Chloor en mengsels van chloor en lucht zijn niet explosief of brandbaar.
Chloor is zeer reactief: het werkt oxiderend en corrosief. Inademen van chloor tast het luchtwegepitheel aan.Het veroorzaakt bronchospasmen en inflammatie, die leiden tot bronchoconstrictie.
Niet-ontvlambaar product in normale omstandigheden van opslag, hantering en gebruik.
Chloor zelf is niet ontvlambaar, maar het kan explosief reageren of explosieve verbindingen vormen met andere chemicaliën zoals terpentijn en ammoniak.
Hoewel chloorgas op zichzelf niet brandbaar is, kan het exploderen als het wordt gecombineerd met veel andere veel voorkomende gassen in de atmosfeer, zoals waterstof, ammoniak en brandstofgas.
Chemische oplossing
Deze oplossing bestaat er uit om natriumthiosulfaat aan het zwembad toe te voegen. Dit zal het chloor in het bad afbreken, waardoor de hoeveelheid vrij chloor in het bad zal dalen. Een klein neveneffect van dit middel is dat de pH zal gaan dalen.
5. Bleek + azijn. Het klinkt misschien als een krachtig ontsmettingsmiddel, maar deze twee middelen kun je maar beter nooit met elkaar mengen. “Samen produceren ze chloorgas, wat zelfs in kleine hoeveelheden al voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen kan zorgen”, aldus Forte.
Zowel stoffen in een vaste substantie als vloeistoffen en gassen kunnen ontvlambaar zijn. Voorbeelden: spiritus, aceton, smeerolie, wasbenzine en spuitbussen met verf (met brandbare oplosmiddelen).
Niet-brandbaar of onbrandbaar betekent dat een materiaal niet bijdraagt aan een brand. De classificering niet-brandbaar wordt bepaald door het Euro-brandklasse systeem.
Ontvlambare stoffen branden zeer gemakkelijk. Deze stoffen kunnen gemakkelijk door vonk of open vuur worden ontstoken. Voorbeelden zijn wasbenzine, thinner en ethanol. Voor vloeistoffen en gassen zijn het vlampunt en de gebruikstemperatuur bepalend.
Verschillende soorten bleek
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en zit meestal in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.
Bleekloog, chloorbleekloog of bleekwater (in Vlaanderen ook javel van het Franse eau de javel) is een huishoudmiddel. Het is een verdunde oplossing van natriumhypochloriet (NaClO), de actieve stof.
Meer schoonmaakmiddel zorgt niet voor een beter resultaat. Ook een combinatie van middelen is geen goed idee. Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
Chloor begint zijn werking te doen bij een niveau van 0,5 deeltje per miljoen (ppm) of meer. Bij een te lange blootstelling aan een chloorniveau van 50 ppm kan chloor zelfs dodelijk zijn. In de aanbevolen hoeveelheden die je toevoegt aan je spawater, wordt tussen de 1 en 3 ppm aanbevolen.
Een lage concentratie aan chloor, zoals in kraanwater of leidingwater, schaadt onze gezondheid niet. Alleen kun je kleine concentraties al snel ruiken en/of smaken.
Voorbeelden van ontplofbare stoffen zijn buskruit, niet gestabiliseerde kunstmest, picrinezuur, benzoylperoxide en kwikfulminaat.
Ethanol is een vluchtige, ontvlambare vloeistof met een karakteristieke geur.
Benzine is licht ontvlambaar. Dat betekent dat het heel belangrijk is dat je alle Aspen producten op een veilige manier opslaat. Sterker nog: dat moet.
Licht ontvlambare stoffen: Stoffen en preparaten waarvan het vlampunt lager is dan 21°C. Zeer licht ontvlambare stoffen: Stoffen en preparaten waarvan het het vlampunt lager is dan 0°C en het kookpunt gelijk aan of lager dan 35°C.
Plantaardige vezels, bijvoorbeeld katoen, vatten makkelijker vlam dan dierlijke vezels, zoals wol. Synthetische vezels, zoals bijvoorbeeld polyester, vatten juist moeilijker vlam, maar bij contact met vuur smelten ze wel.
Licht ontvlambaar: vlampunt tussen 0°C en 21°C (K1), zoals brandspiritus. Ontvlambaar: vlampunt tussen 21° en 55°C (K2), zoals petroleum. Stoffen met een vlampunt boven 55°C worden "brandbaar" (K3) genoemd, zoals dieselolie.
De combinatie klinkt als een krachtige ontsmetter, maar de twee mixen moet je nooit doen. 'Samen produceren ze chloorgas, dat zelfs in kleine hoeveelheden al ademhalingsproblemen, hoesten en brandende, waterige ogen kan veroorzaken', zegt Forte.
Daarnaast is het schadelijk voor de luchtwegen (chloorgas) en kan het oog- en huidletsel veroorzaken, zelfs brandwonden. Bleek(chloor)water maakt niet schoon – het ontkalkt en ontvet niet. Het bleekt alleen het oppervlak, laat maar eens een druppel op je kleding vallen. Het schoonmaken van een toilet kan veel simpeler.
Nooit mengen!
Meng chloorbleekmiddel nooit met zure schoonmaakmiddelen zoals toiletreinigers. Dan kan bijtend chloorgas ontstaan dat zeer giftig is. Ook in wc-blokjes zitten zure stoffen. Gebruik dus geen chloor in een toiletpot waarin een wc-blokje hangt.