Voedingsmiddelen, zoals chocola, pepermunt en alcohol kunnen ervoor zorgen dat het sluitspiertje verslapt en de maag niet meer goed afsluit.
Uw slokdarm kan ontstoken raken als er vaak maagzuur in komt. Dit gebeurt bijvoorbeeld na het eten of als u bukt, tilt, hoest of ligt. U kunt last hebben van brandend maagzuur en opboeren van zuur eten en drinken. Een gezonde leefstijl kan uw klachten minder maken.
Om reflux te voorkomen kan het zinvol zijn om 1½ à 2 uur voor het slapen niet meer te eten en eventueel het hoofdeinde van het bed te verhogen. Bij een geïrriteerde slokdarm is het beter om zure (zoals jus d`orange), scherp gekruide, erg zoute en/of erg zoete voedingsmiddelen te vermijden.
vermijd erg vet eten. Een vette maaltijd blijft langer in uw maag, waardoor het maagsap eerder in de slokdarm terugstroomt. Kies bij voorkeur magere producten, zoals mager vlees en magere vleeswaren, magere of halfvolle melkproducten, 20+/30+ kaas en halvarine.
Drink bij het eten zodat de voeding goed vochtig is en gemakkelijker door de slokdarm en maag gaat.Je kunt ook hard of droog eten soppen (dippen) in thee, koffie of melk om ze zachter te maken. Als je een stent hebt is het belangrijk om ook een uur na de maaltijd iets te drinken om zo de stent door te spoelen.
Daarnaast kunnen bepaalde gedragingen brandend maagzuur opwekken, aanjagen of juist verminderen. Voeding en leefstijl die met brandende oprispingen in verband worden gebracht zijn: Gefrituurd en vet voedsel. Citrusvruchten zoals grapefruits, mandarijnen en sinaasappels.
Een banaan helpt bij het neutraliseren van maagzuur. In plaats van een 'Rennie', kun je dus ook gewoon een gezonde banaan eten om brandend maagzuur te bestrijden.
Probeer iets te eten waar een melkproduct in zit. Vanillevla en andere melkproducten bevatten calcium; het calcium bindt met het maagzuur waardoor de klachten minder kunnen worden. Ook rijstwafels, stukjes droog brood, soepstengels of pepermunt binden makkelijker met het maagzuur.
Bij een geïrriteerde slokdarm is het beter om zure producten (zoals jus d'orange), scherp gekruide, erg zoute en/of erg zoete voedingsmiddelen te vermijden. Ook is het dan belangrijk om geen warme voedingsmiddelen/dranken te gebruiken, dit kan irriteren.
Bij brandend maagzuur kan het helpen om een product voor maagzuur te gebruiken, zoals een maagzuurremmer. Als je last hebt van maagpijn, kan je paracetamol nemen. Gebruik medicijnen niet vaker en langer dan nodig en lees voor gebruik de bijsluiter.
Soepen en bouillons helpen pompoen, aardappelen (zonder schil), wortels, erwten en andere groenten zachter te maken. Wanneer er irritatie optreedt in de keel of de onderkant van de borst bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen of na een medische ingreep, kan een gemakkelijk verteerbaar slokdarmdieet met zacht voedsel nodig zijn om het eten gemakkelijker te maken.
Opboeren; Oprispingen, waarbij een beetje maaginhoud terugvloeit tot in de mondholte; Slikklachten of het gevoel date ten blijft steken; Slechte adem.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Is slokdarmkanker te genezen? Ja dat kan wel, maar helaas maar bij een klein deel van de patiënten. Slokdarmkanker wordt meestal laat ontdekt, omdat de ziekte in het begin weinig of geen klachten geeft. Hierdoor is een genezende behandeling vaak niet mogelijk.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Yoghurt kan helpen tegen maagzuur door de probiotica die het bevat, die de balans van darmbacteriën bevorderen en de spijsvertering ondersteunen. Een banaan kan helpen tegen maagzuur doordat het een natuurlijk antacidum effect heeft en de zuurtegraad in de maag kan verminderen.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Beleg: besmeer ruim met roomboter en smeerbaar beleg: hummus, smeerkaas, roomkaas, leverpastei, -paté of -worst, filet americain, vlees- of vissalade, zacht gekookt ei, omelet of pindakaas. Broodvervangers: (Gladde) pap, bijvoorbeeld griesmeel, maïzena, custard.
Let op wat je eet
Neem geen koolzuurhoudende dranken. Hierdoor zet je buik op waardoor er meer druk komt op je maag. Let op met zuivel. Hierin zitten vetten, eiwitten en calcium die de aanmaak van maagzuur stimuleren.
Tevens kan Rennie 680 mg/80 mg worden gebruikt bij de directe behandeling van klachten als gevolg van een te sterke verzuring van de maaginhoud, bijvoorbeeld bij brandend maagzuur.
Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Ga altijd naar de huisarts bij deze klachten: Eten dat blijft hangen of het gevoel dat het niet goed zakt (passageklachten) (Veel) afvallen zonder reden. Bloed braken.
Door te drinken tijdens het eten kauw je minder en maak je minder speeksel aan. De enzymen in het speeksel zetten de spijsvertering op gang en maken een gladde 'brei' van ons eten. Door minder (goed) te kauwen zou dit proces dus deels mislukken.