Het belangrijkste voordeel voor wijnliefhebbers is dat biologische wijnen vaak van hoge(re) kwaliteit zijn. Biologisch geteelde druiven moeten immers harder werken om gezond te blijven dan druiven waarop chemische beschermingsmiddelen worden gebruikt.
Biowijn wordt zonder chemische middelen geproduceerd waardoor die dus ook niet in ons lichaam terechtkomen. Dat maakt biologische dus wel degelijk gezonder dan de conventionele wijn. En dat betekent zeker niet dat de consument daarvoor meer hoeft te betalen. Biologische wijn wordt dus betaalbaarder.
Rode wijn is over het algemeen de gezondste soort wijn die je kunt drinken, maar Pinot Noir is de gezondste van de gezonde. Volgens The Daily Meal heeft Pinot Noir een hogere resveratrol-concentratie dan welke andere rode wijn dan ook.
Biologische wijn maken is een manier van werken
Biologische wijnen worden namelijk gemaakt met respect voor de natuur, zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Biologische wijnen zijn dus puur natuur.
In biologische wijnen zit minder sulfiet dan in gewone, gangbare wijnen. Dat is wettelijk bepaald. Zo mag er in gangbare rode wijn maximaal 160 mg/l worden toegevoegd en bij witte wijn maximaal 210 mg/l.
Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn conserveermiddelen en kunnen van nature veel zitten in gedroogde vruchten, wijn en citroensap. Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen heel milde maar ook heftige reacties krijgen op sulfiet. Het kan gaan om hartkloppingen, huiduitslag of vochtophoping.
Bio wijngaarden staan als we het niet weghalen vol gras en onkruid.” “Bij natuurwijn mag er niets aan de druiven worden toegevoegd, behalve een beetje sulfiet. Het gisten gebeurt door het natuurlijke gist op de druiven.”
Biowijnen herken je aan het welbekende EU-biolabel. Concreet betekent dit dat 95% van de agrarische ingrediënten biologisch zijn. De druiven die aan de basis van de wijn liggen, worden dus ook 100% biologisch geteeld.
In de Bordeauxwijnen van Jumbo en Lidl zat ook nog pyrimethanil. Volgens de normen, zoals deze door de Europese voedselwaakhond EFSA en het Nederlandse College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zijn vastgesteld, zijn er geen overschrijdingen.
Er wordt weleens gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten, maar dat is nooit goed en voldoende aangetoond. Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen.
In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt. Alcoholvrije rode wijn is bovendien nog gezonder, aangezien alcohol het bloeddrukverlagende effect juist afremt.
Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert. Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels. Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose.
Wat is biologische wijn? It's Organic spreekt over biologische wijn als die is bereid uit biologisch geteelde druiven: met aandacht en zorg voor het milieu zijn geteeld, zonder het gebruik van kunstmest, de toepassing van gentechnologie en met een minimaal gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.
Organisch is de vertaling van 'Organic', wat biologisch in het Engels betekent. Aan de andere kant betekent organisch in het Nederlands letterlijk 'voortgekomen uit iets levends. ' Een organische grond bevat dood biologisch materiaal, voornamelijk afkomstig van planten en voor een kleiner deel uit dierlijke resten.
Sulfiet in wijn zorgt er enerzijds voor dat schimmels, micro-organismen en gisten afgeremd worden en anderzijds zal dat het proces van oxidatie tegenhouden waardoor wijn fris blijft. De houdbaarheidsdatum wordt op die manier verlengd. De stof wordt ook vaak extra toegevoegd aan onze voedingsmiddelen.
De wijn wordt alleen maar geproduceerd met enkel biologisch geteelde druiven. Tevens houdt een wijnboer zoveel mogelijk rekening met het milieu. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen.
Biologische wijn begint bij de kwaliteitsdruiven die biologisch geteeld zijn, dus zonder gebruik van chemische pesticiden of kunstmest. De biologische druiven groeien uit een natuurlijk vruchtbare bodem die zorgt voor een sterke plant.
Organic wijn wordt volgens biologische werkwijze geproduceerd. Dit houdt in dat de wijn met respect voor de natuur wordt gemaakt, zonder daarbij chemicaliën of kunstmest te gebruiken. Puur natuur op zijn allerbest.
Een vegan wijn hoeft niet zo zeer van biologische druiven gemaakt te worden. Uiteraard wordt alle wijn alleen van druiven gemaakt, anders mag het geen wijn heten. Maar bijna elke wijn wordt wel geklaard en gefilterd voordat deze gebotteld wordt.
Een natuurwijn, of vin nature zoals de Fransen het noemen, is zonder enige chemische of dierlijke middelen tot stand gekomen. Dat moet dus vegan zijn.
Bij de filtering van de wijn worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Vegan is de wijn hierdoor dan dus niet. Ook zijn er nog andere dierlijke toevoegingen die wijnmakers wel gebruiken om de kwaliteit van de wijn te beinvloeden.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
BEWAAR ZOWEL WITTE ALS RODE WIJN NIET IN DE KOELKAST!
Ook rode wijn wordt er niet beter op als je 'm in de koelkast bewaart. Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.