Kortom: nee, je huisdier mag geen boter of ander vet voedsel eten, ook geen margarine of botervervangers op basis van olie. Geef je huisdier in plaats daarvan een snack die speciaal is gemaakt met het oog op hun voeding en lichaamssysteem.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Teveel vet van vlees kan tot problemen leiden in de maag en darmen maat een klein stukje kan geen kwaad.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
De yoghurt bestaat uit door melkzuurbacteriën verdikte melk. Deze lekkernij kun je heel goed als tussenmaaltijd geven aan je kat. Je kat mag ongeveer 2 tot 3 theelepels yoghurt per dag. De yoghurt kan daarnaast een positieve bijdrage leveren aan een gezonde darmflora.
Komkommers kunnen vooral verontrustend zijn voor katten, omdat ze stil en onbeweeglijk zijn, maar er toch uitzien als een potentieel gevaarlijk object. Het feit dat komkommers vaak geplaatst worden terwijl de kat afgeleid is, zorgt voor het verrassingseffect dat de angstreactie veroorzaakt.
Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht.
Conclusie: De herinneringsduur van katten aan hun baasje
Katten staan bekend om hun onafhankelijke karakter, maar dat betekent niet dat ze hun baasje snel vergeten. Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat katten een behoorlijk goed geheugen hebben en in staat zijn om hun baasje lang te herinneren.
Een paar minuten per dag de kleine katjes aaien is voldoende om hen op te voeden tot sociale en lieve huiskatten. Net zoals bij mensen speelt ook het karakter mee. Er bestaan nu eenmaal erg sociale en aanhankelijke katten die graag knuffelen, en erg onafhankelijke katten die hier weinig behoefte aan hebben.
Maar hoewel tonijn niet op de lijst van giftige voedingsmiddelen voor katten staat, kan tonijn die bedoeld is voor mensen gezondheidsproblemen veroorzaken bij katten. Hoewel een enkel hapje geen kwaad kan, is het beter als ze helemaal geen tonijn eten.
Katten smullen van kaas, vlees & vis
Smaken waar katten bijna altijd wild van worden is kaas, maar ook vlees en vis zijn favoriet. Kaas wordt gemaakt van melk en op deze smaak zijn kittens vanaf hun geboorte al dol. Natuurlijk omdat hun moeder ze als kitten melk gaf om snel groot en sterk te worden.
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat. Dat kan resulteren in overgewicht en dat zorgt weer voor een ongezond dier.
Je wil wel een stukje geven maar mogen katten wel fruit eten? Dat ligt aan de fruitsoort. Bananen, meloen en bosbessen vinden katten erg lekker en het is ook nog eens goed voor ze! Geef ze vooral geen druiven, krenten of rozijnen, want daar kunnen ze niet tegen.
Een ei is een goede eiwitbron voor je dier. Wij verwerken dan ook eipoeder in een aantal van onze voedingen. Af en toe een eitje geven aan je dier is prima, maar niet noodzakelijk als je hond een goede, complete voeding krijgt. Lekker is zo'n extraatje natuurlijk wel!
Katten mogen inderdaad kip eten.Zolang het maar goed gekookt is en geen kruiden bevat. Vergeet echter niet dat kippeneiwit de voedingswaarde van het droogvoer van je kat niet kan vervangen. Zorg altijd voor een uitgebalanceerd dieet waarbij humane lekkernijen minder dan 10% van hun dagelijkse portie uitmaken.
Jazeker, katten kunnen hun baasjes missen als ze weg zijn van huis. Hoewel katten bekend staan als solitaire dieren die minder afhankelijk zijn van menselijke interactie dan honden, hebben ze nog steeds een sterke band met hun eigenaars en kunnen ze hun afwezigheid opmerken.
Typisch boos kattengedrag is sissen, maar hij kan ook helemaal stil zijn. Vaak heeft hij wijde ogen en kleine pupillen, opent hij zijn bek en laat zijn tanden zien. Als een kat boos is rusten de oren van de kat tegen zijn kop en wijzen ze naar achteren. ZIjn snorharen zijn van het gezicht af gericht.
Als jouw kat goed in zijn vel zit, en geen angstsymptomen laat zien, is een periode van 2 à 3 dagen het maximum om de kat alleen te laten. Moet je langer van huis weg? Zorg dan zeker dat er iemand regelmatig bij de kat komt kijken, en deze buiten eten ook daadwerkelijk wat aandacht geeft.
Wat is dan wel beleefd in de kattenwereld? Traag met de ogen knipperen is kattentaal voor “Hallo, ik ben je vriend - niet je vijand." Wanneer je voor de eerste keer kennismaakt met een kat, open en sluit je ogen dan even heel traag om de kat op haar gemak te stellen.
Maar nu is er wetenschappelijk bewijs dat praten met een babystem tegen je kat kan helpen om een band op te bouwen en beter te leren communiceren. Tot nu toe bleek uit eerdere onderzoeken dat babypraat vooral de aandacht van honden kan trekken.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Katten zijn van nature op hun hoede; ze zorgen altijd dat ze kunnen vluchten. De ene kat heeft een sterkere vluchtbehoefte dan de ander. Meestal zijn katten die weinig tot geen socialisatie hebben gehad toen ze kitten waren, banger en schrikachtiger dan katten die wel goed gesocialiseerd zijn.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Druiven en rozijnen zijn giftig voor zowel een hond als kat. Hoewel vergiftiging door rozijnen vooral wordt gezien bij honden, zijn ook katten er gevoelig voor.