Symptomatisch kan dubbelzien behandeld worden met speciale Fresnell-plak-prismas op een bril of in het uiterste geval door één oog af te dekken. Sommige vormen van dubbelzien gaan vanzelf over, andere wisselen erg door de onderliggende oorzaak, zoals bij de ziekte van Graves.
Ook kan scheelzien wat op latere leeftijd is ontstaan, een oorzaak van dubbelzien zijn. De dubbelbeelden verdwijnen dan als u 1 oog afdekt . Dit heet binoculair dubbelzien (met 2 ogen). Dubbelzien met 1 oog kan komen door een ongeluk zoals een bal op het oog.
Iemand die dubbel ziet zal vaak één oog dicht knijpen, een hand voor het oog houden of klagen over dubbelzien. Naast deze klachten kan men door het dubbelzien last hebben van onzeker bewegen, misgrijpen, misstappen of het verkeerd inschatten van afstanden.
Het kan soms worden verward met andere oogaandoeningen, maar in essentie is er sprake van dubbel zicht wanneer u twee beelden ziet van een enkel object. Als uw zicht wazig is of als er een verstoring is, zoals lichten of zwevende vormen, heeft u waarschijnlijk te maken met een andere aandoening.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
De oogziekte van Graves ontstaat door een afweerreactie (auto-immuun ontsteking) tegen de schildklier en soms ook tegen het oogkasweefsel. Een deel van de patiënten met de oogziekte van Graves krijgt ook oogkasafwijkingen. Dit wordt veroorzaakt door een ontsteking van de weefsels in de oogkas.
De orthoptist volgt het verloop van de ziekte, begeleidt de patiënt en zorgt dat het dubbelzien zo min mogelijk last veroorzaakt. Dat kan door speciale plakprisma's op de bril te plakken, of door een oog af te dekken. Pas bij een stabiele situatie is verdere behandeling, bijvoorbeeld een scheelziensoperatie, mogelijk.
De oogziekte van Graves dooft ook zonder behandeling op den duur uit. Dit betekent niet dat alle oogverschijnselen verdwijnen (met name de uitpuiling verdwijnt meestal niet), maar wel dat zij stabiliseren en dat de klachten verminderen. Bij de een duurt dit een paar maanden, bij de ander enkele jaren.
Monoculaire dubbelbeelden kan men vaststellen door afwisselend afdekken van een oog, waarbij het dubbelzien niet verdwijnt. Monoculaire dubbelbeelden zijn vrijwel steeds het gevolg van lokale oogafwijkingen: in de cornea, de ooglens, het glasvocht en soms de retina.
Naast dubbelzien kan dit ook hoofdpijn geven. Trainen van de oogspieren kan dan helpen. Als er geen dubbelzien ontstaat, maar het oog wel wegdraait, is het niet verstandig om te oefenen. Start deze oefeningen dan ook niet zelf, maar altijd na advies van een orthoptist.
Vaak komt scheelzien op latere leeftijd door een slechter functionerende of uitgevallen hersenzenuw. De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld suikerziekte, een verwonding, een neurologische aandoening, vaatziekten of een hersenbloeding zijn. Hoe dit zich verder ontwikkelt en wordt behandeld, verschilt.
Wazig zien is een van de eerste klachten bij beginnende staar. Kleuren valer en minder helder zien > Alle kleuren ziet u grauwer. Vooral de kleur blauw vervaagt, omdat de lens bruiner/geler wordt. Gek genoeg merken mensen vaak pas na een staaroperatie dat ze in het verleden minder kleur zagen.
Symptomatisch kan dubbelzien behandeld worden met speciale Fresnell-plak-prismas op een bril of in het uiterste geval door één oog af te dekken. Sommige vormen van dubbelzien gaan vanzelf over, andere wisselen erg door de onderliggende oorzaak, zoals bij de ziekte van Graves.
Macula degeneratie is een oogaandoening waarbij schade ontstaat aan het centrale gedeelte van het netvlies: de gele vlek (oftewel de macula lutea). Als u macula degeneratie heeft, is uw beeld vervormd. Ook ziet u niet meer scherp en centraal minder details. Middenin uw beeld zit dus een wazige, vervormde vlek.
Wazig zien met één oog
Ziet u wazig met één oog? Dan heeft u waarschijnlijk een probleem met uw bloedvaten. Het kan zijn dat een bloedpropje (embolie) een bloedvat in uw oog afsluit. Een andere bekende oorzaak van wazig zien met één oog is een vernauwing van de halsslagader.
De kans dat de ziekte van Graves na het stoppen van de medicijnen genezen is bedraagt ongeveer 50-60%, de kans op het terugkomen van de ziekte ongeveer 40-50%. Als de ziekte van Graves terugkomt kan alsnog gekozen worden voor een behandeling met radioactief jodium of chirurgie.
De ziekte van Graves komt ook zonder behandeling in 2 – 4 jaar tot rust. Dat wil zeggen dat de roodheid, het tranen en de pijn verdwijnen. Verschijnselen als uitpuiling van de ogen, ooglidzwelling en ernstig dubbelzien blijven zonder behandeling meestal bestaan.
In het Nederlands spreekt men van een 'lui oog'. Amblyopie komt bij ongeveer 4% van de bevolking voor. Meestal is slechts één van de twee ogen lui, maar in zeldzame gevallen kan het aan beide ogen voorkomen.
Een oogspieroperatie (of strabismusoperatie) verhelpt scheelzien of oogbewegingsafwijkingen. Hier leggen we u uit hoe de operatie in zijn werk gaat. De oogspieroperatie is een operatie aan de spieren die de ogen bewegen. Die spieren zijn normaal niet te zien, omdat ze onder het vlies van het oogwit zitten.
Snelle suikers kan je beter niet meer eten bij een trage schildklier. Ze zitten verstopt in onder andere snoep, koekjes, frisdrank, alcohol, witte rijst, wit brood maar ook honing, vruchtensap en gedroogd fruit. Deze voedingsmiddelen verhogen de kans op insulineresistentie.
Veel voorkomende gevolgen en symptomen hiervan zijn haaruitval, snel vermoeid zijn, het koud hebben en een trage stoelgang. Een arts kan de ziekte van Hashimoto vaststellen door een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. De ziekte van Hashimoto is niet te genezen, maar met medicatie wel te behandelen.