Goudsbloem is een prachtige eenjarige plant die zich spontaan uitzaait. De enkele of gevulde bloemhoofdjes zijn oranje of geel van kleur. De lichtgroene bladeren zijn lancetvormig en geuren. Zaaien kan vanaf maart tot juni, dan verschijnen de bloemen nog hetzelfde jaar.
De goudsbloem is een éénjarige plant die hoort bij de composietenfamilie. De oranje en gele bloemen bloeien de hele zomer en herfst, zelfs nog in milde winters. Zaai je 'm in augustus of september, dan bloeit hij het jaar daarop. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en zaait zichzelf makkelijk uit.
Uitgebloeide bloemen moet u regelmatig verwijderen. Houd goudsbloemen niet te vochtig, anders bloeien ze minder goed. Na de eerste vorst sterven goudsbloemen af. Dode planten uit de grond trekken en op de composthoop deponeren.
Ze kan wel wat vorst verdragen, en daardoor kun je haar al vroeg zaaien (voor ook extra vroege bloei).
De goudsbloem is een bijzondere en prachtige plant met goudgele tot oranje bloem om een fluwelen oranje hart. De goudsbloem wordt zo'n 30 tot 45 cm hoog met bloemen die bloeien van juni tot september. Als niet moeilijk te zaaien planten doen ze het goed in de border, in bloembanken of op zomaar een hoekje van de tuin.
Goudsbloem is een makkie en heeft, eenmaal ontsproten, weinig nodig als 'ie in de volle grond staat. In hele droge periodes houd je 'm natuurlijk in de gaten. Staat 'ie in een krappe pot, dan kan 'ie op hete zomerse dagen wel dagelijks een waterbeurt gebruiken. Na het zaaien houd je de grond wel licht vochtig.
Dankzij de ontstekingsremmende, wondgenezende en ontsmettende werking staat de plant in de alternatieve geneeskunde bekend als dé wondgenezer. Goudsbloem wordt gebruikt voor de behandeling van huidzweren, slecht genezende wonden en littekens, blauwe plekken en snijwonden, scheurwonden, winterhanden en brandwonden.
Kies een plekje uit waar veel zon komt. Goudsbloemen groeien op bijna alle soorten grond, behalve als het echt heel nat is. Zorg dus dat ze niet in een plek gezaaid worden waar wel eens een plas water blijft staan. Voedselrijke grond heeft de voorkeur.
Is de goudsbloem eetbaar? De bloemen zijn echt een goudmijntje, want naast alle bovenstaande functies, kun je de bloemen óók nog eten. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in salades of om boter, vla en koekjes kleur en smaak te geven. Het meest bekend is de thee die van goudsbloemen gemaakt wordt.
Calendula sp.
Goudsbloem is een prachtige eenjarige plant die zich spontaan uitzaait. De enkele of gevulde bloemhoofdjes zijn oranje of geel van kleur. De lichtgroene bladeren zijn lancetvormig en geuren. Zaaien kan vanaf maart tot juni, dan verschijnen de bloemen nog hetzelfde jaar.
Haal je de dode bloemen eruit, dan gaan de energie en de voedingsstoffen naar de rest van de plant. Daardoor zal je plant langer doorbloeien. Dit wordt ook wel het schonen van de planten genoemd. Wacht niet te lang met uitgebloeide bloemen uit je plant halen; doe het zo snel mogelijk als de bloemblaadjes verdord zijn.
Afrikaantjes zijn dé beste buurplanten voor in je moestuin. Ze verjagen aaltjes in de mix, weren schadelijke insecten - zoals luizen - en trekken massa's bijen en vlinders aan.
Je kan de natuur haar gang laten gaan en dit laten staan, maar als je wilt mag je de planten nu ook weghalen. Het oog wil immers ook wat. Je kan een veld maaien en het maaisel afvoeren, in de border kan je zelf de dode planten wegknippen. Let er op dat de planten de tijd gehad hebben om zaden te maken.
De Goudsbloem is gemakkelijk te telen en bloeit van juni tot oktober. Deze plant met oranje bloemen wordt vaak als borderplant langs de huizen gebruikt of als smaakmaker in de stoofpot. Eén zakje is voor circa 4m2, en de plantafstand bedraagt 20x20 cm.
Op de eerste foto zie je een uitgebloeid bloemhoofd van goudsbloem. Om de zaden te oogsten, moet het hele bloemhoofd bruin zijn. Bij andere planten, zoals duizendschoon, vingerhoedskruid, koekoeksbloem of ridderspoor, is het van belang dat de zaadhoofdjes al open zijn en je de zaadjes zien liggen.
Wat bij katten wel vaak een succes is, is een klein kruidentuintje met planten speciaal voor hen. Denk hierbij aan kattengras en kattenkruid, maar ook peterselie, munt, kamille en goudsbloem zijn hier goed voor te gebruiken.
Calendula officinalis, ook bekend als goudsbloem, volgt met haar kopje gedurende de hele dag de zon. Hierdoor absorberen de bloemblaadjes veel licht en warmte, wat vervolgens wordt omgezet in talrijke actieve bestanddelen.
Voor een pot thee heb je 6 dl kokend water nodig en 20 gram gedroogde of 30 gram verse goudsbloemen. Hiervan kun je ongeveer 4 koppen thee drinken. Verwarm de pot, doe de bloemen erin en giet het kokende water op de bloemen. Laat het geheel 10 minuten trekken en giet de thee door een zeefje in het theeglas.
Niet alleen staan goudsbloemen mooi in je tuin, de bloemen kun je ook eten! De verse bloemblaadjes hebben een mild kruidige smaak (licht scherp en een vleugje bitter). Voeg de bloemblaadjes bijvoorbeeld eens toe aan een salade of rijstgerecht. Soepen, sauzen en roereieren krijgen met deze blaadjes een mooie kleur.
Voor het zaaien worden goudsbloem zaden vanaf eind maart tot eind mei direct in de volle grond gezaaid. In plaats van in de volle grond kan de calendula ook in grote potten gezaaid worden. Goudsbloemen ontkiemen binnen 7 – 10 dagen als ze binnen gezaaid worden.
Afrikaantjes kunnen niet tegen vorst. Ze sterven af als het vriest en hun zaden ook. Wanneer de plantjes in de herfst worden ondergewerkt helpen ze mee met het verbeteren van de grondkwaliteit en verhogen ze de hoeveelheid organische stof in de grond.
De goudsbloem groeit in het wild in akkers en langs wegen. Ze zijn niet veeleisend, hebben alleen veel zonlicht nodig, en kunnen zich dan ook gemakkelijk uitzaaien. Vanwege hun behoefte aan zonlicht komt de plant oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Azië.
Van augustus tot oktober bloeien zonnebloemen met heel grote, opvallende bloemen. Ze zijn vooral geelkleurig maar er zijn ook oranje en bruinrode varianten. Later volgen de zaden. Om de zaden te oogsten knip je de bloemhoofden af en hang je ze op een luchtige, droge plek omgekeerd te drogen.
Korenbloemen. De korenbloem is natuurlijk bekend vanwege de prachtige blauwe bloem, je hebt daarnaast echter ook witte en gemengde variëteiten. De verse bloemetjes kun je gebruiken als garnering, gedroogd is korenbloem ook lekker in de thee.
De goudsbloem (ook wel Calendula genoemd) hoort bij jou als je geboren bent in oktober. Deze bloem staat voor welvaart, creativiteit, bescheidenheid en eeuwige liefde. Aan de andere kant past verdriet ook bij deze bloem, omdat deze bloem vaak geassocieerd wordt met begrafenissen.