Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens de behandeling. De arts verdooft uw lies, en prikt uw slagader aan. Soms gebruikt hij een echoapparaat om de slagader op te zoeken. U blijft voelen dat de arts bezig is met de behandeling in uw lies, maar het is niet pijnlijk.
Dotteren en het plaatsen van een stent zijn minder-ingrijpende (minimaal-invasieve) ingrepen waarvoor u wellicht minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven.
Herstel. Patiënten blijven meestal een nacht in het ziekenhuis en gaan de dag na de ingreep naar huis. Sommige patiënten gaan zelfs dezelfde dag al naar huis. Hoelang u in het ziekenhuis moet blijven, hangt af van eventuele complicaties tijdens de ingreep en de genezing van de inbrengplaats van de katheter.
Sommige mensen voelen na de dotterprocedure een trekkerig gevoel in de hartstreek. U kunt opnieuw hartklachten krijgen. Neemt u dan contact op met uw huisarts of met polikliniek cardiologie. Het roze desinfecteermiddel dat gebruikt is verdwijnt na enkele keren wassen.
De behandeling. De dotterbehandeling duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Allereerst wordt uw lies plaatselijk verdoofd. Daarna krijgt u een steriel laken over u heen en wordt de slagader in uw lies aangeprikt.
Na dotteren of het plaatsen van een stent kunnen de meeste mensen na ongeveer een week weer gaan werken en hun normale dagelijkse bezigheden weer oppakken. Mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten, zullen iets langer moeten wachten. Raadpleeg uw arts voordat u inspannende werkzaamheden verricht.
Met dotteren wordt een dicht of vernauwd bloedvat van de hartspier weer open gemaakt. Dit gebeurt met een klein ballonnetje. Een stent op de plaats van de vernauwing houdt het bloedvat open. Dotteren gebeurt onder plaatselijke verdoving.
Een dotterbehandeling is een behandeling waarbij we een vernauwing in de kransslagader behandelen. Dit doen we door een ballonnetje op te blazen en meestal daarna een stent te plaatsen. Dit heet ook wel een ballondilatatie. Met een dotterbehandeling maken we een ernstig vernauwde kransslagader weer open.
Dotteren is een behandeling met een zeer hoge kans van slagen: meer dan 95% van de behandelingen is succesvol. De kans bestaat altijd dat de vernauwing terugkomt (roken vergroot deze kans). De patiënt krijgt dan bij inspanning dezelfde klachten als vóór de dotterbehandeling.
Stentprocedures hebben een voordeel boven alleen dotteren, omdat stents een permanente structurele ondersteuning bieden om te voorkomen dat de kransslagader weer vernauwd raakt (ook wel restenose genoemd), hoewel restenose nog steeds kan optreden.
De meeste dotterbehandelingen vinden plaats in dagbehandeling. Dit betekent dat u over het algemeen dezelfde dag weer met ontslag mag. Het behandelen van vernauwde bloedvaten gebeurt meestal via een prik in de lies.
Als dotteren onvoldoende helpt, besluit de arts tijdens de behandeling een stent in de slagader te plaatsen. Dit is een kokertje van gevlochten metaal. Het verstevigt de slagader en zorgt ervoor dat deze niet meer kan terugveren.
Is dotteren altijd mogelijk? Nee, soms is een dotterbehandeling niet mogelijk. Dit kan te maken hebben met de plaats of de vorm van de vernauwingen. Ook kunnen ze niet altijd bij de allerkleinste kransslagaders met de dotterballon.
Door slagaderverkalking, een stolsel of een medische ingreep kan een slagader opeens dicht gaan zitten. U krijgt plotseling heftige pijn in uw been.Het been wordt bleek, koud, voelt doof aan en verliest kracht. U moet dan snel naar het ziekenhuis en krijgt daar direct een infuus met stollingsremmende medicijnen.
De meeste mensen met een vernauwing in de kransslagaders leiden een vrij normaal leven. Maar het is wel een waarschuwing. U moet proberen zo gezond mogelijk te leven, niet te roken en voldoende te bewegen. Daarmee verlaagt u het risico op een hartinfarct.
Een stentimplantatie verloopt ongeveer op dezelfde manier als een ballondilatatie. De stent zit gemonteerd op een ballonnetje en ontvouwt zich zodra de ballon opgeblazen wordt. Hij zet zich vast tegen uw kransslagaderwand en blijft levenslang zitten.
Toch is er altijd een risico op complicaties tijdens en na het dotteren: Hartritmestoornissen. Overgevoeligheidsreactie op de contrastvloeistof. Hartinfarct of herseninfarct doordat een deel van de vernauwing losschiet.
Voor hartpatiënten die een behandeling moeten ondergaan in alle drie de kransslagaders is een openhartoperatie, een zogenoemde bypassoperatie, de beste behandelingswijze. Maar als het gaat om minder complexe vernauwingen in de drie kransslagaders is het dotteren van die vernauwingen zeker even effectief.
De kans dat mensen sterven die door een cardioloog met weinig ervaring worden gedotterd, is bijna twee keer zo hoog als bij een ervaren dotterarts, blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. De sterftekans bij een behandeling door een ervaren cardioloog is 3,8 procent, bij een minder ervaren dotteraar 6,5 procent.
Zelfs na de plaatsing van een stent is het mogelijk dat er opnieuw een vernauwing van de kransslagader optreedt (restenose). Dit aantal is veel lager bij patiënten met een geneesmiddelafgevende (drug-eluting) stent.
Verstopping van de stent
De stent kan verstopt raken. Je kunt dan niet meer eten en je gaat braken. In het ziekenhuis kan de arts weer een doorgang maken met een endoscoop. Als dit vaker gebeurt, bespreekt je arts mogelijke andere behandelingen met je.
Voorbeelden zijn amlodipine (Norvasc), lercanidipine (Lerdip) en nifedipine (Adalat). Dit zorgt voor het afvoeren van overtollig vocht, zodat het hart minder hard hoeft te werken. Deze verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. We noemen RAS-remmers ook wel ACE-remmers en angiotensine-receptor-blokkers (ARB's).
Een vernauwing in een kransslagader, of atherosclerose, ontstaat als gevolg van vetafzetting en plaquevorming tegen de wand van het bloedvat.
De huidige aanbeveling - twaalf maanden bloedverdunners gebruiken na een stentimplantatie - is voornamelijk gebaseerd op onderzoek met oudere stents.
Je bloeddruk is lager dan 140/90. Dat is normaal. Het risico op een hartinfarct of beroerte neemt toe als je bloeddruk richting de 140/90 gaat.