Wat betekent de term 'biologisch'?Producten mogen alleen 'biologisch' worden genoemd, als ze afkomstig zijn van dieren die beperkt met antibiotica zijn behandeld.
Biologisch vlees
Ook draagt biologische vlees bijna altijd drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Biologisch vlees wordt geproduceerd met respect voor natuur, milieu en de dieren. De dieren krijgen veel leefruimte, stro en mogen naar buiten. Pijnlijke ingrepen zijn verboden.
Op het gebied van dierenwelzijn scoort de biologische veehouderij beter. De dieren hebben meer ruimte en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen. Daarnaast leven melkkoeien en zeugen langer. Pluimvee is van langzaam groeiende rassen en vleeskuikens overlijden minder vaak vroegtijdig.
Het verschil zit hem vaak in het voer. Biologisch vee krijgt uitsluitend biologisch voer. Hierdoor gaan de voerkosten omhoog, waardoor biologisch vlees doorgaans duurder is dan scharrelvlees. Al onze leveranciers van scharrelvlees werken op een duurzame wijze met aandacht voor milieu en dier.
De Dierenbescherming vindt biologische landbouw de meest diervriendelijke vorm van landbouw, daarom heeft het meeste biologische vlees ook het 3 sterren Beter Leven keurmerk. Ook voor de wilde dieren zoals vlinders, vogels en kleine zoogdieren, is de biologische landbouw vriendelijker.
'Diervriendelijk vlees' bestaat niet. Maar er bestaat wel 'minder dieronvriendelijk vlees'. Ditzelfde geldt voor vis, zuivel en eieren. Kies daarom – als je nog vlees eet of melk drinkt – voor biologisch of 3 sterren Beter Leven.
Bij scharrelvlees worden dieren gebruikt die een 'normaal' leven leiden. Denk hierbij aan koeien en varkens die een bepaald aantal dagen in de stal of in het weiland staan. Biologisch vlees is daarentegen weer anders. Bij biologisch vlees eet het vee alleen biologisch geteeld voer.
De regelgeving over biologische teelt stelt geen eisen aan energieverbruik (bijvoorbeeld voor het verwarmen van kassen en vervoer), beperken van klimaatimpact, watergebruik en afvalbeheer. Op die punten is biologisch dus niet per se beter dan gangbaar: het hangt af van de boer of teler.
Dierlijke producten
Dierlijke biologische producten zijn vaak duurder, omdat de dieren meer ruimte krijgen. Grond in Nederland is duur, dus de kosten zijn dan hoger voor de boer. De hogere prijs vertaalt zich wel direct in een verbeterd dierenwelzijn.
Het grootste deel van vlees dat Nederlanders eten komt uit de supermarkt. Hier bestaat er een afdeling met biologisch vlees, maar grasgevoerd vlees kan je er niet vinden. Biologisch vlees betekent namelijk, vergeleken met normaal vlees, vrij weinig voor je gezondheid en smaakbeleving.
Een product dat het label 'bio' draagt, voldoet immers aan strenge normen op basis van milieu en gezondheid. Maar wie kiest voor bio, kiest niet alleen voor het milieu. Je kiest ook voor minder bestrijdingsmiddelen en pesticiden op en in het product. Dat maakt biologische voeding vaak een betere keuze.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
Albert Heijn volgt het vlees van de boerderij tot de winkel.De boerderijen worden bezocht en het vlees wordt gecontroleerd op strenge normen. Zo is de herkomst van AH Greenfields vlees altijd gegarandeerd.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Bewerkt en onbewerkt vlees, mager en vet vlees
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Onbewerkt vlees is dus vlees waaraan voorafgaande géén extra bewerkingen zijn gedaan of toevoegingen zijn gevoegd. Onbewerkt vlees is bijvoorbeeld een heerlijke malse biefstuk of entrecôte. Onbewerkt vlees, zoals kalfsvlees en rundvlees, is daarom beter voor je gezondheid, in tegenstelling tot bewerkt vlees.
Biologisch eten is puurder. Dit komt omdat biologische producten de tijd krijgen om te groeien, te rijpen en op smaak te komen, en omdat er geen kunstmest gebruikt wordt. Ook de dieren krijgen de ruimte om in hun eigen tempo te groeien. In en vlak onder de schil zitten vrijwel altijd de meeste voedingsstoffen.
Bij de teelt van biologische gewassen worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt, wat resulteert in minder druk op de natuur. Een gezonde, vruchtbare bodem is het allerbelangrijkst voor een biologische teler omdat die gezonde producten oplevert.
Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Daarnaast biedt Ekoplaza een ruim aanbod biologisch-dynamische producten met het Demeter keurmerk.
Biologische groenten worden wel bespoten
Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.
Vegan is dus niet per definitie biologisch, maar biologisch is ook niet per definitie vegan, omdat bioproducenten zich ook gewoon van dierlijke proteïnen mogen bedienen voor het klaren.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020.
Officieel is wild vlees niet biologisch. Om vlees biologisch te mogen noemen dienen de boeren die het vlees produceren namelijk aan allerlei eisen te voldoen. Omdat wilde dieren niet onder het toeziende oog van boeren leven, kan het vlees niet biologisch genoemd worden.
Niet voor niets is het Beter Leven keurmerk door Milieu Centraal bestempeld als Topkeurmerk voor 2 en 3 ster Beter Leven, m.u.v. zuivel waar 1 ster Topkeurmerk is. Milieu Centraal beoordeelt onder meer thema's als dierenwelzijn, transparantie, betrouwbaarheid en onafhankelijke borging.