Chili con carne is een Mexicaans stoofgerecht bestaande uit vlees, knoflook en ui, vaak in combinatie met tomaten en bonen. Een heerlijke maaltijd die ook een vegetarische versie kent namelijk chili sin carne oftewel chili zonder vlees.
Oorsprong. Het gerecht stamt oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Voor zover gedocumenteerd werd de chilischotel voor het eerst gegeten door het Amerikaanse leger, ergens in de 19e eeuw in Texas.
Chili con carne invriezen
Vries de chili zo snel mogelijk na het maken in. Laat de chili con carne wel eerst goed afkoelen, doe het daarna in een diepvries bak die je goed afsluit. Zet in de vriezer, de chili con carne is zo maximaal 3 maanden houdbaar in de koelkast.
de chili con carne
(v.) Voorbeeld: `Chili con carne is een pittig gerecht met onder andere bruine bonen, groenten en gehakt.
Chili con carne in koelkast bewaren
Zorg ervoor dat je de chili laat afkoelen en niet langer dan twee uur buiten de koelkast laat staan. Zet het daarna in luchtdichte bakjes in de koelkast, waarna je de chili con carne prima 2 dagen kunt bewaren.
Traditionele chili con carne kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Chili con carne kun je in de koelkast nog een dag of twee goed houden.
Ze kunnen ook prima worden opgewarmd in de magnetron, afgedekt met magnetronfolie ca. 6-8 minuten op 600 Watt, de rijst met bonen waarschijnlijk iets korter.
Chili (Spaans: Chile), officieel de Republiek Chili (Spaans: República de Chile), is een land in Zuid-Amerika met als buurlanden Peru, Bolivia en Argentinië. Het ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan en de Andes. De hoofdstad is Santiago, het parlement zetelt in Valparaíso.
Chili betekent in de taal van de oorspronkelijk inwoners `La... 3) Chili (officieel: República de Chile) is een republiek in Zuid-Amerika, ingeklemd tussen het Andesgebergte in het oosten en de Stille Oceaan in het westen.
Rijst invriezen ...
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Zorg ervoor dat je de chili laat afkoelen en niet langer dan twee uur buiten de koelkast laat staan. Zet het daarna in luchtdichte bakjes in de koelkast, waarna je de chili con carne prima 2 dagen kunt bewaren. Vaak is de smaak een dag later zelfs nóg lekkerder omdat de kruiden dan goed doorgetrokken zijn.
Chili is een opmerkelijk langwerpig land: van noord naar zuid 4329 kilometer lang (ongeveer de afstand van Brussel tot de Noordpool).
De officiële taal is het SPaans, dit komt doordat de Spanjaarden Chili hadden veroverd in 1540. Er bestaan ook nog een aantal indiaanse talen. Deze worden gesproken door de cerschillende indianenstammen, zoals de Aymara in het Noorden, de Mapuches in Midden-Chili en de Yagan en Kawésqar in het zuiden.
Chili is een van de meest welvarende landen van Zuid-Amerika. Er is wel een groot verschil tussen arm en rijk: de rijkste twintig procent van de bevolking verdient dertien keer meer dan de armste twintig procent. 61 procent van de bevolking heeft een internetaansluiting, meer dan in enig ander Zuid-Amerikaans land.
Reisinformatie Chili
Chili is een van de meest zuidelijk gelegen landen van Zuid-Amerika. Het land grenst aan Argentinië, Bolivia en Peru, en in het westen aan de Grote Oceaan. Chili strekt zich over het continent uit als een lange sliert van 4.000 kilometer lang en slechts 150 kilometer breed.
Het land heeft een gemiddelde breedte van slechts 188 km, maar ondanks dat is het ongeveer 21 keer zo groot als Nederland. De Republiek Chili, met de hoofdstad Santiago de Chile, is een van de zuidelijkste landen in Zuid-Amerika.
Is Chili een duur of goedkoop land? In vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen is Chili een duur land. De prijs voor slaapplaatsen ligt net iets hoger dan in buurlanden als Peru en Bolivia. Ook transport is duur, met name als je naar het zuiden gaat of als je in het hoogseizoen (onze winter) reist.
De eerste Spaanse ontdekkingsreiziger was Diego de Almagro die in het jaar 1535 vanuit Peru, via Argentinië, Chili bereikte. Het was echter pas met de expeditie van Pedro de Valdivia in 1540-1541 dat de eerste blijvende Spaanse nederzettingen werden gevestigd.
Het antwoord is: ja, je kunt bonen invriezen. Of het nu bruine bonen, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen, kapucijners, kikkererwten of linzen zijn: al deze peulvruchten blijven goed in de vriezer.
Schep de bruine bonen in een pannetje. Verwarm de bruine bonen langzaam en roer regelmatig om verbranding te voorkomen. Eventueel op smaak brengen met verse zwarte peper en wat zout. Laat de bruine bonen niet koken, als ze gaan dampen roer je nog een paar keer en proef je of de bonen heet genoeg zijn.
Verhit de inhoud van de pot in een pannetje op het vuur. Laat het niet koken en giet de groente pas af na het verhitten. Je kunt het product ook verwarmen in de magnetron.
Risico op voedselinfectie. Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.