Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm. Niet alleen de temperatuur kan de kleur van de vlam bepalen, de brandstof kan de kleur ook veranderen.
Een rode, gele of oranje vlam komt door een lage temperatuur, een blauwe of witte vlam wordt veroorzaakt door een hogere temperatuur.
Het buitenaards ogende verschijnsel wordt veroorzaakt door brandend methaangas, dat wordt gevormd door de oxidatie van dood plantenmateriaal. Het gas hoopt zich op in ondergrondse holen en spleten, vat vlam wanneer het naar de oppervlakte sijpelt en produceert daar de blauwe vlammen.
Blauw, oranje of geel
Het blauwe van een vlam zie je als er genoeg zuurstof aanwezig is voor de verbranding, er verbrandt samen met de OH-radicalen ook een beetje koolstof (als CO of andere koolstof bevattende radicalen), vandaar kleur.
De temperatuur van een magma of lava hangt af van zijn samenstelling, en kan variëren tussen iets minder dan 600 °C en 1250 °C. Basaltisch magma/lava is de meest voorkomende soort en kent ook de hoogste temperaturen: ongeveer 1000 - 1250 °C. Magma's met een andere samenstelling zijn iets minder heet.
Hier is het 800-1000°C, de temperatuur is gedaald tijdens het ontstaan van de gassen. 4. De lichtgevend blauwe zone bevindt zich aan de basis van de vlam, onder de gekromde pit en reikt omhoog tot even boven de pit. In deze zone is de meeste zuurstof beschikbaar voor verbranding.
Aan de kleur van lava kun je zien hoe heet hij is. Lava met gele tinten is boven de 1000 °C, terwijl dieprode lava een temperatuur van 600 à 800 °C heeft.
Oranje is minder heet en minder goede verbranding. Blauw is een hetere vlam.
Mogelijke indicaties voor koolmonoxide zijn:
De waakvlam van de geiser of gaskachel is oranje en hoger dan normaal. De vlam in een goed afgestelde geiser is blauw. Beslagen ramen. De vrijkomende waterdamp wordt niet goed afgevoerd via het afvoerkanaal, waardoor de ramen beslaan.
Zijn de vlammen van gastoestellen (geiser, kaskachel, cv-ketel, fornuis) niet blauw maar oranje of geel, of hoort u vreemde geluiden, neem dan contact op met een erkend installateur. Gele of oranje vlammen duiden op een probleem waarbij koolmonoxide kan vrijkomen. Houd u aan de gebruiksaanwijzing van toestellen.
Wanneer de luchttoevoer geopend wordt, krijg je een ontzettend hete, blauwe vlam. De moleculen in het aardgas reageren dan met zoveel zuurstofmoleculen als mogelijk is. Dat is een volledige verbranding. Er ontstaat koolstofdioxide (CO₂) en water, maar geen roet.
Wetenschappers hebben een temperatuur van vier biljoen graden Celsius gecreëerd in een laboratorium. Dit is 250.000 keer heter dan de temperatuur in het centrum van de zon.
Gassen kunnen namelijk oneindig hun vorm behouden. Dat betekent dat ze dus oneindig in dezelfde staat kunnen verkeren. Vuur is echter iets dat uitbrandt en niet altijd in dezelfde vorm bestaat.
Verschillende kleuren
Een vlam is onderop blauw. Het midden is wit en rondom de vlam is het geel. Deze kleuren worden bepaald door de temperatuur van de vlam. Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm.
Kijk naar de kleur van de vlam
Gele, gelijkmatige vlammen zul je zien wanneer je goed stookt. Oranje vlammen geven aan dat de verbranding van het hout niet optimaal is.
Het geel van een vlam zijn gloeiende koolstofdeeltjes. Die zijn er alleen als er geen volledige verbranding is. Het blauw of soms beetje groen is de kleur van de volledige verbranding van koolwaterstoffen, waar nog een kleine verontreiniging van metalen in zit.
Aan het vlammetje in een cv-ketel kunt u zien of de ketel zuurstofgebrek heeft. Een geel-oranje vlam in het toestel wijst op te weinig zuurstoftoevoer. Bij een goede verbranding is de vlam mooi blauw.
Geel staat voor giftig en/of corrosief. Rood staat voor brandbaar. Lichtblauw staat voor oxiderend. Lichtgroen staat voor inert.
Gaskachels en afvoerloze geisers zijn voorbeelden van gastoestellen waarbij u een verhoogd risico loopt op koolmonoxidevergiftiging. Maar ook gasfornuizen, gashaarden of -kachels, centrale verwarmingsketels, combiketels, open haarden en allesbranders kunnen een bron vormen van koolmonoxide in huis.
Bij een volledige verbranding van een brandstof is er genoeg zuurstof om elk molecuul in de brandstof volledig om te zetten. Bij een onvolledige verbranding is er te weinig zuurstof. Daardoor worden sommige moleculen niet volledig omgezet in verbrandingsproducten.
Op het Indonesische eiland Java is een indrukwekkend natuurverschijnsel te bewonderen. Van de vulkaan Kawah Ijen in het oosten van het eiland stroomt blauwe lava. De blauwe vloeibare massa druipt langs de stenen van de vulkaan naar beneden. De kleur ontstaat door de gesmolten sulfiet die er in de grond zit.
Het is een soort kringloop, op de ene plaats komt er materiaal uit de aarde, op de andere plaats gaat er materiaal de aarde in. Het gaat dus nooit 'op' en er ontstaan geen holle plekken in de aarde.
Gestold magma wordt dieptegesteente of ganggesteente genoemd. Gestolde lava wordt uitvloeiingsgesteente genoemd.
Een fornuisglasvlam varieert in temperatuur gemiddeld tussen 250 - 320 graden ceslsius. Genoeg om water te koken, onvoldoende om ijzer of staal te smelten. Daarvoor zijn Hoogoven temperaturen nodig.