lepeltje schraapt de arts slijmvlies of zwangerschapsweefsel weg uit uw baarmoeder. Bijvoorbeeld voor onderzoek, bij abnormaal bloedverlies of na een miskraam.
Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat u zich weer helemaal voelt aangesterkt. Voelt u zich goed, dan kunt u na 1 tot 3 dagen uw werk weer hervatten. Houd er rekening mee, dat een deel van de vrouwen na een curettage korte tijd wat vermoeider kan zijn.
Een miskraam met een operatie
We noemen dit een curettage. Heb je besloten dat je dit wilt, dan kan de curettage meestal binnen een week worden gedaan. Je bent ongeveer een halve dag in het ziekenhuis.
Op de operatiekamer krijgt u een naaldje in uw hand. Daardoor wordt een slaapmiddel en pijnstiller toegediend. De narcose duurt 5-10 minuten. De gynaecoloog zuigt met een dunne zuigbuis (curet) de baarmoeder leeg.
Buikpijn die langer dan twee dagen na de curettage blijft bestaan, moet als abnormaal worden beschouwd. Het is niet normaal dat u na een curettage koorts krijgt. Ook buitensporig veel bloedverlies hoort na een curettage niet op te treden. Als u thuis problemen heeft, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts.
De ingreep wordt algemeen beschouwd als veilig en complicaties als perforatie van de uterus, infectie of bloeding zijn zeldzaam. Enkele gynaecologen van het AMC ontdekten evenwel dat de ingreep nadelig is voor een volgende zwangerschap.
Je krijgt dus niets terugbetaald van je ziekenfonds. Reken op een bedrag tussen de €500 en €950, afhankelijk van hoe ver de zwangerschap gevorderd is. Meer over: Abortus.
Wanneer mag ik na de abortus weer seks hebben? Om infecties te voorkomen, mag je de eerste twee weken na de behandeling geen vaginale seks hebben. In deze weken mag je ook geen tampons gebruiken, niet zwemmen en geen bad nemen. Je mag wel douchen.
Bij een diagnostische curettage haalt de arts een laagje van het slijmvlies van de baarmoeder weg. Bij een therapeutische curettage haalt de arts zwangerschapsweefsel weg. Dit gebeurt met een dun buisje of met een schrapertje. Het dunne buisje of de schraper gaat via de vagina en de baarmoedermond naar de baarmoeder.
Wat werkt beter: een abortuspil of zuigcurettage? Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft. Daarom is het belangrijk om na 3 tot 4 weken een zwangerschapstest te doen.
Dit varieert tussen 6 weken en 3 maanden. In principe kan je na herstel van je menstruele cyclus gewoon weer opnieuw zwanger worden. Hou wel rekening met de vermoedelijke bevallingsdatum van de zwangerschap die je verloor. Deze komt er immers sowieso aan.
Je hoeft niet te wachten tot je ongesteld bent geweest. De meeste vrouwen worden 4 tot 6 weken na de miskraam weer ongesteld, sommige later. Door de operatie kun je verklevingen hebben.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
De eerste dagen na de curettage kunt u last hebben van pijnlijke buikkrampen. U kunt hiervoor pijnstillers innemen. Tien tot veertien dagen na de ingreep kunt u nog enig bloedverlies hebben.
Met een curettage verwijdert de gynaecoloog via uw schede en baarmoedermond weefsel uit uw baarmoeder. Dit kan plaatsvinden onder algehele narcose of met een ruggenprik.
Sporten en zwaar tillen wordt in de eerste 2 weken afgeraden. U mag na de operatie 24 uur niet deelnemen aan het verkeer. wat u wel en niet kunt.
Na gebruik van een abortuspil kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij een late abortus is er kans op langdurig bloedverlies of heftig navloeien. Heel zelden komt er een infectie voor na een abortus. Om dit tegen te gaan krijg je na een abortus een recept voor antibiotica mee.
Uit het onderzoek van het AMC blijkt dat een vijfde van de vrouwen die een curettage heeft ondergaan last krijgt van verklevingen. Ook neemt de kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap toe. Normaal gesproken is dat 6 procent. Na een curettage is dat volgens de onderzoekers 9 procent.
Het is helemaal van jou en je partner afhankelijk wanneer jullie weer willen proberen zwanger te raken na een miskraam. Fysiek gezien kan dit alweer vrij snel. Als het bloedverlies van de miskraam is gestopt, zal je normale cyclus weer op gang komen. Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden.
In verband met infectiegevaar is het na een abortus aan te raden om: De eerste twee weken geen tampons te gebruiken. De eerste twee weken geen geslachtsgemeenschap te hebben. De eerste twee weken niet in bad te gaan of te zwemmen, douchen mag wel.
De meeste vrouwen krijgen rond de 20e dag na de miskraam weer een eisprong. Je lichaam kan ook meer tijd nodig hebben om te herstellen, dit is per vrouw verschillend.
Om de kans op infectie kleiner te maken, krijg je het volgende advies voor de eerste 2 weken of zolang je bloedverlies hebt: geen tampons gebruiken. geen geslachtsgemeenschap hebben. niet in bad en niet zwemmen.
Curettage is effectief maar brengt risico's met zich mee op complicaties, zoals een verhoogde kans op vroeggeboorte tijdens een volgende zwangerschap en verklevingen in de baarmoeder die tot verminderde vruchtbaarheid kunnen leiden.
Klachten en symptomen bij verklevingen
diarree. winderigheid. buikpijn. opgezette buik.
Omdat DIE en daarmee samenhangende verklevingen en vergroeiingen veelal in het kleine bekken, diep onderin de buik zitten, kunnen deze vrij vaak met echoscopie worden opgespoord.