Waar kun je een BIC code vinden? Iedere bank heeft een eigen BIC code (Bank Identifier Code, dus ook wel Swift genoemd). Je kunt deze code vinden op de website van jouw bank. Bezoek de website van jouw bank om deze gegevens te achterhalen.
Als je geld overboekt in euro's en de betaling binnen de SEPA-zone plaatsvindt, is de IBAN en de naam van de ontvanger voldoende. Als een land niet in de SEPA-zone valt, heb je een BIC/SWIFT code nodig voor internationale overboekingen.
Betalen met BIC buiten het SEPA-gebied
Dan heb je de BIC (Business Identifier Code) van de buitenlandse bank nodig. Dit wordt ook wel het SWIFT-adres genoemd. Elke bank heeft een unieke code. Vermeld je deze BIC niet in je betaalopdracht, dan wordt de betaling niet geautomatiseerd verwerkt.
BIC staat voor Bank Identification Code en is ingevoerd om banken makkelijker te identificeren bij internationaal betalingsverkeer. In tegenstelling tot IBAN verwijst hij dus niet naar een individuele rekening, maar wel naar een bank (bv. Nagelmackers). Elke bank heeft één BIC die altijd dezelfde is.
Hoe is een BIC-code opgebouwd en hoe ziet ze er uit? Een BIC-code is samengesteld uit een reeks cijfers en letters die elk wijzen op een bepaald onderdeel van de bank en zijn rekeningnummer. Een fictief voorbeeld van een BIC-code is: BBBBLLPPFFF.
Log in op Mijn ING en klik bij 'Alles in Mijn ING' onder 'Betalen' op 'Mijn IBAN en BIC'.
Dankzij de unieke IBAN kunnen banken de betaling helemaal automatisch verwerken, zonder aanvullende informatie. . Verplicht Vanaf 1 januari 2007 zijn BIC en IBAN verplicht bij overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte. Dit is het gevolg van Europese bancaire regelgeving.
De BIC is bedoeld om een bank te herkennen. De BIC telt 8 of 11 tekens en bestaat uit een bankcode (4 tekens), een landcode (ISO) (2 letters), een plaatscode (2 tekens) en kan voor bepaalde banken worden aangevuld met een kantoorcode (3 tekens). BIC staat voor Business Identifier Code.
Het BIC nummer is een volgorde van letters en cijfers dat men gebruikt bij internationaal betalingsverkeer, om banken te identificeren. BIC staat voor Business Identifier Code. Vroeger werd het ook wel de SWIFT code genoemd.
Wil je geld overmaken naar het buitenland, of geld overmaken met een buitenlandse muntsoort? Dan heb je een aantal gegevens nodig, zoals IBAN en BIC-SWIFT. Lees hier welke gegevens je nodig hebt als je naar een bepaald land geld overmaakt, of als je geld ontvangt uit een bepaald land.
De bic code van Rabobank is RABONL2U.
De BIC van ABN AMRO is ABNANL2A. Als iemand geld aan u wil overmaken, dan geeft u deze BIC door. De BIC heette eerst SWIFT-code.
De Naam Check houdt rekening met de privacy van rekeninghouders. De juiste naam bij een IBAN wordt namelijk alleen getoond wanneer de betaler de naam al kent en bijna correct heeft ingevoerd (zoals in het eerdere voorbeeld met 'Jansen' en 'Janse').
Bij identiteitsfraude (id-fraude) misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via een online advertentie, social engineering of met een phishing e-mail. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd.
Spoofing. Spoofing is een truc waarbij een oplichter zich voordoet als een medewerker van je bank, een helpdesk of webwinkel. Als je geld overmaakt, komt dat terecht bij de oplichter. Bankhelpdeskfraude is een vorm van spoofing die veel voorkomt en waarbij iemand in korte tijd veel geld kan kwijtraken.
Bedrijven kunnen geld van uw rekening halen met automatische incasso's. Vaak werkt dat handig, maar soms wordt er onterecht of teveel afgeschreven.
Dan is er iets niet goed (of niet leesbaar) ingevuld op de overschrijvingskaart. Helaas kunnen wij dit niet veranderen. Vul een nieuwe kaart in om de betaling opnieuw op te sturen. Tip: voor in het overschrijvingsboekje staat precies uitgelegd hoe overschrijven werkt.
Geld overmaken via een betaalservice
Via internet kun je vanuit een land buiten Nederland een bedrag kiezen en dit overmaken aan iemand in Nederland. De ontvanger ontvangt dit bedrag dan op zijn of haar Nederlandse bankrekening.
Met een Wereldbetaling via ING maak je eenvoudig, snel en voordelig geld over naar bijna alle landen buiten het SEPA-gebied, of in een andere valuta dan euro daarbinnen.
IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number. Het is een individueel rekeningnummer dat sinds 2007 het vroegere nationale rekeningnummer vervangt. Het werd vooral in het leven geroepen om internationale transacties in de SEPA-zone te uniformiseren en vlotter te laten verlopen.
Groot-Brittannië maakt voor het betalingsverkeer gebruik van een Nationale Bankcode. Deze heet in het Engels een Sort Code (SC). De Nationale Bankcode bestaat uit 6 cijfers en kun je invullen in het veld Nationale bankcode achter SC. Bij gebruik van een IBAN hoef je de Sort Code niet meer apart in te vullen.
Ontvangen bedragen zijn de volgende werkdag bijgeschreven.