Een carport is een bijgebouw zodra de carport 2 of meer gesloten wanden en een dak heeft. Een carport mag je daardoor in de meeste gevallen bouwen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Vergunningsvrij bouwen betekent uiteraard niet dat je regelvrij mag bouwen.
Een tuinhuis, schuurtje, carport, garage, overkapping, buitenkeuken: allemaal bijgebouwen die u vergunningsvrij mag neerzetten in het achtererfgebied. Van belang voor een bijgebouw is: de plek op het perceel.
De meeste carports zijn vergunningsvrij of licht bouwvergunningplichtig. De woning wetgeving in Nederland schrijft dat carports in principe binnen de categorie van vergunningsvrije bouwwerken vallen. Dat geldt zowel als de carport voor, naast of achter het huis staat.
Dan volstaat in de meeste gevallen een lichte bouwvergunning. Wanneer u een carport wilt laten plaatsen zonder vergunning is het aan te raden om aan de volgende voorwaarden te voldoen: De oppervlakte van de carport mag niet groter zijn dan 30m2. De hoogte mag maximaal 3 meter zijn.
Ingevolge artikel 1.62 wordt verstaan onder overkapping: bijgebouw in de vorm van een overdekte ruimte, al dan niet omsloten door maximaal drie wanden.
Een bijgebouw mag trouwens niet groter zijn dan 150m2. Deze regelgeving geldt voor vergunningsvrije bijgebouwen. Het is dus mogelijk dat je een grotere bijgebouw mag bouwen. Per gemeente zijn er andere regels omschreven rondom de maximale grootte van een bijgebouw.
Een vrijstaand bijgebouw is een gebouw dat niet verbonden is met het hoofdgebouw. Het is een overdekte ruimte en heeft minimaal 2 muren. Een voorbeeld van een vrijstaand bijgebouw is een vrijstaande garage bij een woning. De gemeente gebruikt landelijke regels om te beoordelen of uw bouwwerk is toegestaan.
Hoe ver van de scheidingslijn mag een carport komen? Bij het plaatsen van een losstaande carport aan de zijkant van je woning, moet je rekening houden met 3 meter tussen de poten en de perceelgrens.
Carport met zonnepanelen
Dat kan tegenwoordig met een carport waarbij het dak is uitgerust met zonnepanelen. Met een solar carport heb je het beste van beide werelden: een plek waar je jouw auto veilig kan parkeren en een duurzame energiebron. Op deze manier is een carport met zonnepanelen meer dan alleen overkapping.
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Laten we beginnen met het goede nieuws: in veel situaties is voor het bouwen van een carport geen vergunning nodig. De woningwetgeving in Nederland schrijft namelijk voor dat carports in principe binnen de categorie van vergunningsvrije bouwwerken vallen.
Losstaande carport
Dit geldt voor zowat alle losstaande bijgebouwen. Voor de aanleg van een carport, schuur, serre of garage heb je geen vergunning nodig. Daarnaast is het niet nodig om de bouwwerken te melden.
De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet groter zijn dan 30 m²; De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet meer bedragen dan 50% van de totale oppervlakte van je tuin; Een terrasoverkapping kan niet als zelfstandige verblijfplaats worden gebruikt.
Een bijgebouw is een gebouw wat volledig los staat van de woning. Gebouwen die met een gevel op overig muur werk met de woning is verbonden wordt beoordeeld als aanbouw. Bij een bijgebouw bestaat er dus geen verbinding tussen het hoofdgebouw en het bijgebouw.
Bij een woonbestemming is dat de woning met alle daarbinnen opgenomen ruimten, zoals de woonkamer, slaapkamers, keuken, bergruimte en bijkeuken. Een aangebouwde garage of berging, ook al is deze toegankelijk vanuit de woning, maakt geen onderdeel uit van het hoofdgebouw als deze in bouwkundig opzicht is af te splitsen.
Tuinhuizen of blokhutten vallen onder de categorie 'vrijstaande bijgebouwen in zij- of achtertuin' en komen in aanmerking voor vrijstelling van vergunning als ze voldoen aan volgende voorwaarden: Afmeting tuinhuis.
Hoeveel gewicht kan jouw carport dragen? Onze adviseur kan beoordelen of jouw carport stevig genoeg is. Zonnepanelen brengen natuurlijk de nodige kilo's met zich mee. Voor een plat dak is dit maximaal zo'n 50 kilo per vierkante meter en bij schuine daken gaat het om maximaal 25 kilo per vierkante meter.
In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren.Soms is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Uw gemeente informeert u hierover.
Oppervlakte van het dak van je carport: je carport moet natuurlijk groot genoeg zijn om minstens 6 à 8 panelen op te plaatsen. Anders loont je investering niet de moeite. Zo is een dubbele carport met zonnepanelen ideaal, maar ook bij kleinere carports zijn zonnepanelen doorgaans wel degelijk mogelijk.
Afstand tot de erfgrens
Als je in de buurt van de erfgrens gaat bouwen, is er meestal geen specifieke minimale afstand vereist. In principe mag je dus gewoon tegen de scheidingslijn aan bouwen.
De overkapping mag niet groter zijn dan 40m2. De afstand tussen de woning en de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. U mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat. U mag wel tegen zo'n muur bouwen.
Een bijgebouw kan dus wel tegen het hoofdgebouw worden aangebouwd. Een garage die tegen een woning is gebouwd kan dus wel degelijk een bijgebouw zijn. Indien er echter een verbindingsdeur wordt aangebracht vanuit de woning naar de garage zal sprake zijn van een aanbouw.
Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat. Je mag wel tegen zo'n muur bouwen.