Nee. Eenmaal volwassen hebben houtaantastende kevers maar één taak en dat is zich voortplanten en eitjes in hout afzetten. Niets meer en niets minder.
Soms is deze schade te zien door de boorgaatjes in het hout of door zichtbaar boormeel. In veel gevallen is de schade echter niet te zien, zodat sprake is van een verborgen gebrek. Dit gebrek kan een dure zaak worden: de boktor moet verwijderd worden en houtconstructies zullen vervangen moeten worden.
Kan boktor terugkomen? Boktor kan altijd terugkomen, zeker als er in je woning of bedrijfspand nog onbewerkt hout aanwezig is.
In de meeste gevallen vergoeden verzekeraars niet de kosten voor het bestrijden van houtworm. (Verzekeraars dekken helaas maar zelden de schade aangericht door ongedierte.) Wellicht maakt dit het op voorhand minder interessant om de houtworm te laten bestrijden.
Boktor bestrijden met petroleum, benzine of terpentine
Petroleum, benzine en terpentine zijn zeer brandbare middelen. Toch gebruiken mensen ze soms om boktor te bestrijden. Het hout goed insmeren met een van deze middelen werkt echter vooral preventief en dan ook nog voor de korte termijn.
Hoe kom je aan boktor in je huis? Je kapt hout uit het bos en je brengt het binnen voor de openhaard. Als je niet merkt dat er eitjes. larven of kevers in zitten, word je niet lang daarna geconfronteerd met een boktorprobleem.
Boktor is een kever waarvan de larve van de meeste soorten in hout leven. De larve van boktor kunnen kilo's hout wegvreten en worden ook wel houtwormen genoemd. De huisboktor is één van de meest schadelijke kevers ter wereld. Boktor veroorzaakt schade aan onder andere huizen, meubels en vloeren.
Een boktor is een tor met een bruinzwart lijfje, welke een lengte van 10 tot 25 millimeter heeft. U kunt de boktor onder meer herkennen aan de grijskleurige vlekken aan weerszijden van het dekschild. Het beestje heeft zes poten en aan zijn kop twee lange voelsprieten.
De rode boktor is een keversoort waarvan de larve in dood hout of in brandhout leeft. Soms komt de rode boktor inclusief larven in de woning terecht en kunnen ze schade aan houten constructies en meubilair aanrichten. Er zijn meerdere soorten rode boktorren, niet allemaal zijn ze schadelijk.
Boktorren kunt u herkennen doordat ze geluid maken in de houten balken in de kap van uw woning. Terwijl ze zich gedurende een aantal jaren een weg door het hout banen, kunt u hun geknaag horen. Dit geluid is in de zomer eerder waarneembaar dan in de winter.
Actieve houtworm kunt u herkennen aan zaagsel.
De karakteristieke ronde gaatjes in hout die hierdoor ontstaan noemen we ook wel uitvliegopeningen. Bij dit geknaag komt zaagsel vrij. Wanneer u zaagsel ziet in de buurt van hout dan is het zeer waarschijnlijk dat de houtworm nog actief is.
Levenscyclus van de boktor
Na een maand komt er een larve uit het eitje. De larve eet meteen van het hout waar het in leeft. Gaandeweg boort de larve zich steeds dieper in het hout. De larve blijft drie tot zelfs tien jaar in het hout.
Meld het verborgen gebrek
Ontdekt u een verborgen gebrek aan uw koopwoning? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de verkoper. Dit moet binnen 'een redelijke termijn'. Een periode van 2 maanden is meestal redelijk.
Mededelingsplicht verkoper
Als de verkoper op de hoogte is van een gebrek dat het normaal gebruik van de woning in de weg staat, dient hij dit aan de koper mee te delen. Doet hij dat niet, dan is de verkoper in beginsel aansprakelijk voor de schade die de koper vanwege het verborgen gebrek lijdt.
Als je een bestaand huis koopt, is dat inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken. Een scheur in de muur is bijvoorbeeld niet bepaald een verborgen gebrek. Onzichtbare, verroeste leidingen wel. Maar ook boktor, houtworm of asbest worden gezien als verborgen gebreken in een huis.
De boktor zelf leeft niet van hout en leeft bovendien maar twee weken. De larve echter is zeer vraatzuchtig en kan meer dan tien jaar oud worden voor de verpopping plaatsvindt, hoewel vier tot vijf jaar gebruikelijker is en als de omstandigheden gunstig zijn nog sneller.
Het beestje brengt namelijk alleen schade toe aan het hout. Voor het hout is de boktor dus gevaarlijk. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat het beestje bij ze in de buurt komt of misschien bijt.
Houtworm is de verzamelnaam voor de larven van de houtwormkever of voor de larven van de boktor. Er zijn meerdere soorten houtwormkevers: Gewone houtwormkever. Grote houtwormkever.
De meest voorkomende manier waarop houtworm zich verspreidt is door de larven. Deze beestjes knagen zich jarenlang door houten constructies en kunnen in houten meubels verschuilen. Ze tasten langzaam het hout aan en verspreiden zich op deze manier naar andere houten delen.
Houtworm maakt geluid
Hoor je – vooral op warme dagen – een knagend, raspend of zelfs ietwat smakkend geluid uit het hout komen? Dit geluid kan wijzen op de larven van houtworm of memel in hout. Het zijn de actieve larven, en niet de volgroeide houtwormkevers, die het geluid maken.
Door het gebrek aan regulatie kan surfen op het dark web erg gevaarlijk zijn voor zowel jou als je computer. Je kunt bijvoorbeeld onverhoopt op websites terechtkomen waar je computer met malware wordt geïnfecteerd. Pas dus altijd op als je met Tor het dark web opgaat.
De meeste boktorren eten als volwassen kever alleen boomsappen, nectar en stuifmeel; geen enkele soort jaagt actief op andere prooien. Sommige soorten eten in volwassen staat zelfs helemaal niets meer, en richten zich volledig op de voortplanting.
Houtworm is niet gevaarlijk voor mensen. De larven bijten en steken niet. Ze verspreiden ook geen ziektes, voor zover bekend. Vreten ze houten draagconstructies aan, dan ontstaat er mogelijk wel een gevaarlijke situatie.