De regenpijp, bevestigd aan een gebouw dat op de erfgrens staat, en het flexibele overgangsstuk tussen de riolering binnen het pand en de riolering buiten (als bouwkundig onderdeel) zijn eigendom van de perceelseigenaar.
Maar wie is in dit geval eigenaar van de lekkende regenpijp? Natrekking. Normaal gesproken is degene die de grond in eigendom heeft ook eigenaar van alles wat erop staat en wat er in of aan het gebouw dat op zijn grond staat of hangt, de zgn. 'natrekking'.
Je bent als huiseigenaar ook verantwoordelijk voor het goed functioneren van de binnenriolering: de afvoer van hemelwater en het vuile water uit onder andere de badkamer.
Afvoer van water of vuilnis
Op grond van artikel 5:53 BW is een eigenaar verplicht er voor te zorgen dat geen water of vuilnis van zijn erf in de goot van eens anders erf komt.
Wat u altijd kunt doen is het overbouwde stuk grond in eigendom overdragen, uiteraard tegen een verkoopprijs, aan de buren. Deze wijziging van de erfgrens dient dan te worden ingeschreven bij het kadaster. Behoudt u liever zelf het stuk grond? Dan is het een mogelijkheid om een erfdienstbaarheid te laten vestigen.
Zo moet je voor het planten van een heg of heester minimaal 50 cm afstand houden van de erfgrens. Bij een boom is die afstand minimaal 2 meter. Een hek of schutting plaatsen op je eigen grond mag zonder toestemming van je buren (mits deze maximaal 2 meter hoog is).
Als u gaat bouwen tegen de erfgrens mag dat alleen als dat de grens is tussen uw erf en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens naast openbaar toegankelijk gebied ligt, moet u 1 meter uit de erfgrens blijven.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Regenpijpen eindigen meestal boven een ton die het regenwater opvangt, of in een afvoer die is aangesloten op de riolering in de grond. Het regelmatig schoonmaken is belangrijk omdat na verloop van tijd bladeren, mos en plantenresten zich ophopen in de dakgoot waarop de regenpijpen zijn aangesloten.
1 Afvoer per 100 m2 is voldoende. Meer dan 100 m2 dan ziet men er liever eentje bij. Het oppervlak van het dak hoger zal je er toch bij op moeten tellen. Dan is het beter dat je er 2 aanbrengt.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen. Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
De eigenaar van het terrein waarop het hemelwater valt is primair verantwoordelijk voor de afvoer van het hemelwater. Het hemelwater wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater of wordt in de bodem geïnfiltreerd. Uitgangspunt hierbij is dat hemelwater schoon is.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
Vaste Beantwoorder. Je kunt in elk geval de regenpijp niet zomaar een stukje de grond in laten lopen, en dan verder nergens heen. Dat is vragen om wateroverlast problemen. Misschien is er iets mogelijk met een flinke bak (in de grond) met grind, en daar het water in laten lopen.
Zit de regenton vol dan loopt het water via de overloop set uw tuin in. Is de tuin vochtig genoeg en zit de houten regenton vol? Dan draait u de vulautomaat (toevoer) dicht door deze op de winter stand te zetten. Nu loopt al het regenwater weer rechtstreeks via de regenpijp in de afvoer (riool).
Er is een vuistregel voor woningbouw waarmee snel de afvoercapaciteit kan worden bepaald: voor iedere vierkante meter dakoppervlak moet 1 cm² regenpijpdoorsnede worden geïnstalleerd. Een regenpijp heeft een diameter van 70 tot 100 mm, wat overeenkomt met ongeveer 40–80 cm².
Hoe ver komt de regenpijp van de muur? De achterzijde van de regenpijp komt ca. 30 mm van de muur af.
Door de vele wegen en stoepen wordt in de meeste steden het regenwater in aparte buizen afgevoerd. Op sommige plekken gaat het nog via het riool. Als het regenwater apart wordt afgevoerd, stroomt het terug naar de rivieren. Via het riool wordt het water eerst gefilterd, waarna het ook terugstroomt in de rivieren.
Een zinken regenpijp mag nooit in de grond geplaatst worden, dit zal zorgen voor corrosie van de buis. Zorg ervoor dat de buis vlak boven de grond eindigt. Gebruik voor de overgang naar het riool een montage-schuifstuk.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
3 goede manieren om regenwater zelf op te vangen
De beste manieren om water op te vangen in je tuin zijn: Regenwater bergen in een verlaging van de tuin. Een laagteberging waaruit het water in de grond zakt. Regenwater van de regenpijpen en je terras ondergronds opvangen en het in de grond laten stromen.
Vultijd regenton
Per m2 vang je vervolgens 1 liter water op voor elke millimeter regen dat er valt. Volgens het KNMI valt er gemiddeld 43 mm regen in de maand April, wat dus neerkomt op 43 x 48 = 2064 liter water! Met een vat van 168 liter kun je concluderen dat na een flinke regenbui de ton wel vol zit.
Het burenrecht regelt de (rechts)verhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen. Niet voor niets bestaan de problemen die de rijdende rechter op televisie behandelt voor een groot deel uit geschillen tussen buren.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn.