Een vrijblijvende offerte betekent dat je als verkoper het aanbod nog kan aanpassen of herroepen zolang het nog niet aanvaard is. Is het aanbod aanvaard? Dan kan je alleen nog je offerte aanpassen of herroepen als je dat direct na aanvaarding doet. Dus samengevat: een overeenkomst is bindend.
Een ondertekende offerte is bindend.
Je klant kan wel beslissen om de opdracht niet te laten uitvoeren, zonder dat hij daarvoor een goede reden moet opgeven. Je kan hem dus niet verplichten om het project te laten doorgaan.
Wanneer een klant een offerte ondertekent is hij hieraan verbonden. Volgens het burgerlijk Wetboek strekken alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan, partijen tot wet. De klant kan bijgevolg een geldige overeenkomst niet zomaar verbreken zonder een verbrekingsvergoeding te betalen.
Uw klant hoeft niet akkoord te gaan met een offerte. Het is een voorstel, nog geen opdracht.
Nee, een offerte is een vrijblijvend aanbod. Op basis van de offerte kan een potentiële klant besluiten wel of niet in te gaan op het aanbod. Heb je de klant overtuigd? Vraag de klant om de offerte te ondertekenen.
Een getekende offerte heeft de waarde van een contract. Maar een contract moet niet altijd schriftelijk zijn: overeenkomen over een product/dienst en een prijs geldt ook als contract.
De offertedatum geeft aan tot wanneer je de tijd hebt de offerte te ondertekenen en terug te sturen. Dit is een termijn van tenminste 14 dagen. De tweede termijn loopt tot de uiterste passeerdatum. Uiterlijk deze datum moet je bij de notaris zitten, anders vervalt de offerte.
Een offerte wordt bindend zodra je klant die ondertekent: vanaf dat moment wordt het een wettige overeenkomst. Die kan kan je niet zomaar verbreken. Je klant kan wel beslissen om de opdracht niet te laten uitvoeren, zonder dat hij daarvoor een goede reden moet opgeven.
De ideale offerte is eigenlijk een schriftelijke bevestiging van hetgeen je met de klant besproken hebt. Je hebt een of enkele gesprekken met de klant gehad en je weet precies waar hij behoefte aan heeft en wat jij voor hem kunt betekenen. Aanleiding, behoeften, jouw oplossing, prijs en voorwaarden, enz.
Zorg dat je een duidelijke, transparante, 'open' offerte in handen hebt; Weet wat er zeker in de offerte terug te vinden moet zijn; Ben je bewust van kosten die wellicht toegevoegd moeten worden – denk bijvoorbeeld aan de vergunningaanvraag; Lees de algemene voorwaarden en vraag naar het BTW tarief.
Opzegging van een contract is niet in de wet geregeld, behalve wanneer het gaat over specifieke contracten zoals een huur- of arbeidscontract. Vaak staat er in het contract dat u heeft gesloten en/of de bijhorende algemene voorwaarden iets over het opzeggen, meestal staat er dan dat u een boete moet moet betalen.
In de offerte staat vermeld dat de offerte vrijblijvend is. Er is dus geen termijn waarbinnen de offerte geaccepteerd moet worden. De koper accepteert het aanbod binnen een aantal dagen. Er ontstaat een overeenkomst, de offerte is dus bindend.
Antwoord van Wessel Juristen
(art. 7:652-2 BW) Meestal geldt er een proeftijd van 1 of 2 maanden. Heeft u echter een contract getekend waarbij er geen sprake is van een proeftijd, dan kunt u uw contract beëindigen met inachtneming van de opzegtermijn van 1 maand.
Een getekende offerte is een bindend contract
Hou er rekening mee dat een getekende offerte van je klant wel een bindend contract is. Je kunt dus niet zomaar de klant laten opdraaien voor de hogere kosten van bouwmaterialen.
Bindende offerte
Als de geldverstrekker alle stukken heeft ontvangen en geaccordeerd, ontvang je een bindend aanbod, dit is de eigenlijke offerte. Deze offerte ontvang je dus achteraf. Als de klant de offerte tekent, zijn de hypotheek en de geldlening direct rond.
Heb je een offerte (renteaanbod) voor een hypotheek ontvangen? Meestal moet je deze binnen 2 weken tekenen. En na het tekenen van varieert de geldigheid van 2 tot 9 maanden.
Heel eenvoudig: een offerte bevat nieuwe elementen, een opdrachtbevestiging niet. Dus als u nog moet nadenken over wat u de klant precies gaat aanbieden, als u opties in de offerte hebt staan of als u heel lang twijfelt over het voorstel, dan bent u in uw gesprek niet ver genoeg gegaan.
Een offerte is anders dan een prijsschatting, een offerte biedt namelijk een exacte prijs voor een project. Ondanks dat een offerte geen wettelijk document is staat de prijs in een offerte wel vast en hoort u deze niet achteraf aan te passen. De enige uitzondering is natuurlijk als de opdracht zelf aangepast wordt.
Bij een prijsopgave verkoop je alleen de prijs. Bij een offerte verkoop je ook het product of de dienst die jij verkoopt. Dan draait het dus helemaal niet op om de prijs maar om jouw aanbod.
Zelfs als er een vergissing in uw offerte staat, bent u door die offerte gebonden. De klant die uw offerte aanvaardde, kan dan eisen dat u ze naleeft. Een uitzondering op die regel geldt als er een manifeste vergissing in uw offerte staat. Is er sprake van een rekenfout, dan kunt u die veelal nog rechtzetten.
Een handtekening onder uw offerte is een tastbaar en zichtbaar bewijs van de acceptatie van de klant. Het is direct en bevat informatie over wanneer en waar de offerte is ondertekend. U stimuleert de klant dit te doen door de offerte zelf al te ondertekenen.
Koop is koop. Zo is het wettelijk gezien als je iets in een winkel hebt gekocht. Heb je spijt van je aankoop, ga dan in gesprek met de winkelier en kijk of je er samen uitkomt. Kocht je iets online, telefonisch of aan de deur, dan geldt er een wettelijke bedenktijd van 14 dagen.
Als algemene regel geldt: de opdrachtgever kan te allen tijde de overeenkomst van opdracht opzeggen. Deze hoofdregel staat met zoveel woorden in artikel 7:408 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Dit is zogeheten 'dwingend recht'. Dat houdt in dat in de overeenkomst van opdracht niet kan worden afgeweken van deze regel.
De arbeidsovereenkomst kent geen bedenktijd. Als je hebt ondertekend zitten zowel de werkgever als de werknemer vast aan het contract. Het komt wel eens voor dat partijen nog geen arbeidscontract hebben getekend terwijl al wel gewerkt wordt. Dat is zeer onverstandig.