Chocolade en acneSuikers stimuleren de aanmaak van insuline en tasten het collageen in de huid aan, met huidveroudering als gevolg. Rimpels dus. Maar wordt het eten van chocolade normaal niet gelinkt aan puistjes? Er is helemaal geen wetenschappelijk bewezen verband tussen het eten van chocolade en acne.
Een hele fijne eigenschap aan chocolade is dat het goed voor je huid is. Pure chocolade bevat hoge concentraties aan flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, waardoor je die fijne lijntjes en rimpels langer buiten de deur kunt houden.
Chocolade en ander vet voedsel zijn namelijk belangrijke veroorzakers van acne. Waar of een hardnekkige mythe? Dit is een hardnekkige mythe. Het is nooit bewezen dat het eten van chocolade of ander vet voedsel zorgt voor het ontstaan van puistjes.
Toch worden puistjes of acne niet veroorzaakt door chocolade. Daar komen meerdere factoren bij kijken zoals talgproductie. Wel lijken zuivelproducten en slechte koolhydraten acne te kunnen verergeren. Laten melk en suiker nou een groot bestandsdeel zijn van onze geliefde chocolade.
Wanneer suikers te lang in je mond blijven zitten wordt dit opgenomen door bacteriën, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. Ook is chocolade slecht voor je darmen, omdat het zeer calorierijk en slecht verteerbaar is. Ook kan het eten van teveel chocolade je lever aantasten.
Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Don'ts bij acne
Wees matig met zuivel, zoals melk, karnemelk, yoghurt, vla, boter, kaas en roomijs. Koemelk kan uitbarstingen van acne uitlokken of verergeren. De boosdoeners zijn dan de mannelijke hormonen in de melk die de groei van koeien stimuleren.
Voedingsmiddelen zoals wit suiker, witbrood, witte rijst, zoetigheden en aardappelen kun je dus beter laten staan. Probeer meer peulvruchten, bonen, linzen, volkoren producten te eten. Voedsel met veel vezels (zoals havermout en linzen) kan bijdragen aan een betere insulineregulering in je lichaam.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet.Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist.Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Waarom is chocolade giftig? De gevaarlijke stof in chocola en cacao is theobromine. Pure chocolade bevat het meeste theobromine, maar ook melkchocolade bevat aanzienlijke hoeveelheden. Witte chocolade bevat weinig theobromine en geeft daardoor zelden problemen.
Invloed van chocolade op andere huidklachten
Daarnaast bevat pure chocolade een hoog histamine gehalte. Hier zijn mensen met urticaria, rosacea, couperose en eczeem weer gevoelig voor.
Chocola is namelijk rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80 procent van de mensen een tekort aan magnesium.
Noijen adviseert aan de bel te trekken als je het gevoel hebt de controle te verliezen. "Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt.
Een van de belangrijkste oorzaken voor acne en acne littekens is slechte huidverzorging. Het basisprincipe is dat je je huid schoon moet houden. Of het nu de huid op je gezicht is of op je rug, gebruik milde zeep en was je elke dag.
Kies voor voldoende bladgroenten: de vitaminen en mineralen in groenten als boerenkool, spinazie en peterselie doen wonderen voor je huid. Ze neutraliseren vrije radicalen. Ook gezonde vetten zijn goed voor je huid: denk maar aan zalm, avocado, onbewerkte noten en pure olijfolie.
Bananen: hoewel er veel gezondheidsvoordelen aan het eten van bananen zit (kijk maar eens naar deze video), zitten er veel natuurlijke suikers, zoals glucose en fructose, in en grote kans dat die zorgen voor puistjes. Helaasch. >
Tegen acne kan je voeding nemen die van nature rijk is aan vitamine A zoals zoete aardappels, spinazie en wortels. Alle bessen soorten zoals de bosbessen, bramen, frambozen en gojibessen.
HOE BEPAALDE VOEDING VAN INVLOED IS OP JE HUID: Een dieet dat bestaat uit sterk bewerkte voedingsmiddelen, kant-en-klaarmaaltijden en geraffineerde koolhydraten kan in de loop der tijd een milde ontsteking in het lichaam veroorzaken en huidproblemen zoals acne verergeren. (1.)
Bepaalde voedingsmiddelen zoals eieren, melk, tarwe, avocado's of noten kunnen leiden tot uitbraken met pukkeltjes (een symptoom van acne op de huid), veroorzaakt door een overgevoeligheid voor die voedingsmiddelen.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao.
Uit onderzoek is gebleken dat pure chocolade niet alleen antioxidanten bevat, maar ook ontstekingsremmend kan werken.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.