Wat betreft de overdracht zijn er twee belangrijke soorten koopcontracten in Spanje. Een standaard koopcontract is bindend voor beide partijen en houdt een aanbetaling en een reserveringscontract in. Dit is geen bindend koopcontract maar er moet wel een niet-restitueerbare aanbetaling worden gedaan.
Op marktplaatsen door heel Spanje en de Balearen wordt onderhandelen gezien als een sport! De economische malaise maakt afdingen lastiger, maar u kunt een korting van 30 tot 40% verwachten als u vriendelijk en vasthoudend bent. Verkopers zijn eerder geneigd te zakken in prijs op het begin en einde van de dag.
Zo krijg je een idee van de gemiddelde prijs in de omgeving van het huis waarin je geïnteresseerd bent en weet je dus ook hoeveel je van de vraagprijs kunt afwijken. Bied nooit meer dan je je kunt veroorloven! Blijf trouw aan je budget. Gebruik de nadelen van de woning als argumenten voor een lager bod.
Wat is de gemiddelde prijs van een huis in Spanje? Volgens TINSA, een van de belangrijkste onafhankelijke Spaanse taxatiebedrijven, blijkt uit taxaties van onroerend goed een gemiddelde huizenprijs van 1.470 euro per vierkante meter.
Iedere eigenaar van onroerend goed in Spanje betaalt jaarlijks tussen de 0,3 procent en 0,9 procent (met uitschieters tot 1,3 procent) onroerendgoedbelasting (IBI) over de waarde van het onroerend goed, afhankelijk van de gemeente waartoe het onroerend goed behoort.
Gedurende die geldigheidsduur van één maand ben je verplicht de woning aan te kopen. Het tekenen van de aankoopbelofte is voor de koper bindend. De verkoper is niet gebonden tot een verkoop. Hij heeft een maand de tijd om het bod te aanvaarden of te weigeren.
Hoelang is mijn bod geldig? Je kan zelf de termijn waarin je bod geldig is beperken door er een einddatum op te kleven. Als je dit niet doet blijft je bod in principe geldig (zelfs als de verkoper het pas na maanden goedkeurt).
Met een torenhoge vraagprijs wordt je huis mogelijk niet verkocht of de kopers krijgen de financiering voor de aankoop niet rond. Huizen die in de verkoop komen, worden vaak snel verkocht. Dat komt natuurlijk mede door een juiste inschatting van de vraagprijs door de makelaar.
De meeste huurwoningen zijn zo'n €250,- per maand goedkoper dan op vergelijkbare locaties in Nederland en België. Sowieso zijn de belastingen lager in Spanje, ook de onroerendgoedbelasting voor huiseigenaren bijvoorbeeld.
Wanneer u in Spanje bent, kan u een NIE-nummer aanvragen via het lokaal politiekantoor. U dient hiervoor persoonlijk aanwezig te zijn. Dit is de gemakkelijkste manier als u ter plaatste bent en veel tijd heeft. Het is immers gebruikelijk dat u een maand moet wachten vooraleer u een afspraak kan bekomen.
Spanje kent geen 100% hypotheken. Voor ingezetenen geldt een plafond van 80%, terwijl een niet-resident (Nederlander) een hypotheek van maximaal 70% kan krijgen. Deze topfinanciering wordt altijd berekend over de laagste waarde van de woning. Dit is of de aankoopsom of de taxatiewaarde.
Grote huishoudelijke apparaten: tot 15 procent. Keukens: ruim 25 procent. Bankstellen en slaapkamermeubelen: 10 procent. Stoelen en tuinmeubelen: tot 15 procent.
Bijna overal is afdingen gebruikelijk: in winkels, bij taxiritten, bij de aankoop van souvenirs. De werkelijke prijs van souvenirs ligt ongeveer een derde tot de helft onder de prijs die de verkoper noemt. Vindt u de prijs bizar hoog, loop dan liever weg dan in onderhandeling te gaan.
Als u op vakantie gaat naar landen als Italië, Griekenland of Kroatië kunt u het proberen, maar alleen op toeristische markten. In andere westerse landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, is afdingen geen gewoonte. Net als in Nederland wordt het vaak gezien als een belediging.
Een bod is nooit vrijblijvend
Ongeacht de manier waarop dit plaatsvond: zowel mondeling als schriftelijk is een bod dus bindend. Enkel wanneer de verkoper het bod nog niet aanvaard heeft, kan u het bod nog intrekken. Is er een koopovereenkomst gesloten en wilt u daar als koper toch onderuit, dan pleegt u contractbreuk.
U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen. Ook mag u op andere huizen bieden. Tijdens het onderhandelen mag de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen.
Wil je later terugkomen op je bod, dan kan de verkoper een schadevergoeding eisen. Breng je schriftelijk of via elektronische weg een bod uit, dan kan je best aangeven hoeveel tijd de verkoper heeft om erop in te gaan.
Een tegenbod doen
Als je als verkoper tijdens deze onderhandelingen een tegenbod doet en de koper is bereid om dat te bieden, dan is er wel geen weg meer terug. Met andere woorden: een tegenbod dat aanvaard wordt, is bindend en verplicht je wel te verkopen.
Zorg ervoor dat je op tijd - en zwart-op-wit - aan de verkoper laat weten dat je van de koop afziet. Is de wettelijke bedenktijd voorbij, dan kun je alleen nog maar op basis van de ontbindende voorwaarden die in het voorlopig koopcontract staan het bod intrekken en de koop van de woning annuleren.
een verkoopbelofte (of de 'aankoop optie'), waarbij de verkoper aan de koper de optie geeft om het onroerend goed aan een afgesproken prijs te kopen. De verkoper verbindt er zich toe het goed te verkopen aan de koper. Deze verkoopbelofte is bindend.
Het zegelrecht (bekend als AJD) is 1% van de aankoopprijs, maar kan in sommige regio's variëren. Zowel btw als zegelrechten worden betaald door de koper en als een voorschot wordt betaald voordat de verkoop is voltooid, is dit voorschot onderworpen aan btw op het moment van betaling van deze aanbetaling.
Dit betekent dat de Spaanse fiscus geen belastingen mag heffen op je pensioen.
Vermogensbelasting in Spanje is een progressieve belasting in Spanje. Hoe meer waarde uw vermogen heeft, hoe meer u zult betalen. De verschillende autonome regio's hebben verschillende vermogensbelastingen, en sommige hebben er geen. In het algemeen ligt de vermogensbelasting in Spanje tussen 0,2% en 2,5%.