Droge beton is gewone beton maar met weinig water in, zodat de structuur niet zo dicht is al met gewone beton en daarom beter water doorlaat.
"Voor klassiek beton heb je per kilo cement ongeveer een halve liter water nodig. De helft van dat water is nodig om de cement te activeren, de rest dient om het beton gietbaar en verwerkbaar te maken en verdampt nadien.
Mager beton dankt zijn naam aan de speciale mengverhouding. Vergeleken met gewoon beton heeft dit mengsel een lager cementgehalte en is het droger dan klassiek beton. Dit maakt mager beton echter ook meer waterdoorlatend, zeer gevoelig voor verwering en minder bestand tegen druk.
Schraal beton (ook mager beton of droog beton genoemd) is vergelijkbaar met klassiek beton waar minder water aan toegevoegd is zodat het aardvochtig wordt. Het cementgehalte ligt meestal tussen de 100 en de 300 kg, de grootte van de granulaten varieert van 0/8 mm tot 0/40 mm.
Drainerend beton, ook wel Hydromedia genoemd, biedt sterke waterdoorlatendheid zonder te verliezen in kracht. Dit maakt drainerend of waterdoorlatend beton geschikt voor heel wat buitentoepassingen. Drainerend beton heeft een goede mechanische sterkte.
De prijs van beton laten storten per m3 hangt af van een aantal factoren. Je hebt in elk geval te maken met de prijs van het beton zelf (1 m3 standaard beton bij je thuis bezorgd met de betonwagen kost gemiddeld tussen de € 95,00 en € 145,00 inclusief BTW. Deze kosten zijn zonder de bouwvakkers om te storten.
Als regel geldt de verhouding: 1 – 2 – 3 dit komt neer op: 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind.
Hoe lang er nabehandeld moet worden hangt af van de volgende factoren: De sterkteontwikkeling van het beton in het werk. De temperatuur in het betonoppervlak. Bij temperaturen boven 5°C en samengesteld met een normaal cement, is, voor beton geleverd in milieuklasse XC1, nabehandeling gedurende een halve dag voldoende.
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Chape hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Chape is dan ook ideaal voor gebruik binnen, maar komt ook buiten van pas bij het verlijmen van tegels. Binnenshuis dient het als ondergrond voor diverse vloeren, waarop je rechtstreeks je vloerbedekking kan plaatsen.
Het soortelijk gewicht van een normaal verdicht beton is ongeveer 2400 kg/m³. Bij beton dat niet is verdicht is het soortelijk gewicht 2300 kg/m³. Voor gewapend beton in verdichte toestand is de dichtheid ongeveer 2500 kg/m³.
De minimale dikte voor natuursteen bedraagt 4 cm (kalkzandsteen soorten) en 3 cm voor granieten terrastegels. Betontegels moeten in de regel tussen de 3 en 6 cm dik zijn. Wil je keramische tegels plaatsen, informeer dan bij de fabrikant naar de eisen.
Het belangrijkste is daarom: het voorkomen van het verdampen van water. Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen.
Verwerken: Voeg 2 to 3 liter schoon leidingwater toe aan 25kg Betonmortel, afhankelijk van de gewenste consistentie. Voeg deze niet meteen in zijn geheel toe maar meng 75% van het water met de betonmortel in een schone kuip.
Aardvochtig beton is een beton- of mortelspecie met de consistentie van vochtige aarde. De verwerkbaarheid van de betonspecie zal liggen in de consistentieklasse C0 of C1, volgens NEN-EN 12350-4, met een verdichtingsmaat van ongeveer 1,2 tot 1,4.
Water is goed voor beton, zo droogt het minder rap uit en kan het beter uitharden. Uitdrogen en uitharden zijn dus niet hetzelfde. Beton kan perfect uitharden onder water, het is zelfs beter bij normale bouwkunde.
Alhoewel er niet een bepaalde tijd gesteld kan worden, omdat deze volledig afhankelijk is van diverse factoren, kan globaal gesteld worden dat beton optimaal gedroogd is na 28 dagen. Na 2 dagen is beton echter al beloopbaar, maar nog niet maximaal te belasten. Een dekvloer kan er al wel overheen gelegd worden.
Verharden van beton
Door de hydratatie van water en cement worden de korrels van het toeslagmateriaal aan elkaar gebonden en ontstaat een materiaal met een dichte poriënstructuur. Het dichtgroeien van de poriën gaat samen met de opbouw van de sterkte en de toename van de duurzaamheid van het beton.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Hoe meer water er in beton zit, hoe gemakkelijker het kan worden gegoten. Zit er te weinig water is dan is het beton te droog en lijkt het op “grond”. Als er teveel water in zit dan is het beton te nat. Als het dan in een vorm gegoten wordt zal het grind onderin liggen en drijft het cement bovenop.
Beton storten met regen wordt pas problematisch als het water zich vermengt met de betonspecie of in het oppervlak kraters slaat. Bij een vlak oppervlak dat in het zicht blijft is het wel een risico. Na het storten van het beton en als het beton niet meer vervormbaar is, is regen juist welkom.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Voor kleine hoeveelheden (tot en met 5 m3) is het lossen met kruiwagens een geschikte manier om het beton te lossen. Voor één m3 zijn circa 16 kruiwagens nodig.
De gemiddelde inhoud van een kruiwagen is 80 liter beton. 1000 liter/80 liter = 12,5 kruiwagens in 1 kuub beton.