De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen. Groenten blijven in de diepvriezer 6 à 12 maanden goed.
Door het blancheren worden bepaalde enzymen in de groente afgebroken die er anders voor zouden zorgen dat de smaak, de kleur en de textuur van de groenten aangetast worden in de diepvries.
Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert? Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
In groenten en fruit zitten enzymen die ervoor zorgen dat het minder houdbaar is. Wanneer ze worden geblancheerd, worden deze enzymen afgebroken.De vitaminen en mineralen worden behouden en groente en fruit blijft langer goed in de vriezer. Dit is ook de reden dat zelfgemaakte/verse pasta wordt geblancheerd.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
Kookt het water? Dan kun je de spruitjes blancheren. Doe ze in de pan en laat ze kort koken, 2 tot 4 minuten is voldoende. Giet de spruitjes af en spoel ze af onder stromend koud water.
Als je prei wilt invriezen dan zal je deze eerst moeten gaan koken. Het voordeel is dan wel dat je deze wel 12 maanden lang kun bewaren in de diepvries. Rauwe prei kun je ook wel invriezen maar dan zal je deze toch echt moeten blancheren, zo'n 5 minuten om precies te zijn.
Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Zachte kazen, zoals ricotta en mozzarella, zijn niet geschikt om in te vriezen: die zullen schiften en/of klonteren. Ook (magere) melkproducten zoals yoghurt, karnemelk en slagroom vries je beter niet in.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Blancheren is ook een veelgebruikte techniek voor het conserveren van levensmiddelen. Voordat de waren worden ingeblikt of ingevroren zorgt blancheren ervoor dat de werking van enzymen, waardoor de smaak en structuur van het voedsel zouden bederven, wordt gestopt.
2 minuten blancheren is taugé in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimal -18°C).
Als een diepvriesproduct ontdooit, krijgen de bacteriën echter weer de kans om zich te ontwikkelen. Als u het ontdooide product weer invriest, worden de bacteriën weer stilgelegd maar ze blijven aanwezig.
Je kunt zowel gekookte groenten als gesneden groenten invriezen. Voordat je de groenten invriest is het belangrijk om ze te laten afkoelen. Dit voorkomt dat de warmte het vriesproces beïnvloedt en condensvorming veroorzaakt. Verpak de groenten vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats ze in de vriezer.
Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater. Het koude water heeft immers de neiging om zout uit de groenten te trekken en zo de smaak af te zwakken.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Dit kun je doen door de producten kort onder te dompelen in kokend water of in ruim water kort aan de kook te brengen. Blancheren doe je om voedingsmiddelen niet te laten verkleuren, net iets zachter te maken, te kunnen ontvellen en om enzymen en bacteriën onschadelijk te maken.
Vet. De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Ja je kan courgette invriezen.
Verse prei invriezen
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Courgette in de koelkast bewaren is geen goed idee. De kelder is een betere bewaarplaats. Daar blijft courgette een week goed. In de diepvries blijft courgette tot 12 maanden goed.