De schillen van citrusvruchten als citroen en sinaasappel worden vaak gebruikt als garnering, maar kunnen ook in zijn geheel worden gegeten. Net als bij de bananenschil is het de vraag of dit lekker is. Let op! was de schil goed voordat u deze eet en kies indien mogelijk voor biologisch gekweekte exemplaren.
Van andere vruchten, zoals sinaasappels en citroenen wordt de schil vaak als garnering gebruikt. Dat kan geen kwaad. Je kunt de schil helemaal eten maar hij is wel wat bitter dus daar moet je van houden."
De schil van een ananas, meloen of granaatappel is echt niet te genieten. Dat geldt ook voor kiwi's, hoewel deze in Nieuw-Zeeland graag ongeschild worden gegeten.
Het eten van de witte laag kan dus geen kwaad en heeft zelfs gezondheidsvoordelen. Ondanks dat, is het merg is erg bitter, blijft het tussen de tanden zitten en ziet er niet zo lekker uit. Het is daarom niet heel verleidelijk de laag op te eten.
De perfecte oppepper. Niet alleen de partjes van de sinaasappel bevatten veel vitamine C en antioxidanten, ook de schil. Door geregeld een kopje schillenthee te drinken kan deze vrucht je immuunsysteem oppeppen en helpen om hoest te verminderen.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Denk echter niet dat het schadelijk is om meer dan twee sinaasappels te eten! Al eet je er tien op een dag en kom je daarmee op een inname van 600 milligram vitamine C dan is dit geen probleem. Probeer het alleen niet te overdrijven en blijf er goed bij drinken om je nieren te spoelen!
Sinaasappelen kunnen helpen bij het afvallen. Dit is mogelijk doordat de vruchten rijk zijn aan voedingsstoffen. Ook heeft deze oranje fruitsoort een lage glycemische index (wat het afvallen gemakkelijker maakt). Let op: Ondanks de lage glycemische index bevatten sinaasappelen wel fruitsuikers.
In sinaasappels zit er veel vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant in ons lichaam. Dat betekent dat het onze cellen helpt beschermen tegen schade. Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ijzer en voor een goede weerstand.
Als je het bij twee porties fruit per dag houdt (van in totaal zo'n 200 gram), hoef je jezelf hier echter geen zorgen om te maken. Je krijgt dan niet te veel fruitsuiker binnen, en profiteert toch van de gezondheidsvoordelen van fruit. Mandarijnen en veel andere fruitsoorten zijn bovendien rijk aan vezels.
Het klinkt niet direct heel aantrekkelijk, maar de schil van een biologische banaan blijk je dus prima te kunnen eten. Je kunt vrijwel alle soorten fruit met schil en al opeten. Het is zelfs gezond om ook de schil van een banaan op te eten. Een bananenschil bevat namelijk veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Toch kun je een kiwi met schil en al gerust eten. In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E. Een hoog gehalte aan voedingsvezel maakt de schil lekker stevig.
Gezonde eigenschappen sinaasappelschil
Sinaasappelschillen bevatten veel vitamine C, waarschijnlijk zelfs meer dan de sinaasappel zelf en er zitten flavonoïden in. Flavonoïden zorgen voor het oranje kleurtje en zijn bekende antioxidanten.
Nu wordt er vooral sinaasappelolie uit de schillen gehaald. Die wordt gebruikt in onder meer bier, allesreiniger, sterke drank en muffins. Het restproduct komt in veevoer terecht. Straks worden er ook voedingsvezels van de schillen gemaakt die in vleesvervangers kunnen worden gebruikt.
Waarom zijn sinaasappels zo gezond? Een sinaasappel zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo zit er veel vitamine C in een sinaasappel, wat de opname van ijzer ondersteunt en een positieve invloed heeft op je weerstand. Naast vitamine C barst een sinaasappel van het foliumzuur.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
En vezels zijn gezond, dat is uitgebreid aangetoond. ' In merg zou dertig procent van de vezels van een sinaasappel zitten. Het 'witte spul' zou ook maar liefst de helft van al het vitamine C van de sinaasappel bevatten. In het merg zit pectine, en dat is goed voor je stoelgang en je cholesterol.
SinaasappelsLaat de jus d'orange staan en ga voor een hele sinaasappel. Daar zit iets meer dan 2 gram aan vezels in, terwijl in de geperste variant weinig tot geen vezels overblijven. In 2008 werd ontdekt dat het stofje naringenine in citrusvruchten ook een laxerend effect heeft.
Vijf dagen het dieet volgen en afvallen
Het ziekenhuisdieet duurt vijf dagen, in deze vijf dagen neem je drie keer per dag een maaltijd die een laag aantal calorieën bevatten. Omdat je weinig calorieën binnen krijgt beperk je de vet inname. Je kunt hierdoor veel kilo's verliezen in een hele korte tijd.
"Sinaasappelsap blijft niet erg lang in de maag, waardoor je snel weer hongerig wordt", legt Postma-Smeets uit. "Je kunt er beter voor kiezen een hele sinaasappel te eten." Of je combineert het sapje met een volkoren boterham of broodje.
Net zoals andere citrusvruchten zijn sinaasappels een goede bron voor vitamine C. Vitamine C heeft namelijk effect op de collageen productie van de huid (verantwoordelijk voor een jeugdige en volle verschijning) en helpt de opperhuid beschermen tegen factoren van buitenaf zoals vervuiling en zonnestralen.
Conclusie. Hoewel je met een glas versgeperste sinaasappelsap voldoende vitamine C binnenkrijgt, heeft het als nadeel dat het veel minder vezels en meer koolhydraten bevat dan een verse sinaasappel. Het is dus gezonder om twee keer op een dag een sinaasappel te eten, dan dezelfde hoeveelheid versgeperst sap.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.