Colchicine verlaagt de weerstand van het lichaam en heeft een onderdrukkend effect dat moet helpen bij het verlagen van acute jicht aanvallen. Het gebruik van colchicine heeft echter een zeer ongewenste keerzijde; misselijkheid, braken en diaree komen als bijwerkingen vaak voor.
Gebruik dit medicijn 1 of enkele dagen. Stop met het gebruik als de pijn over is. Stop ook als u last krijgt van misselijkheid, buikpijn of diarree. Raadpleeg altijd uw arts als na 3 dagen de klachten nog niet zijn verminderd.
Het gebruik van colchicine bij een ernstig verminderde lever- of ernstig verminderde nierfunctie is gecontra-indiceerd. Volgens de NHG-Standaard Artritis (2017) is bij deze kortdurende behandeling met de lage dosering (van 0,5 mg 2–3×/dag) geen dosisaanpassing nodig voor patiënten met een nierfunctiestoornis.
Colchicine is verkrijgbaar in tabletten van 0.5 mg. Uw behandelaar spreekt met u af hoeveel tabletten u gaat gebruiken. Meestal wordt niet meer dan 3 keer per dag 1 tablet voorgeschreven. U mag de tablet niet innemen met grapefruitsap.
Colchicine heeft een iets minder gunstig veiligheidsprofiel, het NHG adviseert om eerst een NSAID of prednis(ol)on te geven [1].
Zuur, base, purine
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
Mengsels waarin brandnetel, paardenbloem, selderij, guldenroede en/of berkenblad verwerkt zijn stimuleren de urineproductie en voeren zo urinezuren af. Alcohol lokt vaak jichtaanvallen uit omdat het zorgt voor verhoging van het urinezuurgehalte.
Tomaten en jicht
Circa 70% van de ruim 2000 mensen met jicht zegt dat bij hen bepaalde voedingsmiddelen een jichtaanval uitlokken. Het meest genoemd worden vis, schaal- en schelpdieren, alcohol en rund- en varkensvlees, gevolgd door tomaten. Van de mensen in deze studie zegt 1 op de 7 dat tomaten jicht uitlokt.
Alcohol. Er is geen bezwaar tegen (matig) alcohol gebruik tijdens behandeling met colchicine. Alcoholische dranken met veel urinezuur, zoals bijvoorbeeld bier, kunnen wel een jichtaanval uitlokken.
Bij een aanval van jicht helpen prednisolon en NSAID's even goed tegen de pijn. Een andere mogelijkheid is colchicine. NSAID's zoals diclofenac, naproxen of ibuprofen kunnen de pijn binnen 1 tot 2 dagen verminderen.
Een jichtaanval geneest meestal vanzelf. Binnen één tot drie weken zijn de klachten weer verdwenen. Het kan bij een eenmalige aanval blijven, of steeds weer terugkomen. Er zijn medicijnen die de aanvallen tegengaan en verlichten.
Colchicine kan gewoonlijk wel veilig worden ingenomen met ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's zoals ibuprofen) zolang je nierfunctie normaal is. Je kan eenvoudige pijnstillers als paracetamol nemen tijdens het gebruik van colchicine.
Hieronder leest u welke belangrijke bijwerkingen kunnen voorkomen bij colchicine gebruikers: − Maag- en darmklachten (zoals diarree en misselijkheid). − Spierpijn en verminderde spierkracht. − Veranderd gevoel of kracht in de ledematen (perifere neuropathie). − Haaruitval en huiduitslag.
Belangrijk om te weten over colchicine. Colchicine remt ontstekingen, vooral ontstekingen in gewrichten door jicht. Bij aanvallen van jicht en als onderdeel van een behandeling om jichtaanvallen te voorkomen. Ook bij familiaire mediterrane koorts, ontsteking van het hartzakje en om een hartinfarct te voorkomen.
Probeer purinerijke voeding zoveel mogelijk te mijden. Eet zo min mogelijk uit pakjes en zakjes, maar verse producten. Beperk het drinken van koffie, zwarte thee, frisdranken en alcoholhoudende drankjes. Allemaal producten die ons lichaam extra verzuren.
Veroorzaken alcoholische dranken jicht? Nee, alcoholische dranken veroorzaken geen jicht. Bij een gezond iemand bij wie de stofwisseling van urinezuur wel goed werkt, wordt het urinezuur dat vrijkomt via de voeding gewoon uitgescheiden via de urine en zal (matige) alcoholconsumptie niet leiden tot gewrichtsproblemen.
Met bier meer kans op jicht dan met wijn.
Uit de dieetgegevens van de gemeten groep bleek dat de kans op jicht 2,5 keer hoger was voor mannen die dagelijks 4 of 5 glazen alcohol dronken, dan voor degenen die niet dronken. Zelfs één drankje per dag verhoogde het risico al met 30%.
Dieetadvies bij jicht
Ook gistrijke producten zoals Marmite vermijden. Varkensvlees, leverworst, tong, eend, kip, garnalen, heilbot, krab, kreeft, oesters, paling, schol, asperges, bloemkool, peulvruchten, soja(producten), sperziebonen, spinazie en champignons bevatten eveneens veel purine.
Producten waar per 100 gram minder dan 150 gram purine in zit zouden geen problemen op moeten leveren. Beleg voor op brood wat waar minder dan 75 gram purine (oftewel zeer weinig) in zit zijn de volgende: rund-en varkensvlees, kip en leverworstsoorten. Maar waar nog minder in zit zijn groentes en fruit.
Uw nieren kunnen hun werk het beste doen als u veel (water) drinkt. Als u te weinig drinkt, kunnen uw nieren het urinezuur minder goed uitscheiden. Veel drinken is goed, maar dat geldt zeker niet voor alcohol.
U kunt proberen nieuwe aanvallen te voorkomen door veel te drinken, zo'n 2 tot 3 liter per dag. Dit verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed. Heeft u meer dan 2 jichtaanvallen per jaar, of heeft u onderhuidse knobbels met urinezuur, dan kan de arts u allopurinol voorschrijven.
Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op. Ook is het niet zo dat zuur werkende voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Zo leveren vis, granen en peulvruchten een zurenoverschot, maar dit zijn waardevolle voedingsmiddelen.
In een relatief recent onderzoek(2) gedaan in 2011 is aangetoond dat er een duidelijke relatie is tussen magere zuivelproducten en een verminderde risico op jicht. Aangetoond is dat zuivelproducten ontstekingsremmende eigenschappen hebben waardoor het risico o acute jichtaanvallen lager wordt.
Tevens bevat bier ook purine, wat nog een extra verhoogd risico geeft op een jicht aanval. Ook de inname van veel fructose (o.a. fruitsuiker) zorgt voor een verhoogd urinezuur. Echter een verhoogd urinezuurgehalte leidt niet altijd tot een jichtaanval, dit gebeurt bij één op de honderd mensen.