De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een ijzertekort.Hierdoor wordt bloedarmoede in de volksmond ook wel 'een ijzergebrek' genoemd. Je kunt een ijzertekort krijgen door extreem bloedverlies (door verwonding, operatie, bevalling of zware menstruatie) of verkeerde voeding.
IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede. Bij mensen met bloedarmoede is er sprake van een tekort aan zuurstof transporterende rode bloedcellen, ofwel hemoglobine (Hb). Hemoglobine zorgt ervoor dat de zuurstof van de longen naar alle cellen in het lichaam gaan.
Wat is het verschil tussen Hb en ijzer? Hemoglobine (Hb) vervoert zuurstof en koolstofdioxide door het lichaam en zorgt dat het bij je organen terecht komt. IJzer is een bouwstof van hemoglobine. In de volksmond worden hemoglobine en ijzer wel door elkaar gebruikt, maar het is niet hetzelfde.
Bij een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur kan dit vaak in de vorm van pillen of injecties worden toegediend. Bij milde erfelijke vormen van bloedarmoede kan er geen behandeling worden gegeven. Bij ernstige erfelijke vormen is het vaak nodig om levenslang bloedtransfusies te geven.
In het kort. Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden.
Als je een tekort hebt aan ijzer, vitamine B11 of B12, kan je dus niet voldoende hemoglobine aanmaken. Dat kan leiden tot bloedarmoede.
Alcohol en bloedarmoede:
In kleine hoeveelheden (1 glas per dag) bevordert alcohol de opname van ijzer in het bloed, mits men daarnaast ijzerrijke voeding eet. Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken.
Is bloedarmoede gevaarlijk? Bloedarmoede kan ernstig zijn en is in sommige gevallen zelfs dodelijk doordat de organen te weinig zuurstof krijgen. Als je symptomen hebt die passen bij anemie, is het daarom belangrijk je bloed te laten onderzoeken en de onderliggende oorzaak op te sporen.
Drink liever geen melk(producten), koffie en zwarte thee bij de maaltijd. Dat kan de opname van ijzer namelijk remmen. Foliumzuur zit vooral in: ■ lever; ■ asperges; ■ spinazie; ■ volkoren producten; ■ peulvruchten. Vitamine B12 zit uitsluitend in dierlijk voedsel, zoals vlees, vis en melkproducten.
Je hemoglobine verhogen kan door het eten van voedsel waar veel ijzer, vitamine B12 of foliumzuur in zit of via een medische ingreep. Overleg dit met je huisarts.
"Bloedarmoede is een onderschat probleem", stelt dokter Thomas Suttaford in de Britse krant The Times. De oorzaak is meestal een tekort aan ijzer, vaak veroorzaakt door voedingsgewoontes of (ongemerkte) bloedingen. En een tekort aan ijzer, dat kan gevaarlijk zijn, stelt Suttaford.
Thee en koffie bevatten looizuur, dat ijzer ongeschikt voor opname maakt. Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd.Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.
Bloedarmoede komt veel voor bij ouderen, omdat de kans op bloedarmoede toeneemt naarmate je ouder wordt. Uit het onderzoek van den Elzen blijkt dat bloedarmoede samen gaat het meer sterfte, maar ook met mentale problemen en een verminderde kwaliteit van leven.
Het belangrijkste is dat de ziekte wordt behandeld. Bij milde erfelijke vormen van bloedarmoede kan er geen behandeling worden gegeven. Bij ernstige erfelijke vormen van bloedarmoede is het vaak nodig om levenslang bloedtransfusies te geven.
Is bloedarmoede een symptoom van kanker? Ja, dat kan. Maar er zijn nog veel meer ziektes die bloedarmoede kunnen veroorzaken.
Rode bloedcellen bevatten hemoglobine, dat zuurstof door uw lichaam vervoert. Als u dus niet genoeg rode bloedcellen hebt, zal het hart harder moeten werken om deze cellen (en de zuurstof die ze met zich meedragen) sneller door uw lichaam te verplaatsen. Door deze extra belasting kan hartfalen verergeren.
Wat zijn de symptomen van bloedarmoede? De symptomen van bloedarmoede zijn verschillend en gevarieerd. De belangrijkste zijn:Gewichtsverlies of verlies van eetlust.
Bij een ijzertekort zal ijzer toegediend worden. Het duurt 2 tot 3 maanden om de ijzervoorraden te herstellen.
Vooral broccoli, tuinbonen, augurken en courgettes, maar ook spinazie, postelein, andijvie, raapstelen, veldsla en snijbiet bevatten relatief veel ijzer. Vanwege het hoge nitraatgehalte is het raadzaam deze soorten niet vaker dan tweemaal per week te gebruiken.
Fruitsoorten die veel non-heemijzer bevatten zijn bijvoorbeeld watermeloen, rozijnen, dadels, vijgen, pruimen en abrikozen. Gedroogd fruit bevat vaak net wat meer ijzer en deze kun je gemakkelijk toevoegen aan je ontbijt of meenemen naar je werk als voedzame snack.
De HemaApp is een smartphone applicatie die gebruikers in staat stelt zelf hun hemoglobineniveau te meten in het bloed. Het enige wat gebruikers hiervoor moeten doen is hun vinger voor de cameralens van de smartphone houden, waarna de applicatie de hemoglobineconcentratie bepaalt op basis van de kleur van het bloed.
Onder het motto save the best for last: ook donkere chocolade is een goede bron van ijzer. Met één portie heb je ongeveer 20 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. Neem een stukje chocolade na je avondeten, maar geen heel pak.
Zespri kiwi bevat 16 essentiële vitaminen en mineralen: vezels, calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink, vitamine C, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine, pantothenzuur, pyridoxine (vitamine B6), folaat, vitamine B12, vitamine A en vitamine E.