In principe moet elke moslim meedoen met de ramadan. Voor wie lichamelijk overlast kan hebben van het vasten, is er een uitzondering. Chronisch zieken, zwangere vrouwen en ouderen mogen de ramadan overslaan.
Het vasten tijdens de Ramadan is in principe een verplichting binnen de Islam, maar er zijn een aantal mensen die hiervoor vrijstelling krijgen. Kinderen hoeven bijvoorbeeld niet mee te vasten met de Ramadan.
Wie vrijgesteld is of het vasten voortijdig doorbreekt, komt er wel niet zomaar vanaf. Per dag dat niet wordt deelgenomen aan de ramadan, moet een moslim een vergoeding betalen, in de vorm van een geldsom of door voedsel aan de armen te geven.
Als je niet kan vasten mits een geldige reden, dien je een fidya te betalen. Voor elke gemiste vastendag voed je een behoeftige d.m.v. een betaling van een maaltijd per dag. Dit bedrag is vastgelegd op 7 euro door de Moslimexecutieve van België. Karama zet jouw fidya/kaffarah om in een maaltijd voor kansarmen.
De islam geeft echter aan dat er uitzonderingen zijn. De volgende groepen zijn niet verplicht te vasten: kinderen tot ze pubers zijn, vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven, ouderen, (chronisch) zieken, reizigers, mensen die zware lichamelijke inspanning moeten leveren.
"Tijdens de ramadan kun je gewoon lekker douchen en normaal leven. Natuurlijk ben je extra oplettend, maar wel binnen bepaalde perken. Ouders dragen hierin een verantwoordelijkheid."
Roken is verboden te nuttigen en te verkopen. Haram. Roken is een zonde. Stop ermee en vraag vergeving aan Allah.
Vanaf welke leeftijd is de ramadan verplicht? Heel jonge kinderen hoeven niet te vasten. Pas wanneer de volwassenheid is bereikt, moet een kind meedoen aan de ramadan. Op volwassenheid staat volgens de islamitische wetgeving geen leeftijd.
Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline en moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen overal op de wereld. Op deze manier voel je hoe het is om geen eten te hebben.
Volgens Asrami staat er niets expliciet in de Koran over muziek, ook niet tijdens de ramadan. Wel zijn er theologische bronnen die ingaan op muziek in het algemeen. "Zo zijn er bronnen die aangeven dat naar de trommel luisteren oké is.'' Deze teksten bieden volgens haar ruimte voor interpretatie.
Bij deze vergunning tot het ver- breken van de vasten bestaan twee regels: a hij mag de vasten verbreken met echter de verplichting tot inhalen na zijn genezing, indien het vasten tijdens zijn ziekte voor hem een zware beproeving zou zijn, of de ziekte zou verergeren of het herstel zou vertragen.
De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Deze maand mogen moslims van zonsopkomst tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksen. Ook roddelen, liegen en vloeken is tijdens het vasten verboden.
Vrouwen die vasten tijdens de zwangerschap hebben een grotere kans op een dysmature baby, een vroeggeboorte en zwangerschapsdiabetes. Het is daarom beter om niet te vasten tijdens je zwangerschap. Jouw gezondheid en die van je ongeboren kind staan voorop, ook volgens de gangbare regels van de islam.
Vanaf 12 jaar (in sommige landen ook vanaf 10 jaar) mag je, als je dit wilt meedoen met ramadan, maar het is best moeilijk. Het is niet verstandig om het te doen als je naar school gaat, want dan kun je niet zo goed werken of goed nadenken.
Omdat de ramadan van 2022 in de avond van 1 april 2022 van start gaat, praat ik je graag bij. Wat de ramadan inhoudt? Kort maar krachtig uitgelegd: tijdens de ramadan eten en drinken moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niets. Dus nee, ook geen slokje water tussendoor.
Na de Slag bij Badr werd aan moslims de plicht gegeven te vasten in de maand ramadan. Het vasten is in de Koran terug te vinden in Soera De Koe 183-185: O, gij gelovigen, het vasten is u voorgeschreven, zoals het degenen die vóór u waren was voorgeschreven, opdat gij vroom zult zijn.
Het vasten tijdens de ramadan duurt van zonsopgang tot zonsondergang. Na zonsondergang is er de Iftar, Arabisch voor maaltijd. Moslims mogen niet eten, niet drinken en geen seks hebben tijdens de vastenperiode.
Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
Tijdens de ramadan of islamitische vastenperiode onthouden moslims zich van eten, drinken en geslachtsgemeenschap van net vóór zonsopgang tot zonsondergang.
Einde ramadan: Suikerfeest
Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. In veel families kopen ze voor het Suikerfeest ook nieuwe kleding om er op hun best uit te zien. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!
ALLAH OE AKBAR!!!
Ramadan is een van de vijf pijlers van de islam, de andere vier zijn geloof (shahadah), gebed (salah), schenken aan liefdadigheid (zakat) en de bedevaart naar Mekka (hadj). Voor gelovigen wordt deze periode gerespecteerd door meer tijd te besteden aan gebed en met geliefden.
" Als het weghalen van tatoeages schade aanbrengt aan de gezondheid en huidaandoeningen kan veroorzaken dan is het niet toegestaan om zo'n behandeling te ondergaan. Wanneer het niet schadelijk is en geen erge littekens achterlaat in plekken die misschien zichtbaar zijn dan zal het in shaa Allah toegestaan zijn.
Alles dat schade toebrengt aan psyche en lichaam en hierdoor de krachten van de mens aantast (teksten: al-Nisaa' 4:29; al-Baqarah 2:195) is verboden. Ook het kopen van alcohol is 'haram'. Kleine hoeveelheden alcohol voor uitwendig gebruik bijvoorbeeld in de vorm van parfum zijn toegestaan.
Plus: het roken van e-sigaretten, het zogenaamde “vapen”, mag ook niet. Dat is echt des duivels, zelfs een dubbele zonde. Een moefti is een hoge wetsgeleerde in de islamitische wetgeving.