De korst van de boterham is even gezond als de binnenkant (de kruim). De binnen- en buitenkant van het brood zijn tenslotte uit één en hetzelfde deeg gemaakt. Ook tijdens het bakken in de oven gaan geen voedingsstoffen uit de korst verloren. De korst heeft wel een sterkere smaak.
Korstjes eten stimuleren het kauwen. Sterke mond-en kaakspieren zijn belangrijk om te gaan praten. Jonge kinderen vinden korstjes vaak lekker, omdat het helpt tegen de jeuk en pijn van het doorkomen van hun tandjes. Verder zitten er meer antioxidanten in een broodkorst dan in de rest van het brood.
Tijdens het bakken wordt het oppervlak van het brood bruin en krijgt brood een lekker knapperig korstje. Dit bruinen komt door de zogenaamde Maillard-reactie. Dat is een scheikundige reactie die optreedt tussen zetmeel/suikers en eiwitten.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
De korst van de boterham is even gezond als de binnenkant (de kruim). De binnen- en buitenkant van het brood zijn tenslotte uit één en hetzelfde deeg gemaakt. Ook tijdens het bakken in de oven gaan geen voedingsstoffen uit de korst verloren. De korst heeft wel een sterkere smaak.
Als u het deeg doreert met losgeklopt ei, bakt het brood goudbruin. Als u het bestrijkt met olie wordt de korst knapperig, met water krijgt het brood een glanslaag. Brood is doorbakken als het hol klinkt.
De korst van een gebakken brood is vrij dof van kleur. Wanneer je deze bestrijkt met water, of zoals wij dat doen, met een plantenspuit in de nevelstand lekker nat spuit krijgt het brood ineens wat glans. Ook wordt de kleur een stuk dieper. Als bonus krijgt de korst extra geur.
Wellicht vraag je je af hoelang wondgenezing duurt. Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.
Wat je kan proberen is het volgende: besprenkel het brood met wat water wanneer je het in de de oven steekt en herhaal dat om het kwartier. Gebruik hiervoor een plantensproeier of iets in die aard. Laat het brood dan op 210°C bakken om de korst de kans te geven extra krokant te worden.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
Hoe bak ik broodjes met een zachte korst? Bak je deeg iets minder lang, op een hogere temperatuur. Zo is je deeg sneller gaar, terwijl je korst minder tijd krijgt om te verharden. Bak bijvoorbeeld 15 minuten op 220 °C, in plaats van 25 minuten op 200 °C.
Je kunt één ei vervangen door 60 g appelmoes of een halve geprakte banaan. Appelmoes kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen, de bananenpuree maak je gewoon zelf door een rijpe banaan te pureren.
Wanneer je kiest voor boter, gebruik dan roomboter en geen margarine. Deze laatste bevat vaak toevoegingen en vocht. Als olie kun je kiezen voor zonnebloemolie, deze heeft een neutrale smaak of je kiest voor olie met een smaak zoals (goede) olijfolie, amandelolie of andere olie met een smaak.
100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal. Brood en aardappelen zijn dus geen calorierijke voedingsmiddelen maar wel zeer waardevol in onze voeding.
Ja, er zijn mensen die darmklachten krijgen door brood.
Mensen die dat hebben, krijgen ernstig opgeblazen darmen, diarree of heel veel pijn als ze ook maar in aanraking komen met gluten. Die gluten zitten in brood, maar ook in andere producten waarin glutenbevattende granen verwerkt zitten.
Veel mensen vervangen brood door crackers of rijstwafels als ze willen afvallen. Maar je kunt beter gewoon volkorenbrood eten, aldus het Voedingscentrum. Brood bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die niet of veel minder in crackers en rijstwafels zitten.
De meesten stoppen hun oude sneetje brood in de broodrooster. Dit is een goed idee, maar het kan beter. Door het brood te roosteren komt het vastzittende water los en verspreidt het zich weer door je brood.
Het oude brood van de bakkers gaat naar Bakkersgrondstof. Die verkruimelen het en maken er meel van. Dat meel gaat weer terug naar de bakker, die er brood van bakt. Vers brood, dat voor 25 procent uit oud brood bestaat.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Het brood is te sterk gerezen, iets minder gist gebruiken. Het deeg bevat te weinig vocht. Er zijn te veel hele graankorrels of zaden toegevoegd; deze zuigen het water op.
In een plastic zak blijft brood het beste vers, zeker als je de zak na gebruik goed afsluit. Als je meer van een krokante korst houdt, kun je beter kiezen voor een papieren zak. Alleen wordt je brood dan dus wel sneller oud.