Boulderen is het beklimmen van rotsblokken. Het is een explosieve sport die bestaat uit het klimmen van korte, moeilijke, routes. Hierdoor hoef je niet beveiligd te worden met touwen, aangezien je bij het klimmen slechts een viertal meter stijgt.
De meeste kracht tijdens het boulderen haal je namelijk uit je benen en uit je core om je lichaam in balans te houden. Top training dus ook voor precies die spieren! Je vingers worden ook wel goed onder handen genomen (snap je 'm), omdat ze goed grip moeten houden tijdens je route.
Boulderen – Verbetering van de flexibiliteit en conditie
Boulderen is gezond, doordat je het hele lichaam traint en alle spiergroepen gebruikt hiervoor. Zo wordt je hele lichaam rondom versterkt en je voorkomt eenzijdige belasting of houdingsproblemen.
Boulderen is de ultieme spiertraining voor je hele lichaam. Tijdens het beklimmen van een route worden je boven- en onderlichaam in gelijke mate belast. Je activeert hele spierketens: je armen, benen, buik en rug werken allemaal mee als je van de ene greep naar de andere gaat.
Boulderen is makkelijk om te doen en tegenwoordig kun je in vrijwel iedere stad een indoor klimhal vinden waar je (onder begeleiding) een proefles kunt volgen. Er zijn verschillende routes waarbij je obstakels kunt tegenkomen waardoor je niet verder kunt.
Alle spieren in het lichaam worden aangesproken tijdens het boulderen. Tijdens een uur boulderen verbruikt een klimmer ca. 580 kcal. Niet alleen de absolute kracht is beslissend, maar de verhouding tussen kracht en lichaamsgewicht.
Dit maakt de sport erg laagdrempelig. Ook beginners kunnen zich uitstekend vermaken. Het principe van boulderen is erg simpel: sportschoenen aan en je kan zo aan de slag! En doordat het zo laagdrempelig is, kan een boulderwand ook gemakkelijk in een gymzaal worden toegepast.
Voor maximale inspanning moet je ook voldoende uitgerust zijn. Een goede tijd van rust voor routes is 20/30 minuten en voor boulders is dat 3/5 minuten. Je lichaam herstelt sneller van een korte training. Het is daarom beter om drie keer in de week 2 uur te trainen dan één lange sessie van 5 uur te houden.
Klimmen vraagt het tegenovergestelde van je, je kijkt namelijk veel omhoog. En daar zullen je nek, schouders en rug erg blij van worden. Je recht je rug weer en zo kan je postuur kan zich weer herstellen. Dat maakt klimmen een perfecte sport voor mensen die dagenlang zitten!
Naar schatting zijn er tienduizenden boulderaars, van wie 75 procent onder de 40 jaar is. De sport is met name populair onder twintigers. "Uit onderzoek blijkt dat dit echt nieuwe sporten zijn, dus geen mensen die overstappen van andere klimsporten", zegt Naomi Persoon van de Klim- en Bergsportvereniging.
Er zijn 3 dingen essentieel als je gaat boulderen: klimschoenen, magnesium en een pofzak. Los daarvan dragen de meeste mensen de sportkleding die ze al hebben. Een tip is wel om kleding te dragen die comfortabel is en niet te strak zit, zodat je de ruimte hebt om vrijuit te bewegen op de muur.
Probeer soepel rond te draaien; rond de 80-90 omwentelingen is mooi. Tijdens het klimmen ligt je cadans wel een stukje lager dan op het vlakke. Blijf schakelen als je op steilere/minder steile stukken rijdt. Schakel, voordat je een steiler stuk ziet, al terug zodat je niet opeens compleet stil komt te staan.
Kinderen kunnen vaak nog niet zelfstandig zekeren. Daarom vragen we dat kinderen niet alleen komen klimmen. Een ouder kan na een korte uitleg zekeren. Klimgordels zijn te koop in verschillende modellen en maten.
Iedereen kan boulderen, want er zijn routes - ook wel problemen genoemd - voor elk niveau. Van beginners tot topsporters, jong tot oud. Problemen worden ingedeeld op moeilijkheidsgraad.
Boulderen is dan ook letterlijk: klimmen op een rotsblok. Omdat er in Nederland geen rotsblokken zijn boulderen we op klimwanden met een maximale hoogte van 4,5 meter. De klimroutes zijn puzzels die je oplost met techniek, kracht en denkwerk. Anders dan bij klimmen heb je bij boulderen geen touw en klimgordels nodig.
Sportklimmen is voor iedereen
Iedereen kan klimmen, want klimroutes zijn er op elk niveau. Van beginners tot topsporters.
Er is geen minimum leeftijd om te komen boulderen, maar kinderen jonger dan 6 zijn waarschijnlijk te klein om de routes te kunnen klimmen. Per groep mogen er maximaal 4 kinderen onder de 12 bij ons komen boulderen. Begeleiding is noodzakelijk; per 2 kinderen moet er minimaal één volwassene aanwezig zijn.
Hoelang duurt een bouldersessie? Als volwassenen ben je ongeveer één tot anderhalf uur aan het sporten. Hierbij wissel je af tussen het beklimmen van boulders en het uitrusten op de bankjes. Kinderen boulderen vaak ongeveer een uurtje.
De sport is extreem spannend en opwindend, maar helaas worden veel mensen ontmoedigd door de ogenschijnlijk gevaarlijke en ingewikkelde natuur van klimmen. Maar, als je het een kans geeft zal je snel merken dat dit niet het geval is, en dat de sport zo uitdagend of ontspannend kan zijn als je het zelf maakt.
Boulderen is begonnen in Fontainebleau, een groot bos in de buurt van Parijs. Alpinisten die in Parijs woonden zochten een manier om te trainen voor hun tochten in de Alpen.
Het woord 'boulder' betekent kei of rots in het Engels. Bij het boulderen beklim je rotsblokken. Dit gebeurt buiten op echte rotsblokken in de natuur of binnen in een boulderhal. Voor de veiligheid ligt er een dikke valmat op de grond.