Cacaoboter is een ontstekingsremmende verwennerij voor je huid. Tevens gaat cacaoboter ook roodheid en zwellingen tegen. Cacaoboter (Cocoa Butter) kan/kunnen (net als vele andere cosmetische stoffen) onder verschillende namen op de verpakking staan.
Cacaoboter werkt verzachtend voor de huid.Daarnaast zit het vol antioxidanten die je huid weer strak maken en tekenen van veroudering tegengaan. Ook zorgt cacaoboter ervoor dat een product makkelijk smeerbaar is wanneer het product op kamertemperatuur is.
Cacaoboter bevat veel vetzuren, daarom wordt het vaak geprezen om zijn vermogen om de huid te hydrateren en te voeden en de elasticiteit te verbeteren . Het vet in cacaoboter vormt een beschermende barrière over de huid om vocht vast te houden. Cacaoboter is ook rijk aan natuurlijke plantencomponenten, fytochemicaliën genaamd.
Chocolade bevat veel antioxidanten, die ontstekingen tegengaan. Het zijn de flavonolen die verantwoordelijk zijn voor deze ontstekingsremmende eigenschappen. Zo kan chocola bijvoorbeeld de wanden van je aderen gezond houden en ervoor zorgen dat je gezond ouder kunt worden[2].
Wanneer je chocola met veel suiker erin eet, kan je bloedsuikerspiegel stijgen.Dat kan weer leiden tot een verhoogde talgproductie en ontstekingen.
Er is gemeld dat cacao medicinale eigenschappen heeft. Het bevat een breed scala aan fytochemicaliën, waaronder polyfenolen, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmende en antioxiderende effecten hebben , en ook een positief effect hebben op pijn.
Cacao heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Chronische ontstekingen in het lichaam worden vaak veroorzaakt door ongezonde voeding en zijn de basis van vele andere ziektes. Door een gezond eetpatroon en regelmatig cacao te eten kun je ontstekingen voorkomen.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Het helpt artritispijn te verminderen en versterkt bindweefsel. Cacaopoeder bevat rijke catechine, epicatechine en procyanidine die antioxiderende eigenschappen hebben die cellen beschermen en het hart versterken.
Natuurlijke ontstekingsremmers bieden een milde en veilige manier om deze ontstekingen te beheersen. Bekende voorbeelden zijn kurkuma, CBD en omega-3 vetzuren. Deze stoffen werken door ontstekingsbevorderende enzymen te remmen en vrije radicalen te neutraliseren.
Pure cacaoboter bevat geen ingrediënten die waarschijnlijk problemen veroorzaken bij de meeste mensen. Mensen kunnen pure cacaoboter eten, maar mogen geen cacaoboterproducten innemen die zijn ontworpen voor de huid . Zoals met veel huidverzorgingsproducten, kunnen cacaoboterformules andere ingrediënten bevatten die de huid kunnen irriteren.
Het verschil zit hem in de ingrediënten. Pure chocolade wordt namelijk gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker.Melkchocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en melkpoeder. Zowel het cacaopercentage als het cacaoboterpercentage moet 25% of meer zijn.
Kokosnootolie en kokosboter
Kokosolie bevat vergelijkbare vetzuren als cacaoboter, waardoor het een betrouwbaar alternatief is.
In een recent experiment verhoogde cacaoboter het LDL-cholesterol niet zo veel als voorspeld door het totale verzadigde vetzuurgehalte. Echter, vanwege het aanzienlijke palmitinezuurgehalte verhoogde cacaoboter de LDL-cholesterolconcentraties meer dan de meeste vloeibare plantaardige oliën.
De boter, gemaakt van cacao bonen, is een natuurlijke vetstof die veel voordelen biedt voor de gezondheid. Het is rijk aan antioxidanten, wat betekent dat het kan helpen bij de bestrijding van ontstekingen en het verminderen van het risico op bepaalde ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.
Cacaoboter geeft een rijke smaak en zijdezachte consistentie, waardoor het de perfecte basis is voor het maken van chocolade zonder dat er zuivel of room nodig is. Het kan worden gebruikt in cakes, bliss balls, taarten, 'nicecream', smoothies en eigenlijk alles waar je romige cacao aan wilt toevoegen .
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Chocolade verhoogt echter ook de hoeveelheid urinezuur in het lichaam, wat het risico op jicht vergroot . Jicht is een vorm van artritis die resulteert in pijn, hitte, zwelling en roodheid, vaak in het gewricht van de grote teen. Een factor van jicht is te veel urinezuur in het lichaam, wat kristallen kan vormen in een gewricht, wat resulteert in pijn.
Naast een geweldige bron van proteïne, zijn eieren een natuurlijke bron van vitamine D en sommige zijn verrijkt met omega-3's. Zowel omega-3's als vitamine D hebben een ontstekingsremmend effect . Het consumeren van twee eieren per week als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet wordt aanbevolen voor de meeste volwassenen.
in veel kant en klare producten zitten suiker, nitriet en ongezonde vetten. Deze kunnen de cholesterol verhogen en ontstekingen verergeren. Ook is het verstandig met omega 6-vetzuren te vermijden, deze zitten in zonnebloemolie, druivenpitolie, maisolie en margarine.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen. Het is dan ook niet voor niks dat cacao raw wordt gerekend tot de Superfoods.
Cacaopoeder bevat ook polyfenolen, antioxidanten die helpen het cholesterol- en bloedsuikergehalte te verbeteren en het risico op hartziekten te verminderen. Cacaopoeder is rijk aan theobromine, wat helpt ontstekingen te verminderen en u kan beschermen tegen ziekten zoals hartziekten, kanker en diabetes.
Achtergrond: Cacaoflavanolen hebben in vitro sterke ontstekingsremmende eigenschappen . Als deze ook in vivo voorkomen, kan cacaoconsumptie bijdragen aan de preventie of behandeling van ziekten die worden veroorzaakt door chronische ontstekingen.