Bepaalde voeding kan acneklachten verergeren. Vooral zuivel en producten met een zogenaamde 'hoge glycemische last'*, kunnen zorgen voor een toename van puistjes. Zo kan bijvoorbeeld het eten van snoep of chocola leiden tot meer pukkels.
Chocolade en ander vet voedsel zijn namelijk belangrijke veroorzakers van acne. Waar of een hardnekkige mythe? Dit is een hardnekkige mythe. Het is nooit bewezen dat het eten van chocolade of ander vet voedsel zorgt voor het ontstaan van puistjes.
Een hele fijne eigenschap aan chocolade is dat het goed voor je huid is. Pure chocolade bevat hoge concentraties aan flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, waardoor je die fijne lijntjes en rimpels langer buiten de deur kunt houden.
Probeer je zoete lekkernij te combineren met een proteïnereep of een lepel notenboter . Dit helpt je spijsvertering te vertragen en de insulinepiek te verminderen die die ongewenste puistjes veroorzaakt. Zorg ervoor dat je je water bijhoudt! Dit helpt je bloedsuikerspiegel te verdunnen en zorgt ervoor dat je al die overtollige suiker wegspoelt.
Voor een uitgebreide aanpak van acne is het het beste om nauw samen te werken met een dermatoloog. Het verminderen van suikerrijke en hoog-glycemische voedingsmiddelen, terwijl u zich richt op een uitgebalanceerd dieet rijk aan volwaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, noten en zaden , kan ook helpen om acnesymptomen te verbeteren.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Gouden inhoud De enzymen die in de banaan zitten helpen de talgproductie van de huid te verminderen en daardoor onzuiverheden te beperken. Vitamine A en mineralen zorgen voor het tegengaan van een droge huid. Daarnaast helpen antioxidanten voor het hydrateren van het gezicht, waardoor je de jonge huid behoudt.
Een vette huid met verstoppingen en puistjes heet acne. Stom genoeg kan 1 glas melk al voor deze problemen zorgen als je daar gevoelig voor bent. Daarnaast kan de lactose (melksuiker) in zuivel bijdragen aan het ontstaan of verergeren van andere huidproblemen zoals rosacea en eczeem.
Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Chocolade helpt daarom het ontstaan van rimpels te vertragen en de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-stralen . De plantaardige eiwitten van chocolade maken het het ideale voedsel om de huid diep te voeden en te herstellen. Vandaar de beroemde cacaoboter, iets minder bekend dan sheaboter, maar net zo voedend.
Snoep en gebak kunnen een opstoot veroorzaken
Recente studies hebben aangetoond dat voeding met een hoge Glycemische Index - die de bloedsuikerspiegel de hoogte injagen - acne kunnen doen verergeren.
Cacaoboter kan poriën verstoppen
Dit betekent dat het je poriën kan verstoppen. Dus als je elke dag ijverig cacaoboter op je gezicht smeert, doe je misschien meer kwaad dan goed. Als cacaoboter je poriën verstopt, draagt het eigenlijk bij aan puistjes. Meer puistjes betekent meer donkere vlekken.
Hoewel bananen niet dezelfde ingrediënten bevatten die puistjes bestrijden als tea tree olie, benzoylperoxide of salicylzuur, wordt gedacht dat ze acne helpen bestrijden door de ontsteking in de huid door vitamine A te verminderen . De fenolen in bananen bevatten mogelijk ook antimicrobiële stoffen om acne te behandelen.
Onderzoeken naar de invloed van voedingsmiddelen op acne zijn dubbelzinnig en kunnen elkaar tegenspreken. Toch zijn de meeste wetenschappers het erover eens dat producten die hoog scoren op de glycemische index (dit zijn producten met suikers) en melkproducten een gevoelige huid kunnen verergeren.
Acne is een onschuldige aandoening, die meestal na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het vijfentwintigste jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd.
Tandpasta helpt niet tegen acne, écht niet
Deze producten irriteren en beschadigen de huid en maken het bacteriën nog makkelijker om lelijke ontstekingen te veroorzaken.
Ultraviolet (UV) stralen kunnen de ontsteking bij acne verminderen waardoor acne aanvankelijk lijkt te verbeteren. UV stralen zorgen echter ook voor dat de gezichtshuid gaat verdikken waardoor er juist meer puistjes en mee-eters gaan ontstaan.
Onderzoeken bewijzen dat het voedsel dat u eet een aanzienlijke invloed kan hebben op uw huid. Helaas is suikerrijk voedsel nooit huidvriendelijk geweest. Voedsel met veel suikers kan soms de primaire oorzaak zijn van uw volwassen acne . Er is vastgesteld dat suikers uw acne met wel 10% kunnen verergeren.
Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. Hoe meer suiker hoe sterker het effect.
Geen bewijs dat yoghurt of kaas acne-uitbraken kunnen verergeren
Koemelk kan het risico op acne vergroten, maar er zijn geen onderzoeken die aantonen dat producten op basis van melk, zoals yoghurt of kaas, tot meer puistjes leiden.